UVNITŘ TABULKA – Celkem jde o šest kmitočtových přídělů, které umožní veřejnoprávnímu rozhlasu takřka stoprocentní pokrytí České republiky signálem rozhlasového digitálního vysílání DAB+.

Digitální rozhlasové vysílání veřejnoprávní sítě ČRo DAB+ se může rozšířit do dalších regionů. Český rozhlas získal od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) individuální oprávnění pro využívání dalších šesti kmitočtů. Jde o základní silné vysílače Liberec – Ještěd, Pardubice – Krásné, Sušice – Svatobor, Votice – Mezivrata, Jeseník – Praděd a Valašské Meziříčí – Radhošť. Díky nim by mohla síť ČRo DAB+ dosáhnout takřka stoprocentního pokrytí České republiky a dosáhnout tedy zákonného limitu 95 procent území, i když to se zatím vztahuje pouze analogové vysílání.

K TÉMATU: Český rozhlas výrazně rozšiřuje digitální vysílání svojí sítě ČRo DAB+, naladí ji už 80 % populace

Nové kmitočty může ČRo využít pro vysílání na kanálech 12C (Čechy) a 12D (Morava). Kmitočty pro kanál 12C se vztahují na lokality Liberec – Ještěd, Pardubice – Krásné, Sušice – Svatobor a Votice – Mezivrata, pro kanál 12D na vysílače Jeseník – Praděd a Valašské Meziříčí – Radhošť. Programová skladba na těchto kanálech se liší v regionálních stanicích ČRo. V českých krajích jsou digitálně šířeny programy krajských studií z českých krajů, na Moravě moravských. Český rozhlas zatím nesdělil, kdy nové vysílače zprovozní. Provoz digitální sítě ČRo DAB+ technicky zajišťují České Radiokomunikace.

Štítky