UVNITŘ MAPY A TABULKA – Diváci si musí kvůli pozemnímu příjmu tematických kanálů Novy a dalších programů přeladit přijímače. Naladí je už pouze ve standardu DVB-T2.

Zmizely vám z televizní obrazovky tematické kanály skupiny Nova nebo Prima Comedy Central, případně Joj family? Pokud jste z Plzeňského, případně Libereckého kraje, musíte přeladit své přijímače, aby se vám do nich načetl nový vysílací kanál sítě, do které se tyto programy v noci na dnešek přestěhovaly. Musíte však mít set-top box nebo televizor schopný přijímat pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2/HEVC. Na původním kanálu totiž tyto programy vysílaly v končícím standardu DVB-T v multiplexu 4, zatímco ode dneška jsou dostupné již výhradně v novém standardu DVB-T2 ve finálním multiplexu 24. Přelaďovat přitom musí i ti diváci, kteří už před časem přešli na příjem DVB-T2.

Pokrytí vypínaných vysílačů multiplexu 4 v Plzeňském kraji:

Stejné vysílače, nový standard a více programů

Kromě multiplexu 4 totiž v noci na dnešek ukončila vysílání v Plzeňském (a také v Libereckém) kraji také Přechodová síť 13, která dočasně šířila programy multiplexu 4 ve standardu DVB-T2. Co se tedy přesně stalo? Krátce po včerejší půlnoci ukončil multiplex 4 vysílání z hlavních vysílačů Plzeň – vodárna (kanál 56), Sušice – Svatobor (kanál 56), Domažlice – Čerchov (kanál 25) a dokrývačů Klatovy – Doubrava (kanál 44) a Holoubkov (kanál 30). Společně s ním přestala ze stejných lokalit vysílat i Přechodová síť 13, konkrétně pak na kanálu 24. Dnes nad ránem obě sítě nahradil finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2, který vysílá na kanálu 42 z vysílače Sušice – Svatobor, kanálu 43 z vysílačů Plzeň – vodárna a Domažlice – Čerchov, kanálu 44 z dokrývače Klatovy – Doubrava a na kanálu 21 z dokrývače Holoubkov.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Plzeňském kraji

Oproti multiplexu 4 nabízí finální multiplex 24 více programů. Kromě tematických kanálů Novy (Nova 2, Nova Action, Nova Gold) také hlavní kanál Novy, dále dokumentární kanál CS Mystery (dříve známý pod názvem Kinosvět), hudební kanály Retro Music Television, Rebel 2 Slušnej kanál a teleshoppingové stanice Galerie, Klenot TV a ABC TV. Na rozdíl od Přechodové sítě 13 ale multiplex 24 nešíří v DVB-T2 filmový kanál Nova Cinema, který je v novém vysílání dostupný pouze v Přechodové síti 12, respektive finálním multiplexu 22. Obě šíří vysílače Českých Radiokomunikací, zatímco multiplex 24 provozuje společnost Digital Broadcasting z odlišných lokalit. V Plzeňském kraji pak multiplex 24 šíří také regionální západočeskou televizi Zak TV.

Změny ve vypínání na Liberecku a přelaďování regionálních sítí

Neplánovaně až v noci na dnešek ukončil multiplex 4 a Přechodová síť 13 vysílání také ze tří vysílačů v Libereckém kraji. Konkrétně pak z Jablonce nad Nisou – Černé Studnice, České Lípy – Špičáku a Liberce – u lanovky (všude kanál 25). Původně se tak mělo stát o 24 hodin dříve, ale finální multiplex 24 by na novém kanálu 43 rušil den před vypnutím veřejnoprávní multiplex 1 České televize. Po dohodě všech operátorů a Českého telekomunikačního úřadu se tak termín vypínání vysílačů multiplexu 4, na kterých posléze nový multiplex 24 využil kanál 43, posunul o jeden den oproti informacím, které obsahoval náš úterní článek. V Libereckém kraji multiplex 24 šíří kromě celoplošných programů také místní televizi rtm+, která vysílá z Jablonce nad Nisou.

Kromě celoplošných multiplexů se v noci na dnešek přelaďovaly také některé regionální sítě DVB-T. Konkrétně „krajská“ Regionální síť 8 ukončila vysílání z lokality Plzeň – město na kanálu 43 (který ode dneška využívá celoplošný multiplex 24 ve standardu DVB-T2). Ode dneška je nově v Plzni zachytitelná na kanálu 56, který do včerejška využíval dnes již vypnutý multiplex 4 (v podstatě si tak společnosti České Radiokomunikace a Digital Broadcasting prohodily plzeňské kanály). Změna nastane také u Regionální sítě 7 v Plzni. Ta bude od zítřka nově vysílat z lokality Plzeň – vodárna na kanálu 24, který do včerejška využívala Přechodová síť 13 ve standardu DVB-T2.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky