Oddechněme si na chvíli od přechodu na DVB-T2 a set-top boxového šílenství a podívejme se na jednu hodně zajímavou a nedávno uvedenou kombinaci nejen pro rozhlasový příjem.

Technicistní, funkčně čistý design s hladkou hliníkovou čelní plochou narušenou pouze několika konektory (tlačítka jsou na horní straně), včetně USB. Tak se na první pohled jeví tento cenově dosti výhodný (4490 Kč) mikrosystém s možností připojit klasickou anténu a řekněme si rovnou, že díky jeho výbavě takových na trhu moc nenajdete. Uhelným kamenem je nejen samotný tuner DAB/DAB+, ale i možnost připojení zmiňované tradiční antény nemluvě o výkonu 100 W (RMS).

Výbava Technisat DigitRadio 750 zahrnuje zmiňovaný přehrávač disků CD, tunery pro DAB/DAB+ a FM s RDS. A také možnost streamování muziky přes Bluetooth či její poslech z USB média nebo prostřednictvím stereo audio vstupu, tedy přes kabel.

Základní papírovou příručku opět dostanete pouze v němčině a nikoli alespoň v angličtině, ale co očekávat od „příliš německého“ Technisatu. Naštěstí příručku v češtině byste měli mít v balení (přidává ji prodejce) a je také ke stažení v PDF ze stránek zástupce firmy, Lukáše Štěpánka.

A protože je dělána solidně, dá se v ní i vyhledávat nemluvě o tom, že v ní přece jen najdete více technických údajů než na stránce Technisatu. Ty jsou totiž hodně odfláknuté a přehledu parametrů nejsou ani profily Bluetooth, ani údaje k napájení a dokonce ani něco tak prostého, jako jsou rozměry, hmotnost a parametry mechaniky přehrávače disků CD. Vše (zjevně co šlo) naštěstí kompenzuje příručka plus zmiňovaná produktová stránka Lukáše Štěpánka.

V ceně dostanete odnímatelnou pokojovou anténu pro DAB/VKV (drátovou), základní jednotku a dvojici dvoupásmových reprosoustav, které potěší možností sundat jejich textilní kryt.

Jak vidíte z fotogalerie, rozhraní jsou – s výjimkou antény, napájení (interní zdroj, pevná šňůra) a připojení reproduktorů – na čelní straně. Napájecí šňůra je dlouhá asi 140 cm, pevně připojené kabely reprosoustav mají asi 94 cm a na straně základní jednotky jsou zakončeny konektorem à la RJ-45 (Ethernet – LAN), avšak o něco užšími (připojují se velmi snadno). Základní jednotka je kovová s nožičkami z plyše (bohužel), dvoupásmové reprosoustavy (středo-basový plus výškáč) jsou dřevotřískové a každá má i bassreflex. Celek působí solidně a dýchá kvalitou, což platí i pro zpracování i když nožičky by si základní jednotka určitě zasloužila lepší. Někomu možná také bude chybět tlačítko úplného vypnutí.

Lehce dostupné funkce, výtečné ovládání

Mikrověž se nijak neinstaluje a ani to nemá zapotřebí, protože tu například nejsou žádná jazyková nastavení (použita je angličtina – sláva…) či třeba připojení k internetu. Po zasunutí do síťové zásuvky a zapnutí naskočí tuner DAB/DAB+, automaticky se proladí pásmo a vytvoří seznam dostupných stanic. Pokud chcete, můžete si je uložit do paměti (30, dalších 30 pro VKV), jinak mezi nimi můžete listovat a přes OK příslušnou stanici spustit.

Menu nastavení tu sice je, ale jen u tunerů a funkcí je vysloveně jen pár (vypuštěn byl například i čas). U DAB najdete například Prune pro vymazání neaktivních stanic ze seznamu, DRC (přizpůsobení hlasitosti) či ladění automatické a manuální. V části System pak najdete pouze verzi firmwaru a návrat k továrnímu nastavení. U FM je nabídka ještě kratší – přepnutí mezi mono a stereo a ladění buď místních stanic nebo i těch vzdálených (jinak řečeno všech, nebo jen těch nejsilnějších).

Mimo menu je vytažena funkce Sleep (usínání při rádiu) nastavitelná od 15 do 120 minut, ekvalizér (pět přednastavených režimů) a nastavení jasu displeje (dva režimy plus stále plný výkon). Budík či časovač pro zapnutí mikrověže tu není.

Ovládání je přes dodaný dálkový ovladač (na stránkách Technisatu byla v době testování zcela jiná verze) většinou jednoduché a pohodlné, podívat se možná budete muset na styl ukládání naladěných kanálů, kdy je nutné podržet tlačítko Preset alespoň 2 s. Pohyb v jednoduchém menu nastavení klasicky obstarají šipky a OK. Podle příručky by sice mělo tlačítko Menu umožnit i vyskočení v nabídce o úroveň výše, ale to nepracovalo a vždy menu nastavení z jakékoli úrovně ukončovalo. To je ale v tomto konkrétním případě naprosto minoritní problém.

Na dálkovém ovladači také vidíte několik speciálních tlačítek, jako F+ a F- („F“ jako folder – adresář), Repeat (opakování) či Shuffle (náhodné přehrávání), určených pro přehrávání z USB či CD.

Technisat DigitRadio 750 může pracovat v šesti režimech, které se mění tlačítkem Mode: FM, DAB, Disc, BT, USB a Line In, což je analogový linkový audio vstup na čelní straně základní jednotky.

Ovládání na přístroji. Tlačítko vpravo od zapnutí/vypnutí přepíná režim práce (Mode).

Pohodlné nejen DAB, aler i VKV/FM

Technisat Techniradio RDR bylo první s funkcí „AMS“, které se nám od Technisatu dostalo do rukou. Ta proladí VKV/FM a uloží nalezené stanice automaticky do paměti. U DigitRadio 750 je to ovšem „jen“ o uložení frekvence a nikoli jména stanice, což je samozřejmě škoda. Jméno se však po přepnutí na vybraný kanál velmi rychle natáhne z RDS (pokud je u dané stanice k dispozici). I přesto je práce s VKV výrazně pohodlnější, jen si musíte dát pozor na to, že funkci automaticky spouští každé zmáčknutí tlačítka Scan na dálkovém ovladači (možná bylo lepší přidat dotaz Ano/Ne) a samozřejmě při ní také přepíše jednotlivé paměťové pozici. Ladit stanice jde i ručně, delší podržení tlačítka šipky nahoru/dolů pak tradičně vyhledá první silnější stanici, ladění zastaví a spustí její přehrávání.

U DAB nic řešit nemusíte, protože se seznam dostupných stanic vytváří automaticky (ladit jde opět i ručně) a vy se mezi nimi pohybujete pomocí šipek nahoru a dolů. I zde je ale můžete ukládat (je to stejné jako u VKV, tj. podržet Preset 2 s a následně vybrat pozici pomocí šipek) a u té vybrané si k ní také nechat vypsat dodatečné informace. Stačí zmáčknout tlačítko Info, resp. ho mačkat opakované. I to je stejné jako u FM/VKV i když tady záleží i na tom, zda má stanice dostupné RDS či nikoli.

Pokud se ptáte na češtinu, která tu, stejně jako ostatní jazyky nastavit nejde (volba jazyka tu vůbec není), znaky většinou nevypadávaly. Ty naše specifické tu a tam chyběly u dodatečných informací, v daleko vyšší míře to pak bylo znát při přehrávání skladeb z CD a USB. Tady už vypadávaly snad vždy.

Napojení přes Bluetooth proběhlo jak u Samsung A9, tak u Sony Xperia XZ bez problémů a svižně. Pokud vám následně někdo zavolá, přehrávání se přeruší a pak naváže. Využit je v tomto okamžiku jak mikrofon tak reproduktor mobilu a mikrověž je zcela mimo.

Výborné přehrávání CD, bezproblémové Bluetooth a USB médium i s podadresáři

Mechanika pracuje zcela samostatně, takže například vysunutí (zajetí) vozíku nevyvolá přepnutí do režimu CD. Nicméně jakmile jste na ni přepnuti, potěší Play, které způsobí automatické zatažení mechaniky a to samé nastane, pokud přístroj vypnete.

Vozík je hluboký a solidně drží (žádné v dechu se klátící tintítko) a využít můžete jak klasické disky typu CD audio (CD-DA), tak disky vypalované CD-R/RW se skladbami v MP3 (jak 12, tak 8 cm – tyto netestovány). Zkoušeny byly, vedle audio CD, i disky typu CD-R (Kodak a Verbatim) se soubory CDA a MP3 a vše fungovalo zcela bez problémů, včetně například funkce náhodného přehrávání (viz dále). To pracovalo i v okamžiku, kdy byl datový disk CD-R rozčleněn na celou řadu adresářů a skladby v MP3 byly umístěny v nich.

Pro streamování přes Bluetooth potřebujete nějaké kompatibilní zařízení, nejčastěji asi mobilní telefon. Bohužel ani v příručce se nedozvíte, jaké profily Bluetooth musí napojované zařízení splňovat, takže je to jako obvykle sázka do loterie. Zkoušené dva mobilní telefony, Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a Samsung Galaxy A9 (Android 9.0) neměly se spoluprací problém, tu a tam ale do DigitRadio 750 prošlo drobné lupnutí při klepnutí na displej (puštění skladby). Po spárování zařízení také většinou nebylo zapotřebí manuálního napojení mikrověže a stačilo tudíž jen přepnout do režimu BT a v mobilu spustit Bluetooth.

Pokud vaše zařízení (mobil, tablet…) kompatibilní nebude, máte možnost napojit se na přijímač prostřednictvím kabelu typu jack/jack (3,5 mm), který stojí pár korun a na straně mobilu využít výstup na sluchátka. Takovéto napojení bude nejspíše i kvalitnější. Funkce byla opět bezproblémová, stačilo jen propojit a přepnout na Technisatu Line In.

K vyzkoušení přehrávání skladeb MP3 (jiné formáty nejsou povoleny) z média USB byla použita flash paměť Hisense, 16 GB využívaná u Technisat Techniradio RDR, avšak rozšířená o další adresáře. U RDR je třeba mít skladby pouze v kořenovém adresáři, DigitRadio 750 je v tomto ohledu propracovanější, takže se můžete přepínat i mezi podadresáři. I zde je ale třeba mít médium v souborovém systému FAT32.

Adresáře si pro svou potřebu DigitRadio označí jako F01, F02…, ať už byly pojmenované jakkoli, třeba i česky. Jak vidíte, maximální počet adresářů je 99, což platí i pro datové CD.

Pro přehrávání si následně můžete vybrat patřičný adresář a také skladbu, což je ovšem trochu ošemetné, protože to jde jen přes její pořadové číslo. Můžete ale také zvolit náhodné přehrávání skladeb, poté se vám na displeji objeví Random, a využít jde i funkce Intro, která z každé skladby přehraje prvních deset sekund a pak přejde na další. Jakmile narazíte na tu, která vám vyhovuje, stačí jen znovu zmáčknout Intro, režim se vypne a skladba se přehraje celá.

Vedle těchto dvou funkcí je tu i možnost opakování ve třech podobách: jedna skladba, album a opakovat vše. Výhodné je, že se všechny zmiňované funkce ovládají pouze dotčeným tlačítkem a i to svědčí o chytrém ovládání stejně, jako to, že všechny funkce bylo možné využít i u přehrávání CD.

A čeština, resp. česky pojmenované skladby? V tomto případě nabodeníčka spolehlivě vypadávala, takže informace byly trochu neúplné. To se ale dalo očekávat a horší by bylo, kdyby se přístroj na takovéto skladbě prostě zasekl. A i to se děj…

Dálkový ovladač má velice dobré rozložení, základní funkce jsou nahmátnutelné i poslepu.

Jaké je? Výborné a s výborným zvukem

I když se styl designu příjemně podepsal na ovládání a dostupnosti funkcí, podepsal se také na jistém zjednodušení nebo chcete-li dodatečných možnostech přístroje. Například nastavení času se tu neřeší (v pohotovostním režimu se vůbec neukazuje), u ekvalizéru jen vyberete z pěti režimů, ale nemůžete si ho nastavit podle svého a co je asi nejhorší, nejdou seřídit ani basy, ani výšky. Technisat DigitRadio 750 je i přesto vynikající a bohatě vybavená mikrověž, hrající sice trochu studeněji, než někdo může mít rád, ale to ke značce patří a pozorovat se to dalo u všech druhů hudby, včetně té klasické. Snad jen Domenico Scarlatti zněl nepatrně jinak :).

Mikrověž toho za danou cenu nabízí více než dost, včetně rozumně vysokého výkonu zesilovače a spousty pozic pro rozhlasové stanice. Výborné je ovládání, což často bývá v tomto segmentu problém. Na uložení rozhlasových stanic lehce přijdete, nebo stačí nakouknout do solidní české příručky. Oceníte i dobré párování Bluetooth, resp. následné automatické navazování spojení (klaplo skoro vždy) a také výborné chování při příchozím (nebo odchozím) hovoru. I když tady je třeba být opatrný, protože Bluetooth není právě pohodová technologie. Pokud hledáte slušně hrající mikrověž s moderní výbavou, za danou cenu (plus/mínus malý autobus) těžko seženete něco lepšího.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon/výbava, výborný zvuk, jednoduché a přehledné ovládání, spousta paměťových pozic, možnost připojení vnější antény, parádní přehrávání z CD a z USB média
  • PROTI: nelze seřídit basy a výšky (či upravit ekvalizér), podporován pouze formát MP3, pro někoho možná i to, že neukazuje čas v pohotovostním režimu

Štítky