Společnost Digital Broadcasting nevypnula Přechodovou síť 13 ze dvou jihočeských vysílačů, aby zajistila bezproblémový příjem programů multiplexu 4 po jeho vypnutí ve standardu DVB-T.

Nepříjemnou kolizi musí řešit České Radiokomunikace a společnost Digital Broadcasting poté, co v noci na dnešek skončilo vysílání multiplexu 4 v Jihočeském kraji a místo něj odstartoval multiplex 24 ve standardu DVB-T2. Tato nová síť totiž vysílá na kanálu 30, stejně jako multiplex 3 z hlavního vysílače na sousední Vysočině – jihlavské Javořice. Okamžitě po spuštění multiplexu 24 tak začalo docházet k inteferencím v místech překryvu vysílačů České Budějovice – Kleť (multiplex 24), Dačice – Urbanecký vrch (multiplex 24) a Jihlava – Javořice (multiplex 3). Digital Broadcasting proto ponechal na obou svých jihočeských vysílačích v provozu i Přechodovou síť 13, která měla ukončit vysílání v noci na dnešek.

Pokrytí multiplexů 3 a 24 z vysílačů, které se vzájemně ruší na kanálu 30:

Diváci tak sice mohou v Jihočeském kraji nadále přijímat programy, které do včerejška šířil multiplex 4, ve standardu DVB-T, v Přechodové síti 13 i ve finálním multiplexu 24, ale pro diváky z pomezí jižních Čech a Vysočiny nastal problém s příjmem multiplexu 3 z jihlavské Javořice. České Radiokomunikace na základě stížností diváků provedly měření v oblastech, kde se daly čekat problémy. Podle neformálních informací skutečně dochází k rušení multiplexu 3 a ČRA již nyní řeší tuto záležitost s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Podle dosavadních zvyků by měl nový vysílatel, který spustil vysílání jako druhý a způsobil rušení, svoje vysílání ukončit nebo převést na jiný kmitočet.

Problém je v tom, že Technický plán přechodu na DVB-T2 schválený vládou přikazuje společnosti Digital Broadcasting, aby spustila vysílání multiplexu 24 na kanálu 30 v Jihočeském kraji v průběhu února 2020. Multiplex 3 z jihlavské Javořice má ukončit vysílání v květnu, České Radiokomunikace stanovily termín na 25. května. Prodloužení provozu Přechodové sítě 13 z jihočeských vysílačů nic nebrání, individuální oprávnění pro využívání kmitočtů přechodových sítí DVB-T2 platí bez ohledu na termíny jejich vypínání do 30. června. Situaci nyní musí vyřešit ČTÚ jako regulátor.

Štítky