Chytrý televizor je chytrý televizor, ale pokud ho máte k internetu napojen přes pomalý a zastaralý router nebo-li směrovač, bude se vaše „televize“ jenom trápit. Dnes by to chtělo něco s minimálně Wi-Fi 5, postaru s Wi-Fi ac.

Již nějaký čas testujeme s Wi-Fi směrovačem TP-Link Archer C9, který se v dlouhodobém někdy dost náročném provozu a při spolupráci s televizory a set-top boxy mnoha značek ukázal ve výborném světle. Nyní můžete, za 1999 Kč, zakoupit trochu jinak navržený Archer C80, který si rozumí už i s rozšiřujícím standardem Wi-Fi 5 Wave 2 (802.11 ac).

Rychlost bezdrátového připojení dosahuje v pásmu 2,4 GHz až 600 Mb/s, v méně zarušeném pásmu 5 GHz až 1300 Mb/s. Výhodou přitom je, že obě pásma mohou fungovat vedle sebe.

TP-Link Archer C80 – rozhraní.

Novinka s technologií 3×3 MIMO, díky níž dokáže přenášet a přijímat data ve třech oddělených proudech, nabízí gigabitová rozhraní, nastavení prostřednictvím webu nebo mobilní aplikace Tether v češtině a má také mít lepší pokrytí domácnosti. Zajímavostí je funkce Smart Connect, která směrovači napomáhá při automatickém přepínání každého zařízení k aktuálně nejlepšímu dostupnému pásmu Wi-Fi a funkce Airtime Fairness bránící zpomalování starších zařízení připojených k síti.