UVNITŘ TABULKA A MAPY – Od zítřka bude možné místo multiplexu 3 naladit finální síť 23 ve standardu DVB-T2. Diváci si musí přeladit přijímače.

Komerční televize na jihu Čech předběhly veřejnoprávní ČT ve vypínání pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T. Po multiplexu 2, který v tomto regionu skončil minulý týden, se dnes minutu před půlnocí odmlčí i multiplex 3 s programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, TV Seznam a Rádio Proglas. Tyto programy již nebude možné ve standardu DVB-T naladit z vysílačů České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch (v obou případech kanál 22). Zároveň dnes také končí vysílání Přechodové sítě 12, která ve standardu DVB-T2 šíří programy multiplexů 2 a 3. Ta skončí nejen na základních vysílačích Kleť a Mařský vrch (kanál 27), ale také na všech jihočeských dokrývačích.

Pokrytí vysílačů multiplexu 3 a Přechodové sítě 12 vypínaných v Jihočeském kraji:

Multiplex 23 bude mít i dokrývače

Konkrétně půjde o dokrývače Loučovice – Krásná Pole, Týn nad Vltavou – Semenec a Zdíkov – Novotných vršek (vždy kanál 27). Na dalších dokrývačích Tábor – Čelkovice a Husinec – Na Vrážích už Přechodová síť 12 ukončila vysílání 22. ledna, společně se středočeským vysílačem Votice – Mezivrata, z něhož přebírala primární signál. Během noci na zítřek provedou České Radiokomunikace úpravy všech jihočeských vysílačů a dokrývačů pro spuštění finálního multiplexu 23 ve standardu DVB-T2, který nahradí vypnutý multiplex 3 a zároveň i Přechodovou síť 12. Diváci tak budou muset ve středu v ranních až dopoledních hodinách přeladit své přijímače a načíst si do nich novou programovou nabídku. Stačí spustit na televizoru nebo set-top boxu automatické vyhledávání programů.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Jihočeském kraji

Multiplex 23 bude na rozdíl od multiplexu 3 využívat nejen dva základní vysílače Kleť a Mařský vrch, ale i síť pěti dokrývačů, stejně jako donedávna multiplex 2 a Přechodová síť 12. Ze stejných dokrývačů lze již od minulého týdne naladit i další finální multiplex 22. Jde o lokality Loučovice – Krásná Pole, Týn nad Vltavou – Semenec a Zdíkov – Novotných vršek, Tábor – Čelkovice a Husinec – Na Vrážích. Ze všech těchto dokrývačů i z hlavních vysílačů bude možné multiplex 23 naladit na kanálu 22, tedy stejném, který využíval i multiplex 3. I když dojde k zachování stejného vysílacího kanálu, pro diváky to stejně bude znamenat nutnost přeladit přijímače, protože bez toho by nebylo možné programy z nové sítě přijímat. Nevyžádá si to ale další úpravy společných televizních antén.

Diváci se dočkají nových programů v HD kvalitě

V novém multiplexu 23 se jihočeští diváci mohou těšit na dva komerční programy v HD kvalitě: TV Barrandov HD a TV Seznam HD. Dále v ní bude vysílat Nova, Nova Cinema, Barrandov Krimi, Kino Barrandov, Šlágr TV, Šlágr 2 a TV Noe. Všechny tyto programy bude možné do konce června naladit také v multiplexu 22, který přebírá kompletní obsah vypínané Přechodové sítě 12. Od 1. července se obsah multiplexu 22 změní a síť bude nadále šířit programy Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima +1, CNN Prima News, Óčko, Óčko Star a Rádio Proglas. Další celoplošná síť DVB-T pro komerční televize, multiplex 4, ukončí vysílání v Jihočeské kraji zítra, resp. krátce po dnešní půlnoci. Její provozovatel, společnost Digital Broadcasting, zároveň vypne i Přechodovou síť 13 ve standardu DVB-T2. Obě sítě od zítřejšího rána nahradí finální multiplex 24.

Zatímco multiplex 4 šíří ve standardu DVB-T programy Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Joj family, Prima Comedy Central, Relax, Rebel a JČTV, multiplex 24 k nim přidá ještě hlavní kanál Novy, Rebel 2 Slušnej kanál, CS Mystery a teleshoppingové kanály Galerie, Klenot TV a ABC TV. Zatímco multiplex 4 ukončí vysílání na kanálu 25 (vysílače České Budějovice – Kleť, Dačice – Urbanecký vrch, Volary – CETIN) a 56 (vysílače Prachatice – Křeplice a Vimperk – Pod Homolkou) a Přechodová síť 13 na kanálu 24 (Dačice, Prachatice, Vimperk) a 32 (Kleť a Volary), finální multiplex 24 bude vysílat na kanálech 30 (Kleť, Dačice, Vimperk, Volary) a 36 (Prachatice). Blíže k vypínání multiplexu 4 na jihu Čech vrátíme v zítřejším článku.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky