Podle průzkumu společnosti Atmedia platí za příjem televizního vysílání polovina českých domácností a jejich počet roste spíše mírně. Výrazněji se však mění způsob, jakým placenou televizi přijímají.

„Zájem o příjem televize prostřednictvím IPTV v průběhu let narůstá. Důvodem je nejenom široká programová nabídka, ale také interaktivita technologie. Výhodou je například televizní archiv, který divákům umožňuje zhlédnout oblíbený pořad až 7 dnů po odvysílání. Současně si všímáme, že lidé projevují větší zájem o tematické stanice. Ty jsou dostupné často právě jen přes placenou televizi, do které spadá i IPTV,“ uvádí Pavel Müller, Head of Research & Marketing Department společnosti Atmedia.

ČTĚTE TAKÉ:

Z porovnání dat z let 2015 a 2019 vyplývá, že satelitní televize je na ústupu a naopak roste vysílání přes technologii IPTV, tedy internetovou televizi přes protokol IP. Za uvedené roky vzrostlo používání této technologie ze 3 na 10 %. I tak v současné době zůstává satelit hlavním způsobem, jak se k Čechům placený obsah dostává. Jeho podíl činí, podle Atmedie, 21 %, na druhém místě je se 16procenty kabelové vysílání následované IPTV s 10 %.

Vedle IPTV narůstá také obliba tematických stanic dostupných u placených operátorů. Například některou z 30, které zastupuje Atmedia si měsíčně pustí celkem 6 milionů diváků a podíl na sledovanosti mají je 4,23 %.

Štítky