Už jste zkoušeli na svých novějších a nových televizorech test České televize na kompatibilitu s nastupujícím zlomovým standardem HbbTV 2.0? Jak to u vás dopadlo?

Od doby zveřejnění testu kompatibility HbbTV 2.0 v iVysílání ČT jsme ho vyzkoušeli s několika přístroji, jak přímo s těmi, které mají deklarovanou „dvojku“, tak – pro srovnání a pro jistotu – i s těmi s verzí HbbTV 1.5. Bohužel se nám k testu nepodařilo od České televize zjistit žádné bližší informace, včetně toho, jaká jsou z vašeho televizoru sbírána data a jakou testovací sadu organizace HbbTV.org vlastně používá (pokud vůbec). Bohužel nevíme ani to, zda ČT testuje se subverzí HbbTV 2.0.1 nebo 2.0.2, nebo jde o základní „dvojku“. Televizory jsme se rozhodli zkoušet s vědomím, že výsledky nemají nějakou oficiální váhu a není to tedy v pozici typicky „DVB-T2 ověřeno“, kde máte jasné záruky za kompatibilitu s novým zemským pozemním standardem a je také zřejmé, co se zkouší a s čím, resp. jak.

Účelem bylo zjistit, jak moc jsou vlastně současné televizory (nejstarší v našem zkoumání pochází z roku 2018 – viz dále) s „HbbTV 2.0“ kompatibilní, resp. spíše jak jsou kompatibilní s tímto konkrétním testem ČT (proto ty uvozovky…).

K TÉMATU:

Test HbbTV 2.0 v iVysílání České televize.

Jak test ČT HbbTV 2.0 probíhá

Stačí spustit iVysílání, samozřejmě musíte mít na vašem televizoru zprovozněno HbbTV, a odmáčknout ikonu Test HbbTV 2.0. Následně se objeví upozornění, že test bude nějakou dobu trvat (13 minut) a že je třeba ho nechat dojet až do konce. Průběh testu vidíte na obrazovce společně s odtikávající časomírou a na závěr si můžete výsledky podrobně prozkoumat. Různé fáze testu jsou zachyceny na snímcích níže, někdy důkladně (komplet), někdy jsou nafoceny jen výsledky.

Test ČT HbbTV (ať žije slovo „funkcionality…“) jsme vyzkoušeli na několika televizorech, ať už u nich byla proklamována kompatibilita s budoucím HbbTV 2.0 či nikoli, u některých přístrojů také konkrétně uvidíte, kde televizor prošel a kde neprošel, tedy co mu dělalo potíže. Mimochodem i společnost České Radiokomunikace minulý rok oznámila svou připravenost – v rámci „DVB-T2 ověřeno“ – zkoušet také HbbTV 2.0, resp. přímo 2.0.1.

Výsledky jednoho z prvních televizorů na českém trku s HbbTV 2.0, Hisense H55NU8700. Dodatečně jsme ho vyzkoušeli i s testem ČT.

Hisense: s HbbTV 2.0 už od roku 2017

Značka přišla s HbbTV 2.0 (v necertifikované podobě) v televizorech už v roce 2017. V kolekci 2019 najdete subverzi HbbTV 2.0.1 u řady 5600, u ostatních už jde ale o HbbTV 2.0.2.

Příležitost vyzkoušet test ČT byla – dodatečně – zatím jen u jediného přístroje, Hisense H55NU8700 (redakční test zde).

Výsledek vidíte sami, ale podle Hisense se dále spolupracuje s Českou televizí na jeho vylepšení a výrobce spolupracuje také s CRA. Zřejmě byl také první, kdo u nás nějaké televizory s HbbTV 2.0 u CRA certifikoval a tudíž získal logo „DVB-T2 ověřeno“.

Philips 55OLED754: dvojí HbbTV v jedné TV

Philips má mít v kolekci 2018 HbbTV zabudováno dvakrát. Jednou v podobě verze 1.5 a podruhé ve verzi 2.0 a každá se má spouštět v okamžiku použití aplikace v té které variantě. Starší televizory aktualizovat nepůjdou, kolekce 2019 je na tom stejně, jako 2018.

Philips OLED v testu měl, stejně jako ostatní přístroje s HbbTV 2.0, klasicky problém zejména u DRM Widevine a platilo to i o Philips 50PUS6504 jehož výsledek najdete níže.

Samsung The Frame QE43LS03: prý s 1.5, ale…

Oficiálně je u toho výrobce situace s HbbTV následující: značka v Česku stále prodává přístroje pouze ve verzi 1.5 (s HbbTV 2.0, ale začala TV prodávat už v roce 2018 v Itálii) s tím, že jsou připraveny na aktualizaci na „dvojku“ (termín nebyl stanoven). A platí to i o kolekci 2019, přičemž ta letošní, která už ale bude mít HbbTV 2.0, teprve nastupuje.

Jak také vidíte z fotogalerie, Samsung The Frame, který má mít HbbTV 1.5 uspěl v testu ČT na plných 88 %, stejně jako Philips, který ale HbbTV 2.0 mít má. A to je hodně zajímavé i když nám to výrobce nechtěl nijak komentovat.

Výsledky testu ČT HbbTV 2.0 u Sony KD-49XG8396.

Sony KD-49XG8396: druhá zajímavá situce…

Sony má mít stále HbbTV 1.5, ale jak vidíte výše, televizor se dostal na solidně vypadající číslo, což je pozoruhodné. A ze Sony přišla k testu ČT HbbTV 2.0 ještě zajímavější zpráva: „Tento test je kompatibilní s našimi aktuálními Android i Smart TV. Bohužel není v našich silách zkontrolovat všechny modely i zpětně. Test jsme však zkoušeli na modelech Android i z roku 2016 a Smart TV z roku 2017 a test na nich bezproblémově proběhl.“

Výsledek testu ČT HbbTV 2.0 na Strong SRT43UB6203.

Pro srovnání: Strong SRT 43UB6203 s HbbTV 1.5

Televizor spolehlivě pracoval s HbbTV 1.5, přesto byl – ze zkušebních důvodů – test spuštěn a proběhl s výsledkem, který vidíte na snímku výše a který o verzi 1.5 svědčí. Nicméně jedna zajímavost tu je. Zapnutá stanice ČT, která běžela na pozadí testu většinou byla slyšet, poměrně často se však stávalo, že ji přerazil zvuk právě probíhající subtestu, což je nejspíše špatně nebo to alespoň úvodní informační stránka neuvádí.

Nesplňuje? To nevadí…

Nesplňuje váš televizor na 100 % požadavky testu ČT HbbTV 2.0? Nezoufejte, protože to neznamená prakticky nic, resp. to znamená hlavně to, že je nekompatibilní s tímto konkrétním testem. Sice chápeme, že to může být – po nákupu nového televizoru – až frustrující, ale nejprve se raději podívejte na náš článek „Jaké televizory už využívají nejnovější HbbTV 2.0?“ a uvidíte, zda má vůbec smysl – v případě vaší TV – o HbbTV 2.0 uvažovat.

Druhou věcí proč si s výsledkem nelámat hlavu je, že ČT nesděluje k testu konkrétní informace nemluvě o tom, že naopak může přidělat problémy výrobcům televizorů u kterých nakonec dotazy diváků končí. Obecně vzato po nějakých deseti, dvanácti testovaných TV (celkově, včetně přístrojů s HbbTV 1.5) můžeme říci, že prakticky kdykoli bylo u přístroje výrobcem deklarováno HbbTV 2.0 byl výsledek nad 80 %, ale nikdy přes 90 %, kdykoli bylo deklarováno HbbTV 1.5 šlo o nějakých 71, 73 %. Výjimku představují Samsung QE43LS03 The Frame, který by měl mít HbbTV 1.5 a Sony KD-49XG8396, který by na tom měl být stejně. Sony ovšem na druhou stranu ve vyjádření pro Televizní web před časem napsalo, že „plná podpora HbbTV 2.0 je plánovaná od roku 2020“. A teď se v tom vyznejte!

Štítky