UVNITŘ TABULKA A MAPY – Tematické kanály Novy, ale například i Joj family nebo Prima Comedy Central naladí diváci v Karlovarském kraji už jen v novém vysílacím standardu.

Diváky v Karlovarském kraji čeká zítra ráno další přelaďování televizních přijímačů. Krátce po dnešní půlnoci totiž v regionu přestane vysílat celoplošný televizní multiplex 4, který obsahuje tematické kanály skupiny Nova, ale také televizi Joj family, Prima Comedy Central, Relax, Rebel a plzeňskou Zak TV. Tyto programy šířené na kanálu 45 z vysílačů Jáchymov – Klínovec, Mariánské Lázně – Dyleň a Tachov přestanou být dostupné ve standardu DVB-T. Zároveň s nimi operátor vypne i Přechodovou síť 13, která šířila v novém standardu DVB-T2 nejen obsah multiplexu 4, ale také programy Nova, Nova Cinema, CS Mystery, Klenot TV, ABC TV a Galerie. Její vysílání se odmlčí na kanálu 38 z Klínovce, na kanálu 28 z Dyleně a na kanálu 24 z Tachova.

Pokrytí vysílačů multiplexu 4 vypínaných v Karlovarském kraji (Zdroj: Digital Broadcasting)

Kanál 45 zůstává, přesto se musí přelaďovat

Od zítřejších brzkých ranních hodin obě sítě nahradí finální multiplex 24, který bude mít shodný obsah jako Přechodová síť 13, ale nebude v něm vysílat filmový kanál Nova Cinema. Tento nový multiplex převezme kanál 45 po multiplexu 4, takže všechny bytové domy se společnými anténami, které přijímaly signál multiplexu 4, budou moci rovnou přijímat i multiplex 24. Všichni diváci si ale musí přeladit přijímače, protože ačkoli zůstává stejný vysílací kanál, mění se vysílací standard i obsah sítě. U set-top boxů a televizorů DVB-T2/HEVC je tedy třeba spustit automatické ladění programů, při kterém se do přijímače načte nová programová nabídka. Kromě multiplexu 24 by diváci mohli narazit i na Regionální síť 7, která na Klínovci vysílá od minulého týdne na novém kanálu 36 (po České televizi).

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Karlovarském kraji

Karlovarský kraj čekají ještě vypínání dvou celoplošných sítí DVB-T. Za měsíc, přesněji řečeno 16. března, zde ukončí vysílání multiplexy 2 a 3 a také Přechodová síť 13. O den později odstartuje finální multiplex 22, zatímco na multiplex 23 si budou muset diváci počkat až do dubna. Zato nebude vysílat pouze v Karlových Varech, jako dnešní multiplex 3, ale i z hlavních vysílačů Cheb – Zelená hora, Jáchymov – Klínovec a několika dokrývačů jako dnešní multiplex 2 nebo Přechodová síť 12. Teprve rozdělení Přechodové sítě 12 na finální multiplexy 22 a 23 umožní zařadit do těchto sítí několik programů ve vyšším rozlišení obrazu. Konkrétně pak TV Seznam a TV Barrandov (multiplex 23) a programy skupiny Prima (multiplex 22, ale až od 1. července).

Multiplexy 3 a 4 zítra čeká vypínání na jihu Čech

Multiplex 4 bude tento týden vypínat vysílání ještě v Jihočeském kraji, a to hned ze středy 19. na čtvrtek 20. února. Ve stejný čas ve stejném regionu skončí i vysílání multiplexu 3. O den později přeladí Česká televize rovněž na jihu Čech svoje DVB-T2 vysílání z dočasného kanálu 50 na finální kanál 39. A Regionální síť 7 ve standardu DVB-T změní vysílací kanál na vysílači České Budějovice – Kleť ze současného 42 na nový 53. Kvůli všem těmto změnám budou muset diváci opět přelaďovat přijímače. Někteří diváci ovšem mohou zaznamenat problémy, zvláště pokud používají individuální antény, zejména pak pokojové, případně venkovní, které nejsou přímo směřované na konkrétní vysílač. Podle Marcela Procházky, ředitele regulace Českých Radiokomunikací, jsou často na vině levné antény.

„Sítě DVB-T2 jsou nastaveny tak, aby jim stačila stejná úroveň signálu, která stačila i pro příjem DVB-T, obecně by tak měl příjem fungovat při stejné kvalitě signálu, která zajistila bezchybný příjem DVB-T. Z důvodu zúžení vysílacího pásma pro televizní vysílání, jehož část po celoevropské dohodě připadne novým mobilním internetovým sítím 5G, bylo ale nutné využít pro vysílání jiné vysílací kanály, než se využívaly doposud, a zároveň spustit rozsáhlejší jedno frekvenční sítě (více vysílačů vysílá na stejné frekvenci). To může v některých oblastech způsobit problémy s televizním příjmem z důvodu mnohačetných odrazů signálů, obvykle od okolního kopcovitého terénu, zejména pokud jsou využity méně směrové nebo méně kvalitní přijímací antény,“ vysvětluje Procházka.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky