UVNITŘ MAPY A TABULKA – Pro diváky, kteří již dříve přešli na příjem vysílání v novém standardu DVB-T2, se nic nemění. Nové vysílání České televize pokračuje na kanálu 26.

Už jen do dnešní půlnoci budou moci diváci v Libereckém kraji přijímat pozemní cestou vysílání programů České televize ve standardu DVB-T. Přesně ve 23:59 ukončí veřejnoprávní multiplex 1 vysílání z libereckého Ještědu na kanálu 43, Raspenavy na kanálu 53 a dokrývačů Albrechtice – Tanvaldský Špičák (kanál 43), Desná – Příchovice (kanál 33), Frýdlant – U rozhledny (kanál 43), Hejnice – Lázně Libverda (kanál 46), Pelechov – škola (43) a také dokrývače Jiřetín pod Jedlovou – Jedlová (kanál 43) v Ústeckém kraji. Pokud diváci již před časem přešli na příjem DVB-T2 vysílání České televize na kanálu 26, nic se pro ně tímto vypínáním nezmění, programy ČT šířené v novém standardu zůstanou na stejném kmitočtu.

Pokrytí multiplexu 1 České televize z vysílačů, které dnes budou vypnuty:

V novém standardu vysílá ČT ve Full HD kvalitě

Naopak diváci, kteří přijímají televizní signál pozemní cestou a dosud nepřešli na nový standard DVB-T2, si musí pořídit set-top box nebo zcela nový televizor DVB-T2/HEVC a spustit na něm automatické vyhledávání programů. Kromě nové sítě České televize (multiplex 21) se jim načtou také Přechodové sítě 12 a 13, které ve standardu DVB-T2 šíří programy komerčních televizí. Jedna z nich, Přechodová síť 13, ale v noci na zítřek ukončí vysílání a nahradí ji finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2. V něm budou vysílat programy šířené původně v multiplexu 4 a Regionální síti 7, konkrétně pak Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Comedy Central, Joj family, CS Mystery, Relax, Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál, Retro Music Television, Galerie, Klenot TV, ABC TV a rtm+.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Libereckém kraji

Programy České televize vysílají v novém standardu ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD) a ve veřejnoprávním multiplexu 21 je možné sledovat všechny tři mutace Událostí v regionech. To dosud u multiplexu 1 šířeného ve standardu DVB-T nešlo, ten nabízel pouze pražskou (resp. českou) verzi Událostí v regionech. Multiplex 21 ale šíří tři verze programu ČT 1, kromě pražské i ČT 1 JM a ČT 1 SM, tedy brněnské a ostravské vysílání. V jeden moment tak lze v multiplexu 21 zvolit, kterou regionální mutaci zpráv chce divák sledovat. Vysoké rozlišení 1 920 x 1 080p pak nabízí všech šest programů ČT, včetně dětského kanálu Déčko, kulturního ČT art či zpravodajské ČT 24, které v DVB-T nebyly v HD kvalitě dostupné. Multiplex 21 rovněž nepostrádá osm programů Českého rozhlasu, včetně digitálních stanic.

Česká televize vypíná DVB-T i na Sušicku

Česká televize dnes minutu před půlnocí ukončí DVB-T vysílání rovněž na Sušicku, konkrétně pak ze základního vysílače Sušice – Svatobor (kanál 49) a dokrývače Klatovy – Hůrka (kanál 49). Z obou lokalit je již delší dobu možné naladit programy ČT ve standardu DVB-T2 na kanálu 26, na čemž se dnešním vypínáním multiplexu 1 nic měnit nebude. Pouze ti diváci, kteří dosud dávali přednost příjmu vysílání ve standardu DVB-T, si budou muset přeladit přijímače, případně si pořídit set-top box nebo televizor DVB-T2/HEVC. Bytové domy si musí zajistit kvůli příjmu nového vysílání úpravu společných televizních antén pro příjem vysílání na kanálu 26. I tak ale diváci v těchto domech budou muset mít nové přijímače schopné reprodukovat vysílání DVB-T2.

Tento týden proběhne ještě jedno vypínání DVB-T v Plzeňském kraji. Zítra v tomto regionu ukončí vysílání celoplošný multiplex 4 s tematickými kanály Novy a dalšími komerčními televizemi, a také jeho sesterská Přechodová síť 13. Místo nich odstartuje finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2, který nabídne v novém standardu komerční stanice šířené v multiplexu 4 a Regionální síti 7, včetně západočeské regionální Zak TV. Vypínání je naplánované těsně po dnešní půlnoci, jakmile skončí hlavní večerní pořady na tematických kanálech Novy, multiplex 24 pak odstartuje zítra nad ránem.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky