Na nejlevnější televizor se zvukem od legendární britské značky jsme se velmi těšili. Výsledek předčil naše představy i když trochu jinak.

Philips 55PUS8804 je při 140 cm (55″) úhlopříčky a ceně 24.990 Kč nejlevnějším televizorem s osazením Bowers & Wilkins. Audio systém (zvuková lišta s nesnímatelnou tkaninou značky Kvadrat) má výkon 45 wattů a je typu 2.1. V tomto případě jde o dva středo-výškové reproduktory (2 x 7,5 W) a jeden basový systém. Ten vidíte ve fotogalerii níže na zadní straně a složen je z aktivního basového reproduktoru, zásobovaného ze zesilovače 30W, doplněného dvojicí pasivních měničů.

Podporované audio formáty jsou tradičně bohaté a mimo jiné tu najdete Dolby Digital, DTS HD a také Dolby Atmos. Vynikající je i osazení systémy HDR pro přehrávání tohoto druhu obsahu s vysokým dynamickým rozsahem: HDR10, HDR10+, HLG a Dolby Vision.

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Philips? Tady si můžete vybrat.

Hodně lesklá obrazovka LCD s rozlišením Ultra HD (4K), má trochu nevyrovnané plošné podsvícení (Direct LED) a televizor je také například vybaven Wi-Fi 5 (802.11 ac), Bluetooth 4.2 (s výstupem na sluchátka) a osvícením pozadí Ambilight. Tady můžete narazit na problém v podobě zabudovaných režimů, které jsou vyvolatelné přes dokonce podsvícené tlačítko (na ovladači jediné podsvícené) stejného názvu. Vše je ale trochu jinak k čemuž se také dostaneme.

Philips 55PUS8804 je rovněž jedním z prvních televizorů značky s Android TV 9.0. Implementace, jak se v průběhu testu ukázalo, ale má své rezervy i když samotný chod TV byl stabilní a bez restartů. Například jsme ale byly svědky samovolného měnění domovské obrazovky, několikrát se také stalo, že se po zmáčknutí tlačítka domečku namísto zmiňované domovské obrazovky spustil přehled aplikací a volba (ikona) „Kolekce aplikací Philips“ se jednou spustila do prázdné obrazovky, jindy do obrazovky porušené a správně se spustila jen občas. Naštěstí ji vůbec nepotřebujete…

TP Vision vždy trvalo zavádění nové verze operačního systému Android TV poměrně dlouho, což svědčilo o důkladnosti a zdravém rozumu. Na potíže takovéto rozsahu si nepamatujeme, ale je třeba ještě jednou jasně říci, že chod televizoru byl spolehlivý, bez restartů či nějakých zásadních výpadků a problémů se zapnutím přístroje, což jsme v minulosti také mohli pozorovat, byť u jiných značek a nikoli u Philipsu.

Výborné balení, klasicky předlouhá instalace

Zajímavé je balení, které je opravdu dobré, byť z větší části stále polystyrénové. Displej totiž – i při 140 cm úhlopříčky – kryje dodatečná kartónová deska a příslušenství je umístěno v samostatné krabičce. V ní vás čeká další překvapení – najdete tu jednak dva adaptérové kabely (YUV a stereo audio vstup) a jednak čtyři bytelné a kovové přechodové šrouby. Ty se využívají pro do zachování jisté vzdálenosti při montáži na stěnu. Jak bylo řečeno, televizor má na zadní straně basový subsystém.

Instalace je klasicky dlouhá (jsme u Androidu) a TP Vision navíc přidalo registraci ve vlastním obchodu bez níž už zřejmě předpřipravené aplikace nevyužijete (alespoň nyní dvě zkoušené nešly). Pokud to ale dělat nechcete, po registraci na Google Store, kterou v podstatě stejně potřebujete, můžete využívat aplikace odtud.

Po skončení instalace skončíte v domovské obrazovce Home, což si zřejmě přeje Google. Jak se odtud dostat do TV vysílání, TP Vision bohužel neřeší, takže hledejte tlačítko na dálkovém ovladači.

Instalace začíná spárováním dálkového ovladače a na rozdíl od podivností známých z nejrůznějších boxů s Androidem, například ATV-598Max DVB-T2, je tady jednoduchá a jasná. A stačí zmáčknout jediné tlačítko.

Jakmile se v rámci instalace ocitnete u ladění, můžete postupně projet pozemní a satelitní kanály, následuje krátké seznámení s přístrojem, pár dalších „drobností“ a už jste na konci. Bohužel v domovské nabídce, která se objeví po instalaci, našinec nejspíše nebude vědět, jak se dostat do televizního vysílání. Takže pár chvilek tápání a konečně jsme tam, kvůli čemu asi většina televizor vůbec kupuje. Tohle je stále jedna z nepříjemných stránek Google Android TV, ale společnost TP Vision to mohla vyřešit daleko lépe. Alespoň umožnit tlačítku Zpět odchod do TV tuneru.

Co se týče třídění naladěných kanálů je vám nabídnuto při prvním stlačení OK a provádí se přes Oblíbené položky. Vybrat můžete více stanic, ale musí jít o souvislý blok. OK pro vyvolání seznamu naladěných kanálů ale opět nepracovalo spolehlivě, což je letitý problém značky, která někdy hovoří o tom, že vlastně není určen pro vyvolání seznamu stanic. Kvůli tomu je tu prý tlačítko List…

Velkou výhodou značky Philips je začlenění speciálního menu Android TV (menu Googlu) přímo do jejich vlastního. Vše je tak přehlednější. V menu se ale bohužel nedá kolovat, takže je to někdy na dlouho.

Změněné menu, staré chyby

Tlačítko pro vstup do menu nastavení z dálkového ovladače zmizelo a nahradilo ho tlačítko sdružené, které vidíte vlevo nahoře. Přes něj vstoupíte do menu, které bylo dříve pojmenováváno všelijak, dnes se mu říká Rychlá nabídka. Zmatené je však stejně, jako dříve. Například na prvních místech jsou Nápověda, Instalace kanálů a Aktualizace firmwaru (jemu se zde navíc říká „software“), a už to je zvláštní. Přes volbu Častá nastavení se dostanete do vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, což bohužel na kontextovém menu („+“) stále chybí. Je tu i možnost jít do všech nastavení, nicméně tato volba na první úrovni menu Rychlé nabídky chybí. Pokud tedy chcete rovnou do menu nastavení, je nejlepší jít přes tlačítko Home a ikonu ozubeného kolečka. To už nabídne „televizní klasiku“, plus vstup do nastavení Androidu (Googlu), takže vše máte na jednom místě (na rozdíl od konkurenčních produktů s Android TV).

Něco v současných menu působí na jednu stranu lépe, systémovost a sjednocenost jim však stále chybí. A řada věcí je dublována, nebo spíše triplována, což sice nemusí vadit, ale v řadě případů to působí zcela zbytečně.

Jak bylo řečeno, z menu Home se stále nedostanete tlačítkem Zpět a je třeba jít přes TV/Exit, které je umístěno uprostřed postupné volby kanálů. Bohužel vstup do u nás hodně používaného EPG (TV Guide) je na dálkovém ovladači až zcela vpravo dole a je navíc kombinováno, přes delší podržení, s výpisem kanálů List. Bohužel výrobce ani neumožnil vyvolání EPG přes tlačítko Home, což by alespoň trochu pomohlo.

Menu nastavení, a ovládání vůbec, je opět takové nijaké a operativnosti nepomáhá ani absence kolování, kterou ovšem Google Android nikdy nepodporoval a nepodporuje ani ve verzi 9.0. Tady ale máte naštěstí možnost výrazně si dlouhé vodorovné nabídky v domovském menu zkrátit. I když konkrétně u toho televizoru to moc nevycházelo.

Programová nabídka EPG je stále stejná a tak se podívejte na náhradu tlačítka Info, kterou najdete v kontextovém menu „+“ (Informace o programu).

EPG ve stylu Philips, potíže s testem ČT HbbTV 2.0

Televizor nemá tlačítko Info a údaje o aktuálním vysílání se objevují jen po přepnutí kanálu nebo zkráceně v seznamu naladěných stanic po stisku OK. To vám také – pokud ho zmáčknete poprvé – nabídne možnost položky setřídit (přes tzv. Oblíbené – FAV). Informace jinde běžné na jedno zmáčknutí zde získáte přes kontextovou nabídku „+“ a tedy buď na dvě stlačení, nebo na více, to pokud chcete informace o kanálu (audio, kvalita, atd.).

Programovou nabídku EPG (TV Guide), vyvoláte přes tlačítko umístěné v pravém dolním rohu a pokud ho používáte častěji, nebude to ideální, což je čirý eufemismus. Je stále bez obrazu a zvuku a nabízí přehled pro až osm kanálů. Protože se ale, u vybraného pořadu, po chvíli objeví automaticky i jeho podrobnější popis, počet kanálů je v tomto okamžiku redukován na pět.

Pořady se stahují automaticky po přejetí na nový kanál na novém multiplexu, takže se nemusíte ani vracet do tuneru. Jestliže si na některý z pořadů zavedete připomínku, televizor se dokáže z pohotovostního režimu probudit, což je samozřejmě perfektní.

Pokud by TP Vision do EPG přidal obraz a zvuk a zachoval tyto vlastnosti, patřila by jeho programová nabídka k tomu nejlepšímu na trhu. Bohužel to stále neudělal i když se o tom už řadu let hovoří. Dříve se také daly, manuálně stáhnout informace ke všem pořadům, to už ale nejde a volba zmizela, takže pojďme k „červenému tlačítku“.

Test HbbTV 2.0 TV na iVysílání České televize se nepodařilo u Philips 55PUS8804 vůbec provést. Televizor ho zahájil, chvíli pracoval a následně z něj vypadl stejně, jako z celého HbbTV. „Červené tlačítko“ pak nešlo ani u jiných kanálů, přitom v televizoru zůstalo povoleno a v pořádku bylo i síťové připojení.

HbbTV se nepodařilo nahodit ani po několikerém zapnutí a vypnutí TV, pomohlo až restartování a vypnutí volby HbbTV a její opětovné zapnutí. Mimochodem televizory Philips 50PUS6504 a Philips 55OLED754 zmiňované v našem speciálním článku v testu ČT dosáhly 88 % a podobné problémy nebyly pozorovány.

Až na zmiňovanou potíž s testem ČT vše ostatní, zejména na kanálech ČT a FTV Prima, fungovalo bez problémů, a to včetně ČT a například přechodu do živého vysílání a pořadů na Primě s vnitřní a počáteční reklamou.

I takové věci byly k vidění v domovské nabídce (Home). Tedy vedle jejího samovolného rozšiřování o nejrůznější vodorovná menu.

Nespolehlivá domácí nabídka, slušné Blueooth Audio

Domácí nabídka, tedy to co je na tlačítku domečku (Home), je od verze Android TV 8 modifikovatelná, takže si můžete nejen upravit (odstranit, přesunout) nejen jednotlivé ikony aplikací, ale také můžete celé vodorovné nabídky vymazat, což je nesmírně užitečné, protože se vše zjednoduší. Bohužel takto to u tohoto televizoru nefungovalo a v Home se někdy samovolně objevovalo něco nového. Někdy tu byly jen malé změny (přidala se jedna vodorovná lišta), jednou se jich – opět jen tak – ale objevilo deset najednou.

Občas byly problémy se složitějším přihlašováním do aplikací, a to čistě z důvodu, že tu není klasický kurzor. Bylo tak třeba vždy, po zadání údajů, což zvládnete kombinací klávesnice ovladače a softwarové klávesnice, tu druhou nejprve ukončit a pak teprve kurzor dálkového ovladače dovolil přejít na tlačítko Přihlásit. Tohle asi pár lidí pěkně naštve, než na to přijdou, ale od zrušení „myšového“ kurzoru to není nic nového.

Typicky tato situace nastala u Lepší.TV, kde navíc musíte trochu „šukat po světnici“, protože v některých případech byla položka na které jsme se nacházeli skoro neviditelná. A když jsme u této internetové televize. Naběhla do nového stylu, který je stále nedotažený, naštěstí v nastavení je možné vrátit se k osvědčenému systému, kterému se zde nově říká „retro“. Přitom si možná všimnete, že služba ke dvěma obvyklým stupňům kvality zavedla i „Full HD“. Tohle je šikovné stejně, jako to, že u Lepší.TV stále výborně funguje šetřič obrazovky…

Sdílení obrazovky jsme opět vyzkoušeli přes dva mobilní telefony s různou verzí operačního systému Android – Sony Xperia XZ (Android 6.0) a Samsung Note 8 (Android 9.0). V druhém případě problém nebyl žádný, protože si Samsung sám volí vhodný druh spojení. U Sony jsou volby samostatně, takže napojení přes Chromecast klaplo bez problémů, ale protože Philips Wi-Fi Miracast nepodporuje, tímto způsobem napojit zrcadlení obrazovky nešlo. Obrazová kvalita se blížila kvalitě zdroje a tohle Philips umí.

Bluetooth je tu ve verzi 4.2 a Bluetooth Audio je podporováno jednosměrně, tedy směrem ke sluchátkům či externím reproduktorům. To odpovídá tomu, co jsme se dozvěděli od výrobce. Audio výstup přes Bluetooth jsme vyzkoušeli s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde) a výsledek byl opět vynikající a propojení, resp. párování rychlé. Televizor se v tomto okamžiku automaticky přepojí na externí BT reprosystém a není tedy schopen obsloužit oba zvukové výstupy jak je to někdy vidět.

S televizorem jsme rovněž otestovali bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, která taktéž pracovala spolehlivě a výrazně pomůže při zadávání přístupových jmen a hesel do nejrůznějších služeb. Například u Lepší.TV bylo dosti obtížné přístupové údaje zadat, a to i přes QWERTY klávesnici na druhé straně dálkového ovladače. U Tesly to zvládnete snáze přes výborný „myšový“ kurzor.

Osvětlení pozadí televizoru Ambilight mělo mít například i herní režim, který ale chyběl. Nicméně tu najdete přizpůsobení barvě zdi (Více možností) a volbu pro spolupráci s Wi-Fi LED žárovkami Hue. Stisk tlačítka Ambilight na dálkovém ovladači nabídne funkce, které vidíte na fotografii.

Firmwarové chybky a poněkud nedotaženo

U televizoru je na první pohled znát kvalitní obrazový procesor i když ani ten si neporadí například s některým rychlejším pohybem nebo s rotující zprávou na liště ČT24, kde bylo jasně znát překreslování. Slušnou obrazovou kvalitu nicméně vidíte nejen na resamplování z nízkých a nižších rozlišení, ale také na obrazu ve vysílání v DVB-T2, kde se televizor zjevně snaží i tehdy, když je to vysloveně zbytečné.

Co se týče audia, netušíme, co výrobce zavedlo ke zvuku, který je sice lepší, než u většiny televizorů (možná, basy ale určitě), ale jednoduše řečeno, není to ono a neudeřilo to do uší jako u Philips 55OLED903. A platilo to o všech zdrojích, včetně TV vysílání, HbbTV či multimédií a televizor se příliš neprobral ani u originální nahrávky Dolby Atmos. Pokud tedy chcete opravdový zvuk Bowers & Wilkins, jděte k Philips 55OLED903, který jsme si taktéž vyzkoušeli. V případě Philips 55PUS8804 možná bude částečně na vině i velmi nízký výkon zesilovače 2x 7,5 wattu jdoucí do středo-výškových reproduktorů a hlasitost tak musela být často vytáčena k maximu.

K našemu překvapení docela dobře fungovalo hlasové ovládání, resp. rozpoznání požadavku zadaného v češtině. Jen bylo nejčastěji redukováno na výsledky z Youtube (v nabídce v menu to ovlivnit nešlo) a v drtivé většině případů se vyvolávala právě tato aplikace. Včetně toho, když bylo například řečeno „nastavení“ nebo „Rakuten TV“. Jedna z mála věcí, která měla jinou odezvu, bylo vyslovení jména „Netflix“. Pak byla přímo spouštěna dotyčná aplikace. Zajímavé také bylo, že výsledky směřovaly na Youtube třeba i při vyslovení „HbbTV“.

Zmiňovat se o přehrávání multimédií u Androidu nemá smysl, protože lehce stáhnete například VLC Player, který vám přehraje třeba i to, co zabudovaný software nezvládne. Potíže však byly s rozhraním USB 3.0, které jednou spolehlivou USB paměť Kingston DataTraveler zaregistrovalo, podruhé nikoli a přitom s ní jiná zařízení, včetně počítačem provedené kontroly, neměla problém. Nakonec se to povedlo, takže jsme přes tento vstup vyzkoušeli i přehrávání obsahu s technologií HDR, který televizor způsobně oznámí. Podání v přesvětlené scéně bylo výtečné, podání zatmavených detailů bylo méně zdůrazněné než by se nám líbilo, ale tohle je vysoce individuální. Celkově vzato tady Philips boduje.

Zpočátku byl jistým zklamání systém osvětlení pozadí Ambilight vyvolatelný přes tlačítko na dálkovém ovladači. Nakonec se ale ukázalo, že nenabízí všechny možnosti a kompletní funkce jsou až v menu nastavení, takže když chcete například osvětlení pozadí v barvě zdi musíte sem. Pro někoho ale může být zklamání, že například původně ohlašovaný herní režim chybí. Co naštěstí nechybí, je nastavení stálé barvy, jako například studené či teplé bílé. Jen je umístěná pod špatně pochopitelnou volbou „Sledovat barvu“.

Závěrečný verdikt je bohužel jednoznačný. Philips 55PUS8804 je zatím nedotažený s občasným firmwarovým problémem, který ale někdy dokáže pěkně potrápit (Test ČT HbbTV 2.0 a následný výpadek celého HbbTV, či samovolně se měnící nabídka Home). Obecná stabilita běhu televizoru ale zůstala nedotčena a v tomto ohledu nemusíte mít žádné obavy. Je možné, že potíže vyřeší další aktualizace firmwaru (byla provedena těsně před testem), možná to ale budete muset snášet déle. Radíme tedy počkat a pokud chcete Philips, zkuste sáhnout po něčem jiném. Podívejte se třeba Philips 55PUS6704 (13.000 Kč) nebo si přidejte a jděte rovnou k Philips 55OLED903 (37.990 Kč), který má také zvuk od Bowers & Wilkins, ale opravdu vynikající.

Tady jakoby B&W pomalu ani nebylo.

Hodnocení

  • PRO: bytelný a výborný dojem budící návrh televizoru, dostatečný výkon hardwaru (s výjimkou zesilovače), výtečné párování dálkového ovladače
  • PROTI: řada drobných firmwarových chyb, velmi nízký výkon zesilovače pro středo-výškové reproduktory, po dlouhé instalaci opět neskončíte v televizním vysílání, problematické umístění tlačítka EPG/List