Certifikace DVB-T2 ověřeno, LCD obrazovka typu Quantum Dot, obří velikost 165 cm a solidní obraz v obraze, nebo-li PiP. To vše, bratru, za nějakých 50.000 Kč, a to jsme skoro na špičce nabídky…

Tuhle krásku s tradičně dosti lesklou obrazovkou, úhlopříčkou 165 cm (65″) a výtečným plošným podsvícením autor doma neumístí, takže dnes nepůjde o žádný test, ale jen seznámení (první pohled), navíc za ne zcela standardních podmínek, protože místnost ještě nebyla plně vybavena pro příjem televizního signálu DVB-T2 (částečně jsme ho ale naladili – některé komerční kanály). Článek tak bude v jiném duchu, na druhou stranu ale zase byla příležitost podívat se na některé méně známé funkce vrcholových televizorů Samsung.

Televizor měl něco za sebou, takže se k instalaci vyjadřovat nebudeme (např. podstavec nedorazil zrovna v prodejní kondici). Nakonec jsme si ale poradili a televizor sestavili, naladili a nepozorovali žádné „únavové“ potíže. A protože byla k dispozici velmi rychlá a kvalitně dělaná Wi-Fi, vyzkoušeli jsme, na odlišné infrastruktuře, například i sdílení obrazovky z mobilních telefonů.

ČTĚTE TAKÉ:

Špičkově vybavený televizor je řešen klasickou koncepcí většiny QLED přístrojů značky, tj. s odděleným boxem One Connect v němž jsou umístěna rozhraní, tunery a velká část elektroniky. S panelem s hladkou zadní stranou se propojuje jediným tenoulinkým kabelem (foto na konci článku) a obdobné provedení najdete například u dříve testovaného Samsung QE55Q7.

Kabel pak vede i napájení a tímto řešení, které je stále ojedinělé a jednoduše vynikající, Samsung exceluje už řadu let. Mimochodem na zadní straně narazíte na to, že obrazovka tu má dvě místa pro připevnění držáku podstavce. Jedno pro klasický stolní, který dostanete v ceně, druhé místo je určeno například pro podlahový stojan. K televizoru lze totiž dokoupit stojany ve firemní mluvě nazývané Studio a Gravity, a pokud byste náhodou zatoužili po montáži na stěnu k dokoupení je také tzv. No Gap Wall-mount. Speciální držák zajišťující velmi těsnou montáž obrazovky ke stěně.

O stříbrném, kovovém a zjednodušeném dálkovém ovladači jsme už psali několikrát. Jen připomínáme, že tlačítka pro práci s HbbTV jsou sdružená a nikoli samostatná. HbbTV pak musíte nejprve po instalaci manuálně spustit přes nabídku Home.

Tradiční ovládání, spousta úprav nastavení, výtečný PiP

Dálkový ovladač vidíte na snímku výše, celé ovládání je postaveno na jeho zjednodušené podobě a připomenout je třeba, že není pohybový. Na toto téma toho bylo na Televizním webu napsáno už dost a dost. Například i na výše uvedených odkazech.

Přes menu Nastavení, které najdete v domovské nabídce na tlačítku domečku (Home) se buď dostanete do celkové nabídky nastavení televizoru, nebo na zvláštní lištu, která nabídne nejpotřebnější funkce (podle výrobce). Jejich pořadí bohužel neovlivníte (alespoň zde to ovlivnit nešlo) a přepnout zde můžete například obrazový režim, síťové připojení, druh zvukového výstupu (repro TV, optický výstup nebo Bluetooth Audio) a vstoupit také můžete například do elektronické příručky (e-manual). Z dalších voleb zmiňme například sedmipásmový ekvalizér, úpravu zpoždění zvukového signálu, kompatibilita s Dolby Atmos a nechybí ani automatická hlasitost a pro mnohé tolik potřebné vypnutí zvuku tlačítek.

I u obrazu ovlivníte celou řadu položek, jako například úroveň podsvícení, jas, kontrast, ostrost, barvy a také poměr zelená/červená. Vybrat si můžete, zda chcete úpravu vašich obrazových nastavení použít pro všechny zdroje nebo jen pro zdroj aktuální.

Vedle těchto základních funkcí můžete pracovat se stupněm čištění signálu (snížením obrazového šumu), vylepšením pohybové ostrosti (Auto Motion Plus) a jde také provést úprava jasu, tzv. místní ztmavení (systém Local Diming).

Pro hračičky je tu spousta dalších funkcí, jako třeba zvýraznění kontrastu (dva stupně plus vypnuto), vypnutí a zapnutí filmového režimu, možnost ovlivnit teplotu barev (čtyři režimy) a bohatě jde pracovat s vyvážením na bílou; šest možností posunutím jednotlivých barev RGB ve dvou bodech plus samostatné nastavení 20bodů. Upravit jde také gama korekce, včetně speciální volby pro HDR režim HLG a sáhnout můžete i po volbě „Pouze režim RGB“, která dovoluje jemné nastavení odstínů těchto barev. Vše doplňuje jemné nastavení spektra barev, tzv. kolorimetrického prostoru.

V menu Podpora narazíte na volbu Vzdálená správa dovolující případný servisní zásah na dálku a najdete tu i informace o přijímaném televizním signálu. Ty jsou v části Automatická diagnostika a mimo jiné zjistíte i tzv. historii signálu, do níž si televizor uloží čísla kanálů, společně s datem a časem, u kterých zaregistroval jeho nízkou intenzitu, resp. výpadek.

Televizor je osazen zdvojenými tunery a přístup na PiP, tedy obraz v obraze, nabízí přes Home, kde ho také můžete – na dnešní dobu nezvykle bohatě – nastavit, což částečně vidíte na snímku níže. Zvolit si tak lze druhý obraz z některého z tunerů, vybrat si můžete jeho formát (čtyři velikosti, včetně půl na půl) a také případně jeho pozici (okénko v jednom ze čtyřech rohů). Navíc – a to dnes neumí skoro nikdo – si můžete zvolit odkud půjde zvuk – zda z hlavního náhledu, nebo z vedlejšího, zde nazývaného „podobraz“. Jen si je třeba uvědomit, se vám po ukončení nastavování nic nezmění. K tomu bylo zapotřebí přepnout kanál a teprve poté se aktivovaly nastavené funkce.

Samsung QE65Q85 nabízí výtečný PiP, tedy obraz v obraze, s řadou úprav. Počítejte jen s tím, že má pouze jednu mechaniku pro přístupovou kartu k placenému vysílání.

Tradičně výborné EPG, spousta lokálních aplikací

Programová nabídka je klasicky vynikající a nabíhá po krátkém zmáčknutí tlačítka CH (kanál). Je velmi rychlá a bez přerušení zvuku. Po EPG se můžete volně pohybovat, na kanál se přepnete po stlačení OK na aktuálním pořadu. Pokud tak učiníte na nějakém vysílaném v budoucnu, objeví se nabídka se zobrazením rozšířené popisky a případných nahráváním či upozorněním na pořad. Pokud si ho zadáte, televizor se z pohotovostního režimu neprobudí. Tedy alespoň v našem případě se neprobudil.

Samsung v základu (na liště Home) nabídne obvyklý Netflix a Amazon Prime Video a nově i Rakuten TV, přičemž všechny tři služby VoD mají svá tlačítka na dálkovém ovladači. Nechybí zde bezproblémové Youtube (včetně vyhledávání), Skylink Live TV, Voyo a také O2 TV. Zapomenout nesmíme ani na ikonu aplikace HbbTV, kterou musíte po instalaci manuálně spustit, abyste službu „červeného tlačítka“ zprovoznili.

Dodatečně můžete dohrát, přes volbu APPS, řadu dalších lokálních či dobře lokalizovaných aplikací, jako například Lepší.TV či nejnověji Mall.TV. Namátkou zkoušená Rakuten TV (režim prohlížení zdarma) odhalila i filmy v češtině i když má – stejně jako většina velkých streamovacích služeb zásadní problém v uživatelském rozhraní neumožňujícím výběr mezi seriály a filmy. I v tomto směru je HBO jednoduše nedostižné.

Výborný zvuk i přes Bluetooth repro Sencor Sirius

Protože vynikající Bluetooth reprosystém Chronos Miniboom NFC se po dlouhých letech během kterých jsem ho testoval s řadou zařízení, včetně televizorů, odebral do věčných lovišť (budiž mu sběrný dvůr a následný rozpad na prvočinitele lehký), domluvili jsme se se značkou Sencor na dlouhodobém zapůjčení nejnovějšího modelu Sirius SSS 6400N. Tady je obvyklé krátké úvodní seznámení…

Řada je složena z modelů Sirius SSS 6100N (799 Kč, malý, ale šikovný…), Sirius SSS 6400N (1499 Kč, kombinace velikosti a výkonu) a Sirius SSS 6800 Maxi (2999 Kč). Ten, jak říká název, je už poněkud rozměrnější (320 x 134 x 134 mm, 2,6 kg), ale má akumulátor s 10.000 mAh, výkon 60 wattů a osazení složené už prý ze čtyř reproduktorů.

Celá řada Sencor Sirius má stejnou koncepci (viz fotografie SSS 6400N výše) s reproduktory umístěnými po stranách a krytím IPX6, což podle normy znamená „odolnost proti silnému proudu stříkající vody po dobu 3 minut na vzdálenost 3 m“. Vyzkoušeli jsme dva nižší modely s výkonem 12 a 25 W a zvuk svou hutností místy až ohromoval nemluvě o tom, že to nejdůležitější u reproduktoru, či reprosystému pracujícího přes Bluetooth, tedy tzv. profily, jsou tu na naprosto špičkové úrovni. Konkrétně v podobě A2DP 1.2, GAVDP 1.2, AVDTP 1.2, SPP 1.2, AVCTP 1.2, AVRCP 1.4 a HFP 1.5 a tohle u běžné elektroniky prakticky neuvidíte. Mimochodem pokud si pořídíte třeba dvojici SSS 6400N můžete je spárovat i mezi sebou, takže byste měli dostat ještě hutnější stereo…

Potěší ale také možnost napojení přes linkový audio vstup typu jack/jack, vždy s 3,5 mm a bezproblémové propojování s už spárovanými zařízeními. A těch jsme vyzkoušeli celou řadu i když hlavně mobilní telefony. Televizor zatím jen jeden…

Design Sencor Sirius SSS 6400N (i 6100N) s Bluetooth 4.2 je excelentní až na dvě drobnosti – pokud navléknete šňůrku k zavěšení reprosystému na nějaký háček dbejte na to, aby byla plochá, jinak vám možná nebude tak dobře držet na stole (přece jen je – až na kousek zadní strany – kulatý). Druhou drobností je nepříliš jasně naznačené místo pro spárování přes systém NFC, takže je třeba trochu „šukat po světnici“. A spolupráce s televizorem Samsung QE65Q85? Propojení bylo dílem okamžiku, což svědčí i o kvalitním Bluetooth Audio v televizoru. Přepínání mezi zvukem ze Sencor Sirius a televizorem Samsung můžete udělat přímo přes lištu Nastavení na tlačítku Home, takže po spárování obou zařízení nemusíte ani do menu. Jediné co nejde, je mít zároveň puštěn zvuk z externího repro Sencor a TV Samsung. Vždy vybíráte buď to anebo ono. Tohle ale už záleží na konkrétním televizoru.

Jinak se v okamžiku vypnutí BT reproduktoru televizor automaticky přepnul na svůj zvuk a jakmile byla obě zařízení spárována, stačilo jen po zapnutí TV a repro odmáčknout dotaz na obrazovce zda ho chcete připojit či nikoli. Spolupráce byla jedním slovem vynikající a podobným způsobem můžete napojit například i nějakou zvukovou lištu. Jen není jasné, proč u televizorů za desítky tisíc jiných značek často není Bluetooth Audio v ceně!

Podrobnější test BT reproduktoru najdete na digirevue.

Samsung QE65Q85 – informace o přijímaném TV signálu.

Parádní sdílení obrazovky z mobilů

Jak je poslední dobou zvykem, vyzkoušeli jsme spolupráci se dvěma mobilními telefony. Jednak se Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a jednak se Samsung Galaxy A9 s Android 9.0.

V případě Sony (propojení přes Wi-Fi Miracast) byl televizor nalezen a na obrazovce mobilu se objevilo jeho jméno. Po souhlasu se na televizoru objevil dialog pro zakázání či povolení spolupráce a po vybrání toho druhého se mobil marně snažil k televizoru připojit. A nepovedlo se to ani na několik pokusů i když by Samsung QE65Q85 s Wi-Fi Miracast (a Wi-Fi Direct) spolupracovat měl.

Připojení Samsung A9 bylo naproti tomu dílem okamžiku a navíc bylo sdílení obrazovky mobilu provedeno, v drtivé většině případů, s naprosto vynikající kvalitou a něco takového se hned tak nevidí. Potvrdila to například aplikace iVysílání a také internetová Lepší.TV. Neplatilo to ale vždy a kupodivu výstup z mobilní aplikace ČT24 obrazem dvakrát nezářil. Ale jak se později ukázalo, v daný okamžik nezářil ani v samotném mobilním telefonu.

ČT iVysílání nemělo chybu, až na to, že na pravé straně neustále zůstávala základní tlačítka mobilu a také se zobrazovala vrchní lišta. A to i poté co aplikace Samsung Smart View, přes kterou se sdílení obrazovky z mobilu provádí, ztmavila svou obrazovku, aby telefonu ušetřila nějakou tu energii.

Zajímavé bylo, že při pokusu pustit přes mobil a sdílení obrazovky aplikaci Skylink Live TV byla sama od sebe nabídnuta možnost pustit rovnou aplikaci z televizoru Samsung. Po povolení tohoto spojení bylo sdílení obrazovky ukončeno.

Samsung QE65Q85 – detail vedení kabelu k externímu boxu. Nic dalšího k obrazovce přivádět nepotřebujete, protože tudy jde i napájení. Na snímku také vidíte dvě místa pro podstavce.

Excelentní koncepce, výborné resamplování nejen na DVB-T2

Multimédia byla stejná jako jinde, například u Samsung QE55Q65, zde ale bylo znát někdy až výtečné resamplování, a to i zde zdrojů typu DVB-T2/SD nebo méně kvalitnějšího videa přes USB. Samsung QE65Q85 v řadě případů také nabídl překvapivě dobrý zvuk, a to i přes reproduktory mířící do podstavce. Faktem ale je, že panel je při použití stolního podstavce nad povrchem nějakých deset centimetrů, což je ku prospěchu věci. Audio systém je proveden v systému 2.2, tedy se dvěma basovými reproduktory, a výsledkem byl výborný zvuk, byť někdy až trochu řezavý (např. ostrý klavír), což se dá díky sedmipásmovému ekvalizéru potlačit.

Pro poslech rozhlasu DVB, či rozhlasu například přes internetovou Lepší.TV, je televizor vhodný spíše relativně. Šetřič obrazovky sice nabíhá automaticky při přepnutí na kanál, ale bohužel nejde vypnout obraz a ponechat v chodu pouze zvuk. A že by výrazné snížení spotřeby bylo pro řadu diváků zajímavé i při stávající ceně televizoru.

Na tlačítku Home (a také na dálkovém ovladači) najdete rovněž vstup do režimu Ambient, který vám na místo černé obrazovky po vypnutí televizoru dokáže nabídnout nějaké umělecké dílo (či třeba dekor…) přesně uzpůsobené obrazovce. Jakmile si něco vyberete, stačí jen zmáčknutí tlačítka a vybraný snímek máte na panelu až do vypnutí TV. I tohle je příklad toho, že Samsung nabízí někdy i hodně nezvyklé funkce. Ostatně i nezvyklé televizory. Jako třeba Serif, který máme domluven na recenzi.

Hodnocení – netestováno (první pohled)

  • PRO: –
  • PROTI: