UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Na nové vysílání ve standardu DVB-T2 přechází síť, která šíří programy skupiny Nova, Primu Comedy Central, Joj family, Relax, Rebel a Rebel 2 Slušnej kanál.

Na televizní diváky v Ústeckém kraji, kteří spoléhají na pozemní příjem signálu na klasickou nebo společnou anténu, čeká v pátek ráno další přelaďování přijímačů. Krátce po dnešní půlnoci totiž dojde k vypnutí celoplošného multiplexu 4 s programy skupiny Nova, Primou Comedy Central a programy Joj family, Relax, Rebel a Rebel 2 Slušnej kanál, který vysílá ve standardu DVB-T na kanálu 30. Síť se odmlčí na vysílačích Ústí nad Labem – Krušnohorská, Teplice – vodárna, Děčín – Chlum a dokrývači Šluknov. Společně s ní operátor, společnost Digital Broadcasting, vypne na stejných vysílačích a dokrývači i Přechodovou síť 13, která vysílá ve standardu DVB-T2 na kanálu 28 a šíří kromě zmíněných programů i CS Mystery a teleshoppingové stanice Galerie, ABC TV a Klenot TV.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Ústeckém kraji

„Naše strategie je stále stejná: Nechat dokončit večerní programy na Nově z předchozího dne a po půlnoci vypnout multiplex 4 a do rána zapnout multiplex 24,“ uvedl na dotaz serveru Televizníweb.cz, kdy přesně dojde k vypnutí vysílačů multiplexu 4, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting Martin Roztočil. Finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2 bude od brzkých ranních hodin dostupný na kanálu 21. Na stejném kanálu již od 9. ledna vysílá i dokrývač multiplexu 24 v lokalitě Litoměřice – Michalovice, který byl v éře DVB-T vysílání navázaný na středočeskou síť multiplexu 4. Po přechodu na DVB-T2 bude spadat už „správně“ pod Ústecký kraj, což je důležité zejména kvůli budoucím regionálním programům určeným pro tento region.

Co se bude ještě vypínat na Ústecku a kdy

Ústecko čeká ještě vypínání dvou celoplošných multiplexů DVB-T s komerčními televizemi, které provozují České Radiokomunikace. Multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov ukončí vysílání 23. března (kanál 58) na vysílačích Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora. Ve stejný a na stejných vysílačích skončí také Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2, která na kanálu 31 šíří programy multiplexů 2 a 3. Nahradí ji finální multiplex 22 na kanálu 38, který bude do konce června šířit stejné programy jako vypnutá Přechodová síť 12. Od července se její programová nabídka změní na všechny programy skupiny FTV Prima, Óčko, Óčko Star a Rádio Proglas, přičemž programy Primy by měly vysílat v lepším rozlišení.

A konečně 20. dubna ukončí v Ústeckém kraji vysílání multiplex 3 s programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Seznam TV, Rádio Proglas na kanálu 55 z vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora. Místo něj odstartuje 21. dubna z ústecké Bukové hory na kanálu 31 finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2 s programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Noe a TV Seznam HD. Od 22. dubna bude tato síť dostupná na kanálu 31 i z vysílače Chomutov – Jedlová hora a postupně zprovozní i stejné dokrývače, které dosud používal multiplex 2 a využívat je bude i multiplex 22.

Pokrytí vysílačů multiplexu 4 a Přechodové sítě 13 vypínaných v Ústeckém kraji:

V DVB-T pokračují už jen regionální sítě

Po 22. dubnu už nebude možné v Ústeckém kraji naladit žádnou celoplošnou síť pro pozemní digitální vysílání v jiném standardu než DVB-T2. Ve vypínaném standardu DVB-T budou v kraji pokračovat pouze dva regionální multiplexy – Regionální síť 7 na kanálu 50 (vysílač Ústí nad Labem – Krušnohorská provozovaný společností Digital Broadcasting) a Regionální síť 8 na kanálu 51 (vysílač Ústí nad Labem – Klíše provozovaný Českými Radiokomunikacemi). Životnost těchto sítí je ale dočasná, podle rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu by měly ukončit vysílání k 30. červnu letošního roku. Většina programů z těchto regionálních multiplexů DVB-T již nyní vysílá v přechodových nebo finálních sítích DVB-T2 provozovaných oběma operátory.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky