Přinášíme vám výběr toho nejlepšího z našich testů z právě uplynulého roku. Některé kousky opravdu stojí za to i když letos na výprodeje vůbec nespoléhejte, což také bylo vidět v nedávném článku o těch povánočních. Prakticky všichni dodavatelé melou z posledního.

Stav přechodu z DVB-T na DVB-T2 se dá označit za „poněkud zběsilý“, situaci na trhu se set-top boxy ozřejmila už naše dotazovací anketa a slova „poněkud zběsilá“ ji ani zdaleka nevystihují. Nicméně minimálně jeden veledůležitý vedlejší efekt zahájení faktického vypínání DVB-T2 skutečně má. Neustále se objevují nové a nové značky kompatibilních set-top boxů a někdy jsou to řešení dosti zajímavá. Co se nám podaří sehnat na vyzkoušení, to vám nabídneme i v roce 2020. Snad se v něm také ukáže více set-top boxů s HbbTV a také s přístupem na multimédia na domácí síti. Obojího bylo minulý rok pomálu.

Níže uvedený přehled Top 10 set-top boxů pro české DVB-T2/HEVC je dělán bez ohledu na cenu a k názvu přístroje (řazení je v něm abecední) máte rovnou připojen odkaz na test, který vyšel na Televizním webu. Jak sami uvidíte, oproti minulému Top 10 se situace změnila a i když v ní něco málo zůstává zachováno, řada výrobků se už odebrala na věčnost. Třeba Alma iHD s HbbTV…

Pokud se ptáte, proč se do Top 10 nedostal také set-top box Technisat Sonata 1 můžeme jen ve stručnosti říci, že jsme vzhledem k ceně přece jen očekávali trochu víc. Například lepší výbavu, včetně Wi-Fi ac či Dolby Atmos.

ČTĚTE TAKÉ:

 

Alma 2860 (Youtube, 699 Kč)

Jedna z nejlepších nabídek ve své kategorii. Dálkový ovladač je výborný a byl by vynikající, kdyby občas nevykazoval tendenci přeskočit jednu, dvě položky (viz diskuse u testu). Jeho rozložení je ovšem výborné a je také dobře čitelný. Příjemné je i to, že nevyžaduje nějaké přesné míření.

Obrazové podání set-top boxu ceně určitě odpovídá, v porovnání s referenčním televizorem Samsung QE55Q6FN (29.000 Kč) pochopitelně rozdíl vidět byl a bylo by divné, kdyby ne. Alma ale poměrně dobře resampluje i na horší kvalitě a ani na 140 centimetrovém televizoru HD kanály České televize na DVB-T2 neurazí. Pochopitelně s „extra kvalitou“ stanic typu Seznam.cz TV či třeba Galerie, set-top box prakticky nic neudělá. Ale to nezvládne ani televizor za sto tisíc.

Pokud nad Almou 2860 uvažujete (prodávat se také bude i jako Tesla TE-400), dejte si pozor především na délku napájecí šňůry, což je pouhý metr a vyzkoušejte si, zda vám sedí dálkový ovladač. Za danou cenu je to ale dobrá práce, kterou ocení – díky slušné aplikaci Youtube – třeba i děti v pokojíku. Snad tam bude zachována i při další verzi firmwaru…

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborné EPG, výtečné řazení kanálů s vícenásobným výběrem, pro někoho i spousta časovačů, výborné rozložení dálkového ovladače, ale…
  • PROTI: …s občasným sklonem přeskočit položku, označení položek menu v příručce někdy neodpovídá skutečnosti

 

Emos EM190-S (možnost skryté instalace, 790 Kč)

Drobný přístroj je určen k umístění někde za televizorem, nebo na jiném rozumně větratelném místě. V praxi z něj tak můžete vidět jen externí infra čidlo pro dálkový ovladač, které obdržíte v ceně.

Set-top box se rozhodně povedl a námitek je jen minimum, jak ostatně vidíte v našem hodnocení :). Na nic si nehraje, netváří se jako internetový borec a co dělá, dělá dobře. I obraz je přes současnou nízkou cenu slušný a i když se pochopitelně nemůže s některou výrazně dražší konkurencí měřit, je lepší než byste čekali, resp. lepší než nabízí většina levných televizorů. Po napojení na špičkovou plazmu jsem pozoroval zejména tendenci ztmavovat tmavší místa ve scéně a podávat je se sníženou detailností. Ale to je jen maličkost. Je zajímavé, že za necelých osm set dostanete obraz, o kterém se vám u televizorů třeba za pět, šest tisíc může někdy jen zdát.

Za nás tedy výtečná práce a jde o jeden z nejpovedenějších set-top boxů do tisíce korun, jaký si můžete pořídit. Těžkou konkurencí bude nejen podobně koncipovaným přístrojům, ale i těm tradičně provedeným.

Hodnocení

  • PRO: cena, cena/výkon, výtečné ovládání, výtečný dálkový ovladač s tlačítkem EPG hned po ruce, snadné a svižné vyvolávání naladěných kanálů, možnost vypnout displej STB, výborné nahrávání
  • PROTI: na nic jsem nepřišel

 

Humax HD Nano T2 (HbbTV, 1590 Kč)

Tak takhle nějak má vypadat set-top box za patnáct set, dva tisíce. Na pohled kvalitní, po zapnutí rychlý a solidně vybavený i když tady má přístroj v provedení pro Česko svá omezení. To souvisí především s vypnutím funkcí na tlačítku TV Portal, což se zřejmě dotklo i podpory síťových multimédií. Přistroj byl v TOP 10 i loni.

Obrazově, a i zvukově, nelze mít námitek, chování na českém DVB-T2 bylo vynikající, což se týká i resamplování z SD rozlišení v němž jsou dnes vysílány všechny kanály s výjimkou České televize. Výhodou je rovněž všestranné nastavení, jehož valnou část si navíc odbudete v instalaci, kde jasně stanovíte veškeré důležité parametry a tak by to mělo vypadat!

Pokud hledáte přístroj pro HbbTV, který nebude stát tolik co Technisat a bude sofistikovanější než Alma iHD, tady možná budete doma. Zvláště když vám nebudou vadit omezená multimédia. K dokoupení by měl být i bezdrátový USB Wi-Fi adaptér pro napojení na internet.

Hodnocení

  • PRO: excelentní provedení i zpracování, výtečný a dobře čitelný dálkový ovladač, výtečný obraz i zvuk, stejně jako ovládání a EPG, solidní HbbTV na všech kanálech, včetně FTV Prima (v době testu)
  • PROTI: pomalý start přístroje, omezená kompatibilita v multimédiích, někomu může vadit i absence HDMI (CEC) a přehrávání multimédií ze sítě

 

Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV (pro Android i Windows, 899 Kč)

Atypický tuner, který je schopen nabídnout – v rámci možností samozřejmě – překvapivě solidní příjem DVB-T2 bez nutnosti čerpat data a řešit připojení k internetu. Má velice dobré ovládání a v TOP 10 byl i loni, což znamená, že nevíme o lepším.

Aplikace HD TV Player fungovala bez větších obtíží, bez restartování a mrznutí. Pouze v jednom případě, vinou slabého TV signálu, bylo třeba ji ukončit a znova spustit. Vytknout také můžeme to, že nahrávky nejdou umístit na paměťovou kartu mobilu, čímž by se šetřila kapacita hlavní paměti, a že také nejdou přehrávat bez připojeného tuneru, čímž by se zase ušetřil akumulátor.

U Maxxo T2 Mobile občas bylo také nutné čekat na stažení dat do EPG déle nebo na daný kanál vstoupit vícekrát. Naopak mile překvapil – na mobilu LG Flex 2 – bezproblémový příjem i prezentace HD kanálů České televize a také jejich kvalitní záznam. Celkově vzato, pokračování v dobré práci pod značkou Maxxo.

Hodnocení

  • PRO: výborná aplikace HD TV Player 2.7 s dobrým ovládáním a rozumným EPG; v případě použitého hardwaru jednoduché uvedení do provozu (!), pracuje i s HD kanály ČT na DVB-T2; subjektivně vzato nadprůměrná citlivost na signál; EPG s českými znaky; v ceně obdržíte vše potřebné, ale…
  • PROTI: …adaptér pro USB-C by se hodil, nahrávky nelze sledovat bez připojeného tuneru a umístit je na paměťovou kartu

 

Sencor SDB 550T (atypická koncepce, 799 Kč)

Netradiční přístroj nabídne obraz ceně určitě odpovídající, dojem ale nejvíce kazí poněkud nepřehledný dálkový ovladač se sice vynikajícím záběrem infra paprsku, ale s příliš drobnými znaky. Pokud máte potíže se čtením na blízko, jděte raději jinam. V TOP 10 byl i loni.

Malý set-top box s konektorem SCART, HDMI, ale také s anténním vstupem a výstupem. Nápaditá koncepce dovoluje přístroj instalovat velmi úsporně a také ho lehce převážet. Běžných set-top boxů pro DVB-T2 je už na našem trhu spousta. Takovýchto je vysloveně jen pár a tento patří k nejlepším nemluvě o konektoru SCART, takže řešení i pro starší přístroje.

Hodně se líbila multimédia, lepší než u celé řady televizorů, takže vedle příjmu českého DVB-T2/HEVC se dá využít i jako velice dobrý multimediální přehrávač, což také není zcela zvykem.

Hodnocení

  • PRO: velmi nezvyklá, ale funkční koncepce, instalační variabilita, vynikající multimediální kompatibilita, spousta pozic časovače, dobré ovládání s možností kolovat a výraznými znaky menu, dálkový ovladač s výborným záběrem infra paprsku, ale…
  • PROTI: …méně přehledný a s miniaturním popisem, videorežimy se mění bez upozornění

 

Strong SRT 82 (atypická koncepce, 990 Kč)

Další mini tuner ovšem určený jen k zastrčení do rozhraní HDMI má zanedbatelnou velikost, výbornou výbavu a napájení jde rovnou z rozhraní USB televizoru, což z něj dělá atraktivní věcičku pro přístroje namontované na stěně.

I když se set-top box s napojenou kabeláží ježí do všech stran, jakmile vše uspořádáte, oceníte eleganci řešení, které ve většině případů stejně nebude vidět. Asi nejvíce budete omezeni, pokud máte HDMI v televizoru pouze vzadu s vývodem ke stěně a vzadu s vývodem směrem dolů a minimem místa. To částečně obejdete dodanou prodlužovací „šňůrou“. Existuje ale i HDMI tak říkajíc za roh, které by v extrémnějších případech rovněž mohlo pomoci. Řešitelný je tak skoro každý případ.

Strong SRT 82 překvapil v několika věcech: obrazovou kvalitou a tím, že se prakticky nehřeje, a to byl puštěný i dvanáct hodin v kuse. Obrazové podání bylo na HD kanálech ČT vynikající, příjemně ale překvapil i na dalších stanicích na DVB-T2 vysílaných s podstatně nižším rozlišením a datovým tokem. Potěšila i snaha o udržení pohybové ostrosti a rozumná barevnost se sklony k přirozenosti. A slabá multimédia? Po pravdě jsme překvapeni už tím, že u takovéhoto prcka vůbec nějaká jsou, což platí i o nahrávání. Pokud ale na vyšší kompatibilitě trváte, běžte jinam, nebo si ji ověřte u vašeho televizoru.

Hodnocení

  • PRO: překvapivě dobrý obraz, elegantní „neviditelné“ řešení, kompletní dodávka, naprosto minimální zahřívání, výtečně vyřešené napájení bez nutnosti externího zdroje, bleskurychlé EPG
  • PROTI: ovládání někdy trochu nedotažené, velmi nízká formátová kompatibilita v multimédiích přes USB

 

 

Technisat DigiPal T2/C DVR (propracované nahrávání, 2149 Kč)

Dvojice lehce upravených set-top boxových novinek roku 2019 je postavena na původním Technisat DigiPal T2. Je však obohacena o kabelový tuner a přichází pouze ve stříbrné. Verze s nahráváním je výtečná a ještě dlouho výtečná bude.

Set-top box nepřináší nic převratně nového. Jde jen o drobnou inovaci (zprovozněný tuner pro kabelový příjem), která byla dělána kvůli německému trhu. To ale vůbec nevadí a není to ani nic proti ničemu. Přijímač totiž nabízí vysoce nadstandardní nahrávání jaké u konkurence v podstatě neuvidíte nemluvě o tom, že jsou tu často mnohem lepší vlastnosti a funkce. Například rodičovská kontrola je ve srovnání s drtivou většinou set-top boxů na domácím trhu daleko propracovanější. Smířit se ovšem musíte s jistou specifičností nejen v ovládání a třeba pro spuštění internetových rádií abyste si vzali k ruce podrobný návod. Vše ale odpuštěno i když české externí titulky v multimédiích by se skutečně hodily!

Technisat je také jeden z mála výrobců, který pro tuner DVB-T2 udává kompatibilitu nejen s kodekem, kompresí H.265/HEVC, ale i s H.264 (Slovensko, Rakousko).

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, propracované funkce a možnosti nastavení, včetně otestování média pro nahrávání (zobrazí se výsledek), vynikající rodičovská kontrola, excelentní nahrávání, základní editace záznamu, někdy výborné ovládání, ale…
  • PROTI: …jindy dosti specifické, náročné zprovoznění internetových rádií (např.), chybí šetřič obrazovky zejména v režimu rozhlasu, video přes USB bez externích titulků

 

Technisat Digit Isio STC (kombinovaný, HbbTV, 9900 Kč)

U tohoto extra set-top boxu, který byl součástí i loňského TOP 10 sice zamrzí pár zbytečných věcí, ale obrazově je vynikající a vynikající je i výbava.

Rozlišení přístroje jde na příjmu až do Ultra HD (4K), a to včetně pozemního tuneru, který má udávánu jak kompatibilitu s HEVC, tak s H.264, nechybí univerzální mechanika PCMCIA (CI+) pro vložení modulu přístupové karty i případné placené pozemní televize.

Jde o excelentní univerzální set-top box pro náročné zákazníky, kteří si ho mohou dovolit, nebo si ho prostě jen chtějí dovolit. Těm snad zpráva o bezproblémovosti v případě příjmu českého DVB-T2 (a současného HbbTV) trochu pomůže v rozhodování o nákupu.

Hodnocení

PRO: kvalita obrazu a resamplování, neskutečné možnosti a výbava, včetně citlivých pozemních tunerů a dvojice (!) USB 3.0, výtečné EPG, ale…

PROTI: …vlastně SFI (?!), i po lokalizaci částečně němčina či angličtina, německý dálkový ovladač, podprůměrný manuál, pro někoho Wi-Fi pouze ve standardu „n“

 

 

Tesla TE-380 mini (drobné provedení, 799 Kč)

Miniaturní set-top box je překvapivě slušným kouskem pro nenáročného uživatele nejen na doma, ale třeba i na chatu či chalupu kde často končí starší televizory.

V průběhu testu jsme narazili v podstatě na jediný problém, a to na hlášení v EPG s nečeskými znaky. Tesla TE-380 mini byla i v loňském TOP 10 a stála 589 Kč. Nyní se prodává za 799 Kč i dráž. Není divu, situace s přijímači začíná být pomalu kritická.

Citlivost set-top boxu se zdála být vcelku průměrná, veřejnoprávní multiplex DVB-T2 (Přechodová síť 11) byl v některých okamžicích pomalu nesledovatelný, protože signál v době testu hodně kolísal (dnes už je situace v řadě míst naprosto jiná a jiná v blízké budoucnosti bude po celé republice). Příjemná byla například programová nabídka EPG ve které si můžete zvolit takový druh náhledu, jaký vám vyhovuje. Na tyhle důležité drobnosti u levných i dražších set-top boxů narazíte málokdy.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, překvapivě slušný obraz, výtečná multimédia, bohaté EPG, ale…
  • PROTI: …občasné potíže s lokalizací

 

Tesla TEH-500 (Android, 1999 Kč)

Drobný multimediální přehrávač s tunerem DVB-T/T2 a operačním systémem Android má velmi dobrou výbavu, předinstalované české aplikace a práci s obsahem v rozlišení Ultra HD (4K), který může jít i z tuneru DVB-T2. Není sice ideální, ale pro běžného zákazníka je to to nejlepší z této kategorie co jsme měli v ruce.

Určen je pro ty, kterým nebude vadit zejména absence digitálního audio výstupu a poměrně slabá Wi-Fi (rozhodně připojujte přes ethernetový kabel). Na rozdíl od jiných přístrojů tohoto typu je více zaměřen na běžného zákazníka, který si tu a tam doinstaluje aplikaci a hlavně se naučí využívat ty předinstalované v Kodi. Škoda, že nejde upravit úvodní obrazovka, resp. hlavní ikony, a potěšil by i start do posledního použitého režimu.

Tesla TEH-500 může snadno rozšířit nejen váš jednoduchý televizor, ale i váš chytrý televizor, a to o aplikace, které v něm nemáte. A samozřejmě rozšíří i váš televizor nekompatibilní s nadcházejícím DVB-T2. Pokud se samozřejmě smíříte s tím, že nejde o klasický dedikovaný set-top box s rychlým startem, ale o něco, co umožňuje přidávat nové funkce. Obrazově na tom nejspíše vyděláte, protože tady se TEH-500 činí a na českém DVB-T2 si nezadá s televizorem za desítky tisíc.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, dobře navržené uživatelské prostředí, při třídění lze vybrat více kanálů, nezvykle přehledná příručka, ale…
  • PROTI: ..některé informace by chtělo doplnit, drobné firmwarové problémy, chybí digitální audio výstup, Wi-Fi pouze na 2,4 GHz, chybí USB 3.0