Jde o poslední vypínání v rámci druhé televizní digitalizace, které se dotkne pražských vysílačů. Diváky však ještě čeká jedno přelaďování na začátku letních prázdnin.

Nejen České televize se dotkne dnešní vypínání televizních vysílačů. V Praze ukončí minutu před půlnocí vysílání Přechodová síť 12, která ve standardu DVB-T2 šíří z vysílačů Žižkov a Cukrák programy vypnutých celoplošných multiplexů 2 a 3. Úplně stejnou programovou nabídku mohou diváci od 9. ledna naladit i v multiplexu 22, který vysílá ve standardu DVB-T2 ze žižkovského vysílače a od 16. ledna také z Cukráku, a to na shodném kanálu 40. Totožný obsah jako Přechodová síť 12 bude tento multiplex šířit do konce června. Od 1. července pak nabídku zúží na programy skupin FTV Prima, Óčko a Rádio Proglas.

Přechodová síť 12 vysílá na kanálu 28 a šlo o vůbec nejstarší plnohodnotnou vysílací síť DVB-T2 v České republice. Postupně nabízela 19 programů komerčních televizí a jedno rádio. Původně měla ukončit vysílání ve stejný den jako multiplexy 2 a 3, ale vzhledem k tomu, že bytové domy v Praze neměly upravené společné televizní antény na příjem finálního multiplexu 22 na novém kanálu 40, rozhodly se České Radiokomunikace vypnutí Přechodové sítě 12 oddálit a dát tak čas anténářům k potřebným servisním zásahům. Diváci, kteří si v první polovině ledna nenaladili nový multiplex 22, si musí zítra přeladit svoje přijímače a načíst si do nich tuto síť na kanálu 40.

Štítky