UVNITŘ TABULKA A MAPY – Diváci musí kvůli příjmu hlavních programů Novy, Primy a Barrandova přejít na pozemní digitální vysílání nové generace DVB-T2.

Minutu před dnešní půlnocí skončí pozemní digitální televizní vysílání programů Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov ve standardu DVB-T ze všech hlavních vysílačů a dokrývačů v Jihočeském kraji. Multiplex 2, který tyto programy v DVB-T šíří, ukončí vysílání na kanálu 39 z vysílačů České Budějovice – Kleť, Vimperk – Mařský vrch a dokrývačů Loučovice – Krásná pole, Týn nad Vltavou – Semenec, Volary a Zdíkov – Novotného vršek. Již koncem ledna tato síť ukončila vysílání i na dokrývačích Husinec – Na Vrážích a Tábor – Čelkovice, které přebírají primární signál ze středočeského vysílače Votice – Mezivrata. Pro jihočeské diváky, kteří dosud nepřešli na příjem DVB-T2, to znamená pořídit si televizor nebo set-top box DVB-T2 a spustit na nich automatické vyhledávání programů.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Jihočeském kraji

Domácnosti, které již přešly na příjem pozemního digitálního televizního vysílání nové generace DVB-T2, nemusí nic řešit. Programy, které dnes ukončují vysílání ve standardu DVB-T pro Jihočeský kraj, totiž mohou sledovat prostřednictvím Přechodové sítě 12 na kanálu 27. Tato síť se v noci na zítřek změní na finální multiplex 22, ale ani vysílací kanál, ani její obsah se měnit nebudou, a tak nebude třeba znovu přelaďovat přijímače. Jihočeši tak budou mít na týden klid, ale již 19. února čeká přelaďování všechny tamní diváky pozemní televize, protože veřejnoprávní Česká televize bude měnit vysílací kanál svojí sítě DVB-T2. Přesune se z kanálu 50 na kanál 39, který dnes uvolní multiplex 2. Kvůli této ani dnešní změně tak nebude nutné znovu upravovat společné televizní antény.

Pokrytí vysílačů multiplexu 2 vypínaných v Jihočeském kraji:

Zbylé komerční televize vypnou DVB-T příští týden

Příští týden přijdou jižní Čechy o DVB-T signál zbylých komerčních televizí, protože 19. února zde přestane vysílat multiplex 3 a hned 20. února multiplex 4. Česká televize si na vypnutí DVB-T vysílání počká ještě celý měsíc do 13. března. K zajímavé situaci ale dojde mezi jihočeskými vysílači multiplexu 24, což bude finální síť DVB-T2 po vypnutém multiplexu 4, a hlavním jihlavským vysílačem multiplexu 3 na Javořici. Obě sítě totiž budou vysílat na kanálu 30, přičemž jejich pokrytí se na pomezí Jihočeského kraje a Kraje Vysočina překrývá. Někteří diváci tak mohou mít problém mezi 20. únorem, kdy odstartuje multiplex 24 na kanálu 30 v jižních Čechách, a 25. květnem, kdy dojde k vypnutí multiplexu 3 na stejném kanálu 30 z jihlavské Javořice, naladit programy obou sítí. Poté by měl tento problém zmizet.

Diváci, kteří po dnešní půlnoci nebudou moci naladit vysílání hlavních programů Novy, Primy a Barrandova, by se měli ujistit, zda mají přijímač DVB-T2/HEVC, případně pokud využívají společnou televizní anténu, zda byla upravena pro příjem vysílání komerčních televizní ve standardu DVB-T2 na kanálu 27. Určitá potíž by mohla nastat u některých diváků, kteří mají přijímače špatně reagující na echo a pre-echo, tedy odražené signály při velkých jednofrekvenčních sítích. Konkrétně v Jihočeském kraji by se to mohlo týkat některých diváků, kteří jsou v dotahu signálu jak z vysílače Kleť, tak Mařský vrch. Obvykle ale tento problém nastává především u vysílačů, které se nachází poměrně blízko sebe, vysílají na stejném kanálu a stejným nebo velmi podobným výkonem.

Jak na problémy s příjmem DVB-T2?

„V naprosté většině případů jsou komplikace řešitelné kvalitnější přijímací anténou nebo úpravou jejího nasměrování. Je třeba kontaktovat odbornou firmu, která se instalacemi antén zabývá, aby signál v místě proměřila a buď rovnou anténu upravila, anebo navrhla řešení. Proškolené servisní firmy jsou uvedeny na webu www.dvbt2overeno.cz. Zásadní je využívat vždy kvalitní venkovní antény renomovaných značek, nevyužívat různé aktivní antény s vestavěným zesilovačem a podobně. Vhodnou anténu nejlépe doporučí odborník na základě měření v místě,“ upozorňuje Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací. „V citlivosti televizních přijímačů a set-top-boxů a jejich schopnosti zpravovat signál mohou být rozdíly a dle zkušeností servisních techniků mají některé televize a set-top-boxy problémy s příjmem slabého nebo odraženého signálu,“ dodává.

Ve výjimečných případech se tak může stát, že i když odborník s měřicím přístrojem upraví anténu tak, aby byl signál co nejlepší a dle naměřených parametrů by s příjmem neměl být problém, některé televizní tunery nebo set-top-boxy si se signálem nemusí neporadit, zatímco jiná televize nebo set-top-box za stejných podmínek funguje bez problémů. „Tento problém se bohužel týká i některých renomovaných značek televizních přijímačů. Při koupi televize nebo set-top-boxu lze proto doporučit, aby se divák informoval i o zkušenostech s kvalitou příjmu na daný přístroj/značku,“ říká Procházka.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky