UVNITŘ TABULKA – Veřejnoprávní multiplex 1 ukončí vysílání z chebské Zelené hory a jáchymovského Klínovce, ale také několika dokrývačů včetně Železné Rudy v Plzeňském kraji a Zaječova ve Středočeském kraji.

Deset vysílačů a dokrývačů pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T dnes vypne v Karlovarském, ale i Plzeňském a Středočeském kraji veřejnoprávní Česká televize. Změna se dotkne především Karlovarského kraje, kde minutu před půlnocí ukončí multiplex 1 vysílání z hlavních vysílačů Cheb – Zelená hora a Jáchymov – Klínovec (kanál 36) a dokrývačů Aš – Háj, Karlovy Vary – Tři kříže, Kraslice – Sněžná, Mariánské Lázně – hotel Monty, Rotava – pod hřbitovem (všude kanál 36) a Loket – Československé armády (kanál 43). Skončí také dokrývač Železná Ruda – Rozvodí (kanál 43) v Plzeňském kraji a Zaječov – zemědělská usedlost (kanál 29) ve Středočeském kraji.

Pokrytí vysílačů multiplexu 1 vypínaných (nejen) v Karlovarském kraji:

Vysílací kanál pro DVB-T2 se nemění

Diváků, kteří již dříve přeladili na příjem programů České televize ve standardu DVB-T2, se vypínání multiplexu 1 nijak nedotkne. Nové vysílání pokračuje ze všech zmíněných vysílačů a dokrývačů na stejném kanálu jako dosud, tedy na kanálu 26 (s výjimkou Klínovce, který šíří novou síť ČT na kanálu 39 a dokrývače v Lokti, kde lze nové vysílání naladit na kanálu 27). Bytové domy, které si již před časem nechaly upravit společné televizní antény pro příjem DVB-T2 signálu, nemusí řešit žádné další úpravy. Naopak diváci, kteří do poslední chvíle sledovali programy ČT v končícím standardu DVB-T a teprve nyní si pořídili nový televizor nebo set-top box DVB-T2, musí spustit automatické ladění, aby se jim načetla programová nabídka.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Karlovarském kraji

Česká televize vysílá v novém DVB-T2 standardu ve velké části republiky na jediném kanálu 26. Pokud diváci v některých lokalitách nemají dobře směrovanou anténu ke konkrétnímu vysílači, může dojít k příjmu odražených signálů, což může někdy vést ke kostičkování obrazu, výpadkům signálu nebo zcela znemožní příjem nové sítě ČT. Problémy mohou také způsobovat nekvalitní kabely od účastnických zásuvek společných televizních antén. V případě, že diváci mají s příjmem programů ČT v novém standardu DVB-T2 problémy, měli by se obrátit na některou z místních servisních společností a řešit je s odborníkem. Anténář proměří úroveň a kvalitu signálu v místě příjmu a navrhne případné úpravy.

Jak poznat, zda už přijímáte DVB-T2?

Pokud si nejste jisti, zda již přijímáte signál DVB-T2, zjistíte to jednoduše podle loga programů ČT na obrazovce. Pokud se u nich nachází písmena „HD“, jde o vysílání DVB-T2 a nemusíte řešit žádné přelaďování. V elektronickém programovém průvodci se tyto programy zobrazují jako „ČT 1 | T2“, apod. Navíc veřejnoprávní síť DVB-T2 obsahuje na rozdíl od multiplexu 1 tři verze programu ČT 1 – pro Čechy, severní a jižní Moravu (poslední dvě jsou označeny v EPG jako ČT 1 JM | T2 a ČT 1 SM | T2. Tyto programy vysílají totožný obsah až na Události v regionech. Pražská verze ČT 1 nabízí Události v regionech pro české kraje, brněnská (ČT 1 JM | T2) pro jižní Moravu a ostravská (ČT 1 SM | T2) pro severní Moravu. Všechny tři regionální mutace ČT 1 jsou v DVB-T2 šířeny celoplošně.

Navíc všechny programy ČT vysílají v DVB-T2 ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD s rozlišením 1 920 x 1 080p) a v multiplexu je také osm stanic Českého rozhlasu – ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, Radio Wave, Rádio Junior, ČRo D-dur a ČRo Jazz. Komerční televize zahájí přechod na DVB-T2 v Karlovarském kraji 19. února, kdy v tomto regionu ukončí vysílání celoplošný multiplex 4 a Přechodová síť 13, které nahradí finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2. Další celoplošný multiplex 2 ukončí vysílání v DVB-T o měsíc později než ČT, 16. března. Ve stejný den skončí i Přechodová síť 12 a 17. března odstartuje finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2. A konečně 1. dubna ukončí v Karlovarském kraji DVB-T vysílání multiplex 3, který postupně od 2. dubna nahradí finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky