Vypínání DVB-T signálu komerčních stanic v metropoli začalo v noci na dnešek, jejich přechod na nový standard DVB-T2 bude završen zítra v poledne.

Pokud jste z Prahy, přijímáte televizní vysílání na klasickou nebo společnou anténu prostřednictvím pozemních vysílačů a zůstali jste včera vzhůru i po půlnoci, možná jste zaznamenali, že vám zmizely programy šířené v celoplošném multiplexu 4 nebo Přechodové síti 13. Oba tyto multiplexy, provozované společností Digital Broadcasting, v metropoli zahájily proces vypínání pozemního digitálního televizního vysílání komerčních stanic ve standardu DVB-T, ale i přechodových sítí ve standardu DVB-T2. V noci na zítřek se k nim přidají i sítě provozované Českými Radiokomunikacemi, konkrétně pak celoplošné multiplexy 2 a 3 šířené ve standardu DVB-T. Naopak Přechodová síť 12, která vysílá programy těchto dvou multiplexů ve standardu DVB-T2, nakonec bude vysílat až do 30. ledna.

Vypínané sítě DVB-T a jejich pokrytí v Praze:

Přechodová síť 12 zůstane ještě tři týdny

Posun ve vypínání Přechodové sítě 12 si vyžádali servisní technici kvůli úpravám společných televizních antén (STA). Ty je totiž potřeba přeladit na nové vysílací kanály dvou finálních sítí DVB-T2, které budou pokračovatelkami vypínané Přechodové sítě 12. Konkurenční operátor Digital Broadcasting tento problém nemá, protože jeho finální multiplex 24 v Praze zdědil vysílací kanál 42 po multiplexu 4, který je už v STA naladěný. Proto také přerod multiplexu 4 ve finální síť 24 proběhl tak rychle. Kanál 42 ani nestačil vychladnout a hned na něm začalo nové vysílání DVB-T2. Pro diváky to ale stejně znamenalo nutnost přeladit televizor nebo set-top box, aby se nim načetla nová síť s novými identifikátory. To samé čeká i diváky Přechodové sítě 12, aby naladili nové finální multiplexy 22 a 23.

Jak tedy proběhne či probíhá přechod komerčních televizí na DVB-T2 vysílání v Praze chronologicky? Deset minut po včerejší půlnoci přestaly vysílače Praha – Ládví, Praha – Novodvorská a Praha – Olšanská šířit na kanálu 42 celoplošný multiplex 4 s programy Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Prima Comedy Central, Joj Family, TV Relax, TV Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál ve standardu DVB-T a na kanálu 24 celoplošnou Přechodovou síť 13 s programy Nova, Nova Cinema, Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Prima Comedy Central, Joj Family, TV Relax, TV Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál, CS Mystery, TV 1 a TV Polar ve standardu DVB-T2. Mezi čtvrtou a pátou hodinou ráno na těchto třech vysílačích odstartoval na kanálu 42 finální multiplex 24 s programy Nova, Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Prima Comedy Central, Joj Family, TV Relax, TV Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál, Retro Music TV, CS Mystery, ABC TV, Galerie a Klenot TV.

Z DVB-T2 mizí Barrandov News a Regionálnítelevize CZ

Minutu před dnešní půlnocí přestane z vysílače Praha – Žižkov vysílat na kanálu 41 celoplošný multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov ve standardu DVB-T a na kanálu 59 celoplošný multiplex 3 s programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Seznam TV, Rádio Proglas ve standardu DVB-T. Od půlnoci pak České Radiokomunikace zahájí úplnou odstávku televizního vysílání ze žižkovského vysílače, takže z něj nebude možné přijímat žádné sítě DVB-T a DVB-T2 až do poledne následujícího dne, čtvrtka 9. ledna. V tuto dobu CRA obnoví ze Žižkova vysílání regionálních sítí 8 a 12 ve standardu DVB-T, Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2 a nově na tomto vysílači odstartují finální multiplexy 22 a 23 ve standardu DVB-T2.

Multiplex 22 bude na kanálu 40 šířit programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima +1, CNN Prima News, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Šlágr 2, Seznam TV, TV Noe a Rádio Proglas, tedy totožné jako Přechodová síť 12 (tato programová nabídka bude v síti 22 až do konce června letošního roku). Multiplex 23 bude na kanálu 23 vysílat programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, Seznam TV HD a TV Noe. Ve finálních sítích DVB-T2 se neobjeví programy Barrandov News a Regionálnítelevize CZ, které pokračují ve vybraných regionálních sítích DVB-T s tím, že jejich terestrické vysílání bude ukončeno do 30. června tohoto roku.

Štítky