UVNITŘ MAPY A TABULKY – Jde o poslední lokalitu, která byla pokryta signálem DVB-T ze středních Čech. Vypínání se dotkne i Táborska a okolí Ledče nad Sázavou.

Minutu před dnešní půlnocí České Radiokomunikace vypnou další základní vysílač celoplošných sítí pro pozemní digitální televizní vysílání hlavních programů komerčních stanic. Multiplex 2, který vysílá hlavní kanály komerčních TV stanic, ukončí vysílání z lokality Votice – Mezivrata i návazných dokrývačů Tábor – Čelkovice, Husinec – Na Vrážích a Ledeč nad Sázavou – Šeptouchov. Společně s DVB-T Multiplexem 2 skončí i Přechodová síť 12, která šíří jeho programy v novém standardu DVB-T2. Místo ní zítra dopoledne z votických Mezivrat odstartuje finální síť DVB-T2 multiplex 22. Bude obsahovat stejné programy jako vypnutá Přechodová síť 12. Multiplex 3, který vysílá deset komerčních TV stanic, pak bude z Votic – Mezivrat vypnut 31. ledna 2020.

Co, kdy a kde se vypíná a zapíná

Chronologicky proběhne přechod na nové finální sítě DVB-T2 následovně: nejprve ve 23:59 hod. skončí vysílání multiplexu 2 na kanálu 41 (týká se hlavního vysílače Votice – Mezivrata) a na kanálu 41 z dokrývače Tábor – Čelkovice, na kanálu 41 z dokrývače Husinec – Na Vrážích a na kanálu 38 z dokrývače Ledeč nad Sázavou – Šeptouchov. Ve stejnou dobu vypnou votická Mezivrata i Přechodovou síť 12 ve standardu DVB-T2 na kanálu 28, a tím se tento multiplex odmlčí i na dokrývačích Tábor – Čelkovice (kanál 28), Husinec – Na Vrážích (kanál 28) a Ledeč nad Sázavou – Šeptouchov (kanál 27). Poté bude následovat několikahodinová výluka vysílače Votice – Mezivrata i návazných dokrývačů, během níž nebude možné přijímat ani programy České televize.

PŘEHLED VYPÍNANÝCH LOKALIT: Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina

„Výluka televizního vysílání je naplánována od 00:00 do 12:00 hodin. Při plánované výluce dojde k přechodu technologie vysílačů z DVB-T na DVB-T2,“ informovaly České Radiokomunikace na webu www.dvbt2overeno.cz. V praxi by ale mohlo být televizní vysílání z Mezivrat obnoveno již v dopoledních hodinách, podobně jako tomu nastalo v případě přechodu multiplexů 2 a 3 na standard DVB-T2 u pražských vysílačů Žižkov a Cukrák (9. a 16. ledna). Po spuštění vysílání bude možné z Mezivrat naladit poslední DVB-T multiplex 3 a dvě finální celoplošné sítě DVB-T2: multiplex 21 s programy České televize na kanálu 26 a multiplex 22 s programy, které nyní šíří Přechodová síť 12, na kanálu 40. Finální DVB-T2 multiplex 23 s dalšími komerčními programy na kanálu 22 bude spuštěn 20. února 2020.

Vypínané vysílače a dokrývače multiplexu 2 a Přechodové sítě 12:

Multiplex 22 bude šířit programy Přechodové sítě 12 (celkem 20 komerčních televizních stanic) pouze dočasně. 1. července upraví programovou nabídku na stanice skupin FTV Prima a Óčko, konkrétně půjde o Primu, Primu Cool, Primu love, Primu Zoom, Primu Max, Primu Krimi, Primu +1, CNN Primu News, Óčko a Óčko Star. Programy Primy by měly být v lepším rozlišení.

Do konce ledna bude dokončen přechod na DVB-T2 i na dalších vysílačích

Lednové vypínání vysílačů DVB-T a přechodových sítí DVB-T2 se tak vedle Votic (multiplex 3) dotkne ještě Ústeckého kraje, ale pouze stanic veřejnoprávní České televize. Hlavní severočeské vysílače Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora ukončí 30. ledna vysílání multiplexu 1 na kanálu 33 a Přechodové sítě 11 na kanálu 50, aby následně 31. ledna zahájily vysílání finální sítě 21 ve standardu DVB-T2 na kanálu 33. Následně dojde k přeladění i u všech dokrývačů ČT v Ústeckém kraji. Pro Kavčí hory půjde o třetí fázi přechodu na DVB-T2 po Praze a Středočeském kraji. Komerční televize budou vypínat DVB-T vysílače v Ústeckém kraji postupně v únoru (multiplex 4), březnu (multiplex 2) a dubnu (multiplex 3). V celé republice pak ČT dokončí přechod na DVB-T2 do konce května, komerční televize do konce června.

Štítky