UVNITŘ TABULKY – 30. ledna ukončí ČT vysílání ve standardu DVB-T z Bukové a Jedlové hory. Zároveň také změní vysílací kanál, na kterém šíří svoje programy v novém standardu DVB-T2.

Velké přelaďování čeká příští týden diváky pozemního digitálního vysílání České televize v Ústeckém kraji. A to i ty, kteří již přešli na příjem signálu v novém standardu DVB-T2. Veřejnoprávní televize totiž v kraji ukončí vysílání v systému DVB-T a přeladí svoji novou síť DVB-T2 na jiný vysílací kanál. Pro domácnosti, které přijímají televizní signál pozemní cestou z klasických vysílačů, to bude znamenat nutnost spustit na svém přijímači automatické ladění programů a nechat si načíst novou programovou nabídku. Ke změně dojde ze čtvrtka 30. na pátek 31. ledna a dotknout by se mohla více než poloviny všech domácností v Ústeckém kraji. Ten je jedním ze dvou regionů České republiky, kde ČT musí přestěhovat svoje vysílání ve standardu DVB-T2 na nový kanál.

Kanál 33 zůstává, jen na něm nebude DVB-T, ale DVB-T2

Dobrou zprávou je, že změna vysílacího kanálu DVB-T2 si nevynutí další vlnu úprav společných televizních antén. Česká televize totiž pro finální síť DVB-T2 využije kanál 33, na kterém ukončí vysílání svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T. Nové vysílání tak bude pokračovat na starém kanálu, který mají diváci již naladěný a společné antény jsou na jeho příjem připraveny. Protože však dojde ke změně identifikátorů sítě, bude nutné televizory a set-top boxy znovu přeladit, aby se nová síť se všemi programy ČT ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) divákům zobrazila. Dosavadní vysílání ČT ve standardu DVB-T2 na kanálu 50 příští čtvrtek 30. ledna skončí. Nově tak bude možné Českou televizi naladit výhradně na kanálu 33, a to z hlavních vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora a šesti dokrývačů (dva další využijí kanály 26 a 47).

Vypínání DVB-T signálu České televize a přelaďování multiplexu DVB-T2 na nový kanál se dotkne i některých diváků severní části Středočeského kraje a také severního okraje Prahy. Signál z vysílače Buková hora je totiž na severu Prahy kvalitnější než ze žižkovského vysílače nebo Cukráku, a tak někteří Pražané mohou i přes listopadový konec DVB-T vysílání ČT v metropoli přijímat i nadále programy veřejnoprávní televize ve starém standardu (ale týkat se to může i domů v jiných částech Prahy, např. na Jižním Městě). Pokud tedy některým Pražanům nebo Středočechům zmizí v noci z 30. na 31. ledna signál České televize, neměli by propad panice a spustit automatické ladění programů, aby se jim znovu načetla programová nabídka se stanicemi ČT na novém vysílacím kanálu.

Komerční televize začnou vypínat v únoru

U severočeských dokrývačů navázaných na hlavní vysílače Buková a Jedlová hora bude ČT přelaďovat vysílání DVB-T2 na nový kanál 33 později. Konkrétně dokrývače Ústí nad Labem – Vaňov, Šluknov – vrch Pytlák a Velký Šenov – Ječný vrch ukončí vysílání Přechodové sítě 11 v pátek 31. ledna a finální síť 21 na kanálu 33 spustí nejpozději v neděli 2. února. Dokrývač Děčín – Popovický vrch přepne DVB-T2 vysílání ČT na nový kanál v sobotu 1. února. Dva dokrývače DVB-T2 nebudou měnit vysílací kanál, a tudíž diváci nebudou muset kvůli příjmu DVB-T2 vysílání přelaďovat přijímače. Jde o Jiřetín pod Jedlovou (kanál 26) a Ústí nad Labem – Větruše (kanál 47). Jiřetín přitom bude vypínat DVB-T vysílání ČT až 26. února, protože je navázaný na primární vysílač v Libereckém kraji.

Týden po České televizi, přesněji 7. února, ukončí DVB-T vysílání v Ústeckém kraji komerční televize v celoplošném multiplexu 4 provozovaném společností Digital Broadcasting. 23. března budou následovat vysílače a dokrývače celoplošného multiplexu 2 provozovaného Českými Radiokomunikacemi a 20. dubna vysílače multiplexu 3, jehož operátorem je společnost Czech Digital Group vlastněná Českými Radiokomunikacemi. Již 9. ledna ukončil DVB-T vysílání litoměřický dokrývač multiplexu 4 v Michalovicích, který přebíral signál z rakovnického Louštína.

Buková hora je jedním z nejsilnějších televizních vysílačů v Česku (Foto: CRA)

Štítky