Další z řady přijímačů s konektorem Ethernet (LAN) tentokráte v certifikované podobě „DVB-T2 ověřeno“ a s nezvykle vysokým počtem tlačítek na čelním panelu.

Uveden byl společně s Hyundai DVBT 220 PVR (799 Kč), který však nemá zabudován konektor SCART a má také výrazně méně tlačítek na přístroji. Jinak jsou si podobné, takže nechybí tunery pro DVB-T a DVB-T2/HEVC, programová nabídka EPG, nahrávání, TimeShift (přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, nutno nejprve povolit) či přehrávání multimédií přes rozhraní USB; přes lokální síť už nikoli.

K oběma přístrojům se také dodává stejný kompaktní dálkový ovladač bez samostatných tlačítek postupné volby kanálů a hlasitosti (to obstarávají šipková tlačítka).

Hyundai DVBT 250 PVR (999 Kč) je rovněž napojitelný na domácí síť, resp. na internet (RJ-45) a následně nabídne jedinou aplikaci pro přístup na Youtube. Přístroj je tzv. Wi-Fi Ready a dorazil k nám bez externího USB adaptéru, takže byl napojován pouze přes RJ-45. Tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC) chybí.

Bez nožiček a s náročnějším tříděním kanálů i když…

DVBT 250 PVR je celokovový s externím zdrojem a bez tlačítka úplného vypnutí. Počítejte také s tím, že na spodní straně má, na místo regulérních nožiček, plyše apod, pouze kovové výlisky. Na další kuriozitu narazíte hned při ladění kanálů pozemního vysílání – ladí se totiž jakoby ze satelitu, což znázorňuje i animovaná ikonka družice.

Naladěné kanály. Povšimněte si vpravo dole satelitní ikony. Při ladění krásně vysílá… 🙂

Na úvodní obrazovce nebylo třeba nastavovat nic. Jsou tu jen tři položky, čeština a Česko nastaveny byly, ta třetí je ladění. Pokud potřebujete zapnout napájení antény, musíte po instalaci do menu a přeladit.

Naladěné stanice se ukládají od čísla jedna zvlášť pro rozhlasové a televizní. Jejich setřídění je na jednu stranu zbytečně náročné (používá se dokonce i tlačítko Info), na stranu druhou lze přesunout více různých stanic najednou, čímž je to více než vyváženo. Na systém třídění ale musíte přijít a už jsme viděli podstatně povedenější přesun více stanic najednou (např. TV Hisense).

Menu nastavení je povedené, dobře viditelné a čitelné. Uspořádání je přehlednější než při jeho umístění dole.

Hůře čitelný ovladač s drobnými tlačítky i popisem

Dálkový ovladač se slušným záběrem (citlivější byl ve vertikálním směru) set-top boxu vysloveně nesluší a zasloužil by si něco o třídu lepšího a také rozměrnějšího. Jinak jde o kompaktní klasiku s atypickým rozložením na které je třeba si zvyknout. Nicméně OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích pak časovou osu po níž můžete za pomoci šipek skákat a díky barevným tlačítkům lze také přepínat znakovou sadu. Jinak se multimédia ovládají specializovanými tlačítky na spodu ovladače a naznačená softwarová tlačítka pod časovou osou byla v našem případě jen pro okrasu.

Menu nastavení je zároveň spojeno se vstupem do multimédií a přístupem na internet, resp. k aplikaci. Na první úrovni je ikonové, na druhé a další textové. Ovládá se velmi dobře, pokud jste v textovém menu na první úroveň se dostanete tlačítkem menu. Jinak se pohybujete obvyklým způsobem OK a šipková tlačítka. Na všech úrovních nabízí i kolování, takže pohoda a i do multimedií se tím pádem dostanete rychleji.

Programová nabídka je vysloveně miniaturní.

EPG jen pro tři stanice

Po programové nabídce se nemůžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici sebou zároveň nese i změnu v tuneru. Má také pouze jeden náhled, ale nabíhá velice rychle a bez zvukové prodlevy.

EPG by bylo výtečné, kdyby neukazovalo pouze program pro tři kanály a v trochu zvláštním provedení. Tři stanice je opravdu málo a je škoda, že nezabírá větší plochu obrazovky, resp. náhled aktuálního kanálu není menší. Pořady tak vidíte pro jeden kanál maximálně tři a programování nahrávání je obtížnější. A to máte k dispozici plných 20 časovačů! Nahrát si pořad, ale můžete, stejně jako u jiných přístrojů, přímo tlačítkem dálkového ovladače nebo přes volbu časovače v menu, takže k tomu EPG ani nepotřebujete. Je ovšem trochu kostrbaté mít k tomu ještě televizní program v mobilu nebo na papíře.

Při zadávání pořadu k nahrání jde vždy upravit čas, a pokud v dané době sledujete jiný kanál nebo se díváte na video přes USB, vše se přeruší, jste na příslušnou stanici přepnuti a záznam je spuštěn.

Pokud něco nahráváte, můžete se – v rámci multiplexu – přepnout a sledovat jiný kanál. V seznamu naladěných stanic na tlačítku OK správně vidíte, co máte k dispozici. Nahrávky představuje volně přehratelný formát TS a ukládají se do adresáře PVRS na jednu hromadu. Soubor je pak nazván například „Prima COOL T2-2020-01-20 09-18-00.ts“, tedy jak vidíte bez názvu pořadu.

Jakmile set-top box připojíte k internetu, v menu vidíte jedinou aplikaci – Youtube. Klient je dělán slušně, dá se mu nastavit země i upravit rozlišení. Jen upozorňujeme, že aplikace může, ale také nemusí být po aktualizaci firmwaru součástí set-top boxu.

Správce souborů v multimédiích dovoluje kolování a je slušně dělaný i když se v něm na přehrávání jiného druhu nepřepnete. V tomto případě je třeba vystoupat do úvodního menu nastavení.

Omezený správce souborů i znaková sada u titulků, výtečná kompatibilita ve videu

Správce souborů je slušně dělaný, ale jednoduchý a z názvu například fotografie zobrazuje pouze pár znaků (viz foto výše), přičemž ani nerotuje. Pohybujete se po něm šipkami a OK a po jeho prvním odmáčknutí se například video otevírá do náhledového okna, jakmile OK stlačíte po druhé objeví se na celé obrazovce. Při přerušení přehrávání dokáže navázat.

Ve videu bohužel nevidíte celý název souboru, a to ani po jeho spuštění či zmáčknutí tlačítka Info, což je problém nejen u seriálových dílů. Externí titulky jsou sice přehrávány, ale chybí česká znaková sada Windows CP1250, což samozřejmě v řadě případů bude problém.

Oficiálně je formátová kompatibilita udávána zcela bez hudby (podařilo se přehrát MP3), z fotografií je v ní pak vidět pouze JPG (přehrálo se i BMP a PNG). V těchto dvou výpisech (přehrává se per partes podle druhu souboru) jdou položky řadit, ve videu už ale nikoli, Pokud se chcete přepnout mezi jednotlivými druhy multimédií musíte vystoupat do menu nastavení.

Ve videu je formátová kompatibilita výrazně vyšší a jedním slovem vynikající. Hyundai zvládne jak DivX 5, tak XviD, což dnes dokáže opravdu hodně málo přístrojů. Poradil si také se špičkovou nahrávkou ve Full HD s tokem přes 20 Mb/s (BDAV, Full HD, M2TS) a s Full HD záznamem z britské BBC s tokem lehce nad 8 Mb/s (H.264, TS). Vedle toho zvládl např. H.265/HEVC v HD Ready i Full HD, a také čistý MPEG-4 a AVCHD. V tomto případě však ze souboru nazvaného „Sony HDR-TG3_05_2008_AVCHD_1080i_1.m2ts“ zobrazil z neznámých důvodů pouze název Sony. Jinak ukazuje nějakých 14, 15 znaků.

Klient pro Youtube po nastavení na Česko. Jak vidíte, menu vlevo zůstává v angličtině.

Set-top box versus „dálka“

Pokud hůře vidíte, set-top box pro vás kvůli malinkatým tlačítkům dálkového ovladače a atypickému rozložení nebude. Tohle je největší škoda přístroje, protože sám o sobě je rozměrný, dobře drží tam, kam ho posadíte a zvyknete si i na uspořádání tlačítek na čelní straně i když by mohlo být lepší (návrhář nad ním moc nepřemýšlel). Nicméně kontrast dálkový ovladač a set-top box tu je a je nepřehlédnutelný.

Obraz byl vzhledem k ceně jedním slovem výborný a na takový narazíte u levných televizorů málokdy. Samozřejmě nejlepší byly HD kanály ČT, byť nejsou vysílané s nijak vysokým datovým tokem. Překvapivě dobře sledovatelné (připojil jsem plazmu Panasonic VT20), ale byly na DVB-T2 i ostatní stanice, jako například Prima a Nova, občas tu však byly viditelné problémy s udržením pohybové ostrosti, což ovšem nepřekvapí. Znát to bylo i na liště ČT24 či závěrečných titulcích.

Pokud přepnete do režimu poslechu rozhlasu uvidíte, že přehrávač v něm nespouští žádný šetřič obrazovky, takže pro tohle příliš vhodný není. A nejde jen o OLED a plazmu. Je to škoda, protože jinak je Hyundai DVBT 250 PVR většinou povedený s výtečnou formátovou kompatibilitou ve videu i když typicky absence znakové sady Windows CP1250 je tak nějak nepochopitelná.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, dobře čitelné hodiny v pohotovostním režimu, celá řada tlačítek na čelním panelu, výtečná multimediální kompatibilita ve videu přes USB, velice rychlé EPG, ale…
  • PROTI: …s pořady pouze pro tři stanice, chybí šetřič obrazovky a česká znaková sada Windows 1250 (multimédia přes USB), v PDF příručce se nedá vyhledávat, chybí klasické nožičky

 

 

Štítky