Nová řada televizorů QLED s rozlišením Ultra HD (8K), snížení nároků na rychlost připojení k internetu u videoték (VoD) či možnost promítnout obrazovku mobilu jako obraz v obraze (PiP).

Všechny televizory opět pracují na firemní platformě Tizen a všechny z letošní kolekce také mají zvládat, díky kodeku AV1, přehrávání, resp. streamování obrazu v rozlišení Ultra HD (8K). Samsung rovněž oznámil, že všechny QLED 8K pro rok 2020 splňují požadavky stanovené asociací CTA (pořádá i veletrh CES), resp. standardem CTA 8K Ultra HD Display Definition.

K TÉMATU:

Samostatnou technologií na které Samsung spolupracuje se společností Amazon je AI ScaleNet. Ta se má uplatnit v on-line videotéce (VoD) Amazon Prime Video a díky ní by měla být snížena potřebná rychlost internetového připojení u diváka asi na polovinu. Technologie před přenosem data komprimuje, sníží tak jejich objem, a následně je v televizoru obnoví do původní podoby.

Koncept lifestylového televizoru Samsung Sero.

Novinkou jsou i nové způsoby propojení televizoru a mobilního telefonu jednak prostým dotknutím přístrojů (systém Tap View), zřejmě s využitím NFC (více na digirevue), a jednak možností promítnout obsah mobilu na televizor do samostatného okna (PiP – Picture in Picture, tedy obraz v obraze). Aplikace Multi-View nabízí – podle zaslané tiskové zprávy – dokonce čtrnáct různých variant tohoto propojení, takže například můžete mít okna vedle sebe nebo jedno v druhém. Pro mnohé může být zajímavá i aplikace Digital Butler, která dovolí ovládání zařízení prostřednictvím infračervené technologie a zřejmě se to bude týkat i zařízení jiných výrobců.

Vrchol řady QLED 8K, Samsung Q950TS.

A nové televizory s rozlišením Ultra HD (8K)? Informace o vlajkové lodi Samsung Q950TS (foto také v úvodu článku) mluví o obrazovce QLED (LCD), prostorovém zvuku a ultra tenkém, bezrámečkovém designu.

Televizor se zatím nespecifikovanou úhlopříčkou (dá se očekávat více než 70″, tj. 178 cm) má mít hloubku pouhých 15 mm a využit tak bude koncept s externím boxem One Connect Box s rozhraními a většinou elektroniky, jako například u Samsung QE55Q7. Doporučená vzdálenost pro sledování je 3 až 5 metrů…

Samsung Q950 má zabudován obrazový procesor AI Quantum Processor 8K s umělou inteligencí pro resamplování obrazu z nižších rozlišení a řadu reproduktorů, včetně basových na zadní straně. V kombinaci s technologií Object Tracking Sound+ využívající umělou inteligenci pro sladění zvuku s pohybem objektů na obrazovce má vzniknout plnohodnotný prostorový zvuk typu 5.1. Zajímavá je možnost automaticky upravovat úroveň dialogů podle hladiny okolního hluku.

 

Nové modely modulárních televizorů Samsung MicroLED 2020 (nebo také Micro LED) přicházejí s úhlopříčkami 191 cm (75″), 224 cm (88″), 236 cm (93″) a 279 cm (110″) a poprvé mají zamířit i do domácností. Jas je udáván na až 5000 cd/m2 (tzv. nitů).