Ústecký kraj ukončil pozemní digitální vysílání ČT ve standardu DVB-T a zároveň se změnil vysílací kanál veřejnoprávní sítě DVB-T2. Dotklo se to diváků i v dalších regionech včetně Prahy.

Dnešní ráno může být pro některé televizní diváky překvapivé, protože nenaladí programy České televize. A to i přes to, že si před časem pořídili nový televizor nebo set-top box pro příjem pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T2. Důvodem je změna vysílacího kanálu veřejnoprávní sítě DVB-T2 v Ústeckém kraji, z jehož vysílačů mohou přijímat signál i domácnosti ve Středočeském, Libereckém a Plzeňském kraji, ale také v Praze (zejména na sídlištích se společnými televizními anténami). Česká televize totiž včera minutu před půlnocí ukončilo společně s vysíláním DVB-T multiplexu 1 také vysílání Přechodové sítě 11, jejímž prostřednictvím šířila svoje programy v novém standardu DVB-T2. Ty se přestěhovaly do finální sítě DVB-T2 na novém vysílacím kanálu.

Oblast, kde došlo k vypnutí DVB-T vysílání České televize a kde se také změnil vysílací kanál veřejnoprávní sítě DVB-T2 (Zdroj: ČT/CRA)

Kanál 33 pro ČT zůstává, mění se ale vysílací standard

Zatímco dosud bylo možné programy ČT v novém standardu DVB-T2 přijímat v Ústeckém kraji na kanálu 50, nově je diváci naladí na kanálu 33, na kterém ČT do včerejší půlnoci vysílala ve starém standardu DVB-T. I když mají diváci tento kanál naladěný kvůli příjmu dnes již vypnutého multiplexu 1, nové vysílání na něm nebudou moci přijímat, pokud nepřeladí svůj televizor nebo set-top box. Tedy dokud nespustí automatické ladění přijímače, který si načte novou programovou nabídku, nebo tak neučiní manuálně a nepřidají si programy na kanálu 33 ručně. Přelaďování přijímačů se tak týká naprosto všech diváků, kteří dosud přijímali signál České televize, ať ve standardu DVB-T nebo DVB-T2, z vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora.

Pokud divák ani po přeladění televizoru programy České televize nenaladí, patrně nemá vhodný přijímač DVB-T2/HEVC. Buď používá televizor s tunerem DVB-T, nebo si pořídil televizor či set-top box s tunerem DVB-T2, ale starším kodekem MPEG-4, který dokáže u programů vysílaných v českých sítích DVB-T2 reprodukovat pouze zvuk, nikoli obraz. Úpravy společných televizních antén kvůli změně vysílacího kanálu veřejnoprávní sítě DVB-T2 nejsou nutné, protože nově využívá stejný kanál, na kterém ČT do včerejška šířila svůj multiplex 1 ve standardu DVB-T. Individuální antény se kvůli přechodu na DVB-T2 měnit nemusí. Určitý problém by mohl nastat u pokojových antén se zabudovaným zesilovačem, protože pro ně by mohl být signál DVB-T2 natolik silný, že by anténu „přebudil“.

Signál z vysílače Buková hora přijímá i řada domácností v Praze (Foto: CRA)

Přelaďovat musí i některé domácnosti v Praze

I když se dnešní přelaďování DVB-T2 sítě České televize týká primárně Ústeckého kraje, možná překvapí i řadu domácností v Praze, která má již přechod na finální sítě DVB-T2 za sebou. Řada panelových sídlišť, a zdaleka ne jen na severním okraji metropole, totiž přijímá signál nikoli z pražského Žižkova nebo Cukráku, ale ústecké Bukové hory. Těchto diváků se tedy netýkal pražský termín přechodu na DVB-T2, nýbrž termíny pro Ústecký kraj. Mnozí diváci ale vůbec netuší, z jakého vysílače přijímají signál a zjistí to až ve chvíli, kdy jim z obrazovky zmizí oblíbené televizní programy. U aktuálního přelaďování České televize to je jednodušší v tom smyslu, že kvůli spuštění DVB-T2 vysílání na kanálu 33 se nemusí upravovat společné antény a opravdu stačí pouze přeladit přijímač.

Někteří Pražané mají vlastně hned dva důvody, proč dnes přelaďovat televizor nebo set-top box. V metropoli totiž o půlnoci na dnešek přestala vysílat Přechodová síť 12 z vysílačů Žižkov a Cukrák, která na kanálu 28 šířila programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima +1, CNN Prima News, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Plus, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Seznam, TV Noe a Rádio Proglas. Ty samé programy lze ode dneška v Praze naladit pouze v multiplexu 22, který vysílá ve standardu DVB-T2 na kanálu 40 z vysílačů Žižkov a Cukrák. Kdo si na tento nový kanál nepřeladil již 9., respektive 16. ledna, kdy v Praze končilo vysílání multiplexů 2 a 3 a začal vysílat tento multiplex 22, musí tak učinit nyní.

Štítky