Podle průzkumu dělaného formou on-line dotazování uživatelů serveru Seznam.cz jsou ale Češi se současnou kvalitou vysílání v zásadě spokojeni.

Více jak polovina obyvatel (53 % dotázaných) očekává od přechodu na DVB-T2/HEVC zvýšení kvality obrazu a zhruba třetina dotázaných (35 %) by pak kvalitnější obraz ocenila zejména u dokumentů nebo sportovních pořadů. V souvislosti se změnou způsobu pozemního vysílání si pak většina lidí pořizuje spíše set-top box a hned třetina z nich se setkala s jejich horší dostupností v obchodech. Jak také tisková zpráva k průzkumu Seznamu zdůrazňuje, vyplývá i z dat „Seznam.cz Vyhledávání“, že diváci v souvislosti s přechodem na DVB-T2/HEVC nejvíce hledají set-top boxy a kloní se tak k ekonomičtější variantě přechodu.

ČTĚTE TAKÉ: Co nás čeká v set-top boxech v roce 2020? Přijímače s HbbTV 2.0, pokles cen a více HDMI (CEC)

Lidé si v souvislosti s přechodem na DVB-T2 pořizují spíš nové set-top boxy než televizory. „Oproti set-top boxům, o které se zájem na nákupním rádci v posledních pěti měsících zvýšil o stovky procent, se poptávka po televizorech zvýšila podstatně méně,“ komentuje Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz. Důvodem ke koupi nového televizoru pak podle dotázaných není pouze změna standardu pozemního televizního vysílání, ale i touha po rozměrnější obrazovce, kvalitnějším obrazu nebo výměna klasického televizoru za „chytrý“.

Ivan Mikula, ředitel Televize Seznam vše doplňuje slovy: „Jsem rád, že se načasování přechodu našeho vysílání do DVB-T2 potkalo se spuštěním upraveného programového schématu. Už v březnu zařadíme do vysílání další nový obsah v podobě pohádek, dokumentů, seriálů a filmů, který tak naši diváci uvidí díky DVB-T2 již ve vysokém rozlišení.“

Televize Seznam.cz TV byla zatím, například v přechodové vysílací síti 12, šířena s rozlišením 960 x 540 bodů, nyní by měla nově nabídnout rozlišení 1440 x 1080 bodů, tedy základní režim HD a už je to také vidět ve Vysílací síti 23 Czech Digital Group.

Zdroj dat: Server Seznam.cz dělal mezi svými uživateli průzkum v době od 7. 1. do 14. 1. 2020 a výsledkem bylo 1302 respondentů ve věku 18+ z nichž 1186 sleduje televizní vysílání. Data byla následně vážena na základě pohlaví, věku a vzdělání (více neupřesněno).

Štítky