Už krátce po včerejší půlnoci ukončili celoplošný multiplex 4 a Přechodová síť 13 vysílání ve Středočeském kraji. V poledne z pražského vysílače Žižkov odstartují dvě nové sítě DVB-T2.

Pouhý den po vypínání pražských vysílačů DVB-T s programy komerčních televizí proběhl ten samý proces i ve Středočeském kraji. Zatím se ovšem týkal pouze celoplošného multiplexu 4 ve standardu DVB-T a Přechodové sítě 13 ve standardu DVB-T2, které provozuje společnost Digital Broadcasting. Multiplexy provozované Českými Radiokomunikacemi (CRA) budou následovat až za týden 15. ledna. V tuto chvíli již diváci ve středních Čechách multiplex 4 ani Přechodovou síť 13 nenaladí, místo nich ze stejných vysílačů a dokrývačů vysílá finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2. V některých lokalitách (Benešov, Rakovník) nová síť zdědila vysílací kanál po multiplexu 4, a tak není třeba kvůli jejímu příjmu upravovat společné televizní antény (STA).

Dnešní vypínání se dotklo vysílačů Benešov – Kozmice, Rakovník – Louštín, Beroun – Lhotka, Příbram – U hvězdárny a severočeského dokrývače Litoměřice – Michalovice. Nejprve deset minut po včerejší půlnoci na nich skončilo vysílání multiplexu 4 a Přechodové sítě 13, aby mezi čtvrtou a pátou hodinou ráno odstartovalo vysílání finálního multiplexu 24 ve standardu DVB-T2. Tuto změnu provázela i programová úprava finální sítě DVB-T2 provozované společností Digital Broadcasting. Oproti Přechodové síti 13 v ní přibyly televize Retro Music TV, Galerie, ABC, Klenot a nečekaně v ní zůstal hlavní program Novy (ale už ne Nova Cinema, která vysílala v Přechodové síti 13). Ten bude nadále vysílat i prostřednictvím sítě CRA, konkrétně finálního multiplexu 23, který bude pokračovatelem vypínaného multiplexu 3.

Proč bude Nova ve dvou sítích DVB-T2?

„Velice si vážíme rozhodnutí televize Nova rozšířit dosud vysílané programy Nova Action, Nova 2 a Nova Gold o hlavní televizní program Nova,“ komentoval pevné zařazení hlavního kanálu Novy do programové nabídky multiplexu 24 jednatel a majitel Digital Broadcasting Radim Pařízek. V praxi však nejde o žádnou mimořádnou situaci, Nova takto v minulosti začala a posléze přestala vysílat v celoplošném multiplexu 4, když se blížilo vypršení její smlouvy s CRA na vysílání v multiplexu 2 a využila této situace k vyjednávání o podmínkách jejího pokračování, zejména pak o ceně za šíření signálu. V sítích Digital Broadcasting dlouhodobě šíří spíše svoje tematické kanály s nižší sledovaností – Nova 2, Nova Gold a Nova Action. Kombinací finálních multiplexů 23 a 24 ale může doplnit pokrytí hlavního kanálu.

Dnešek však není pouze o vypínání. V pravé poledne mají na hlavním pražském vysílači Žižkov odstartovat dvě finální sítě DVB-T2 provozované CRA. Jde o multiplex 22, který bude pokračovatelem vypnutého multiplexu 2, a multiplex 23, což bude následovník vypnutého multiplexu 3. Obě tyto sítě navíc od 30. ledna nahradí Přechodovou síť 12, která dočasně pokračuje ve vysílání, aby servisní technici měli čas přeladit pražské STA na nové vysílací kanály DVB-T2. Multiplex 22 bude na pražském kanálu 40 až do konce června nabízet shodné programy jako Přechodová síť 12 (z důvodu velkých jednofrekvenčních sítí, kdy budou Přechodová síť 12 a multiplex 22 vysílat na sousedních vysílačích na shodném kanálu). Multiplex 23 na kanálu 23 nabídne programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Seznam HD, TV Noe, Šlágr TV, Šlágr 2.

Regionální síť 7 mění kanály v Benešově a Berouně

Od 1. července se programová nabídka multiplexu 22 změní a budou ji zatím tvořit kanály skupin FTV Prima (Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima +1, CNN Prima News), Óčko (Óčko, Óčko Star) a Rádio Proglas. „Po dokončení přechodu na DVB-T2 od 1. července 2020 budeme mít ve finální DVB-T2 síti 22 místo pro další HD obsah,“ slibuje Marcel Procházka, ředitel regulace CRA. Programy ve vysokém rozlišení obrazu z obou finálních sítí DVB-T2 provozovaných CRA zatím nabídne pouze multiplex 23, a to konkrétně hlavní kanál Barrandova a TV Seznam. Oba budou vysílat v rozlišení 1 440 x 1 080p, tedy o něco menším než programy České televize ve finálním multiplexu 21 (ty mají rozlišení 1 920 x 1 080p, tedy Full HD).

Během dneška také dojde k přeladění pozemní Regionální sítě 7 na dvou středočeských vysílačích na nové dočasné kanály. Vysílač Benešov – Kozmice a dokrývač Beroun – Lhotka začnou tuto síť šířit na kanálu 53, který do konce listopadu loňského roku využívala Česká televize pro vysílání svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T. Regionální síť 7 má ale zajištěno pokračování vysílání pouze do konce června letošního roku, kdy by měly všechny regionální multiplexy DVB-T ukončit vysílání. Záleží však na tom, kolik bude volných kmitočtů pro jejich případné pokračování, které chce Český telekomunikační úřad řešit až po dokončení procesu přechodu celoplošných sítí DVB-T na nový standard DVB-T2. Přelaďování některých vysílačů čeká i další Regionální síť 8, ale až koncem února a března.

Štítky