V kovu zakutá novinka má zabudovaný zdroj a také konektor SCART a anténní vstup a výstup. Má i šikovně dělanou instalaci…

Gosat GS 220T2, který se právě začíná prodávat za 799 Kč, představuje celokovový přístroj s odvětráváním na čtyřech stranách a zabudovaným zdrojem, což je příjemná změna, i když bohužel nemá tlačítko úplného vypnutí. Zabudovány jsou tunery pro příjem vysílání v DVB-T a v DVB-T2/HEVC, obvyklé EPG, nahrávání a TimeShift, který je nejprve nutno povolit v menu nastavení. K dispozici je také přehrávání multimédií, které je však bez tlačítka na dálkovém ovladači, takže se vstupuje přes menu nastavení.

 

Čelní strana s displejem spíše menší velikosti ukazujícím v pohotovostním režimu hodiny se dosti leskne, takže i díky tomu je dohled pro většinu z nás omezen na nějaké tři metry. Napájecí šňůra je dlouhá asi 75 cm.

ČTĚTE TAKÉ: Máte nový set-top s „programovatelnou dálkou“? Podívejte se na pár tipů

Třídění kanálů se sice dělá po jedné stanici, ale vyřešené je výborně.

Solidní instalace i třídění kanálů

Instalace má dvě obrazovky, přičemž na první už bylo předvoleno Česko a čeština, na druhé pak například můžete upravit napájení antény. Tuner ladí do dvou seznamů, zvlášť pro televizi a rozhlas a stanice vždy ukládá od čísla jedna.

Třídění kanálů je výborné a dělá se buď přes oblíbené položky (FAV) nebo fyzickým přesunem. Ten zajišťuje prosté zmáčknutí OK a posunutí vybraného kanálu kurzorovými šipkami na novou pozici.

Set-top box se po napojení na plazmový Full HD televizor Panasonic VT20 nastavil do režimu 720p, úprava na maximálních 1080p je snadná a stačí vstoupit do menu nastavení.

Výtečné ovládání, výborné rozložení tlačítek

Menu nastavení je na první úrovni ikonové, na další už textové. Vždy se dá kolovat, ze druhé úrovně se na první dostanete za pomoci Exit, který je šikovně umístěn kousek od Menu. Ostatně opodál je také EPG a Info s příjemně velkými znaky, takže na něj ze třech, třech a půl metru dobře uvidíte. Uspořádání kolem kurzorového kříže je výtečné a stačí se podívat na detail dálkového ovladače výše.

Dálkový ovladač je univerzálnější, rozumějte programovatelný, takže s jeho pomocí zapnete a vypnete kompatibilní televizor, změníte mu hlasitost a výstup, resp. výstup. Programování probíhá formou přímého učení kódu a více jsme se mu věnovali například zde.

OK vyvolá v tuneru seznam naladěných kanálů, v multimédiích, do kterých se dostanete přes menu nastavení, žádnou funkci nemá. Mimochodem tlačítka Page +/- dovolí výrazně rychlejší pohyb v seznamu naladěných kanálů a EPG (po celé stránce). Tomu lze jen zatleskat!

Jeden z náhledů programové nabídky.

EPG se třemi náhledy

Po programové nabídce se nemůžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál vyvolá změnu i v tuneru. Pokud zároveň přejedete na nový multiplex, který ještě nemá staženy pořady, nahrají se na pozadí a na kanál set-top box stejně vstoupí, což je jen dobře i když někdy vidíme opak.

Nabídka pořadů se stahuje rychle a nebylo zapotřebí vyskakovat z EPG, jak se to poměrně často děje. I v tomto směru se Gosat choval spolehlivě.

EPG má tři náhledy a ten základní vidíte na fotografii výše. Druhým je tzv. Týdenní režim, což je vlastně výpis všech pořadů pro jednu stanici a třetí výpis typu Nyní/Další ve dvou sloupcích. Set-top box si poslední zvolený náhled nepamatuje, vždy nabíhá do toho, který vidíte na fotografii.

Nahrávat jde jeden kanál, na další, z téhož multiplexu, se můžete dívat a Gosat správně omezí výpis stanic na tlačítku OK, takže máte k dispozici jen to, co je vám k dispozici. V případě že nahráváte z EPG, nemůžete upravit čas nahrávky, uděláte až po vstupu do časovačů. Naštěstí to jde i operativně přes tlačítko Timer. Zde ovlivníte zejména počátek a délku záznamu.

Nahrávky se ukládají do adresáře PVR a do dalších podadresářů pojmenovaných například „Slagr TV – T2-ŠLÁGR O SEDMÉ(13022020_074611)“ a následně „Slagr TV – T2-ŠLÁGR O SEDMÉ(13022020_074611).TSV“. Soubor je volně přehratelný v počítači například VLC Playerem.

Správce souborů v multimédiích. V průběhu přehrávání videa mu můžete přehodit titulky na české, avšak bez výběru znakové sady, takže to někdy klaplo a jindy nikoli.

Solidní multimédia, nespolehlivé titulky u videa

Správce souborů je snadno ovladatelný (včetně kolování), až na jednu věc – nedovoluje přepnutí druhu přehrávaných multimédií jinak, než vyjetím nad kořenový adresář USB média do vodorovného menu. Zde se mj. přepnete mezi fotografiemi, hudbou a videem.

Kompatibilita ve videu je na velmi slušné úrovni i když podpora externích titulků pro DivX a MPEG-4 spočívá jen v jejich zapnutí a vypnutí a nastavení jazyk „Česky“, což ne vždy klapne. Nic ostatního se upravit nedá, včetně znakové sady či velikosti fontu. Jinak Gosat nepřehrál DivX 5, ale například MPEG-4, XviD či třeba BDAV ano. Kvalita byla skutečně na úrovni a resamplování, resp. práce s pohybovou ostrostí, byla při spolupráci se špičkovou plasmou Panasonic překvapivě dobrá. Gosat si poradil jak s HD nahrávkou z BBC s tokem kolem 8 Mb/s, tak s profesionální Full HD záznamem s více než 20 Mb/s. A pohybovou ostrost výborně udržel i v druhém případě.

U hudby zvládl set-top box vše mimo FLAC, tedy MP3, WMA a WAV, u fotografií na to byl ještě výrazně lépe a vedle JPG si poradil i s BMP, PNG, TIFF a GIF i když poslední dva formáty vykresloval dosti pomalu.

Po zmáčknutí tlačítka Info vidíte kompletní informace o pořadu a kanálu.

Někdy pomalejší a „s pamatovákem“

Set-top box je rychlý, ale ne vždy. Například v multimédiích o něco déle trvá než zareaguje na povolení přehrávání titulků. Pokud v tomto okamžiku začnete opakovaně mačkat „SUB-T“, Gosat si bude stlačení pamatovat a pak provede všechny akce rychle po sobě. Na to je třeba si dát pozor. Jinak v běžném „životě“ je například EPG vyvoláno během necelých 2 s (zvuk se navíc nepřeruší), přepnutí kanálu proběhne za asi 2, až 3 s a i samotné zapnutí Gosatu je poměrně svižné – asi 15 s.

Pokud přes televizní vysílání posloucháte i rozhlas, set-top box pro něj příliš vhodný není, protože si po přepnutí do příslušného režimu nespouští žádný šetřič obrazovky.

Gosat GS 220T2 je jednotunerový stroj a dokáže nahrát jeden pořad. Zvládá to ale naprosto ukázkově a takhle to dělá málokdo. Umisťování nahrávek do samostatného podadresáře nazvaného třeba i česky výrazně napomáhá přehlednosti i když na druhou stranu neupravíte časy záznamu přímo v EPG, ale musíte do časovačů, kterých je plných 27.

Set-top box představuje pohodlné a výborně ovladatelné řešení pro příjem DVB-T2 zejména pro toho, kdo požaduje vysokou obrazovou kvalitu a vyžaduje i dobré nahrávání, resp. více než obvyklých devět, deset časovačů událostí. V obou směrech mu Gosat GS 220T2 vyjde více než vstříc.

Hodnocení

  • PRO: výtečné ovládání, včetně posunu po více kanálech najednou (EPG, seznam stanice), výborné rozložení tlačítek, ukázkové nahrávání a pojmenování nahrávek, rozměrné znaky např. v Info, jednoduché třídění naladěných stanic, spousta časovačů událostí
  • PROTI: někdy pomalejší reakce na příkaz s pamatováním počtu opakovaných zmáčknutí tlačítka, slabá podpora externích titulků ve videu přes USB

Štítky