UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Kromě toho startuje finální síť 23, která nahradí vypnutý multiplex 3. Do úplného přechodu na DVB-T2 v Jihočeském kraji zbývá už jen vypnout veřejnoprávní multiplex 1.

Opravdu velké přelaďování dnes čeká diváky v Jihočeském kraji. V noci na dnešek zde ukončil vysílání celoplošný multiplex 4 s tematickými kanály Novy, Primou Comedy Central, Joj family, televizemi Relax, Rebel a Jihočeskou televizí, ale také Přechodová síť 13, která ve standardu DVB-T2 šířila programy multiplexu 4 a Regionální sítě 7, dále multiplex 3 s tematickými kanály Primy, Óčka, Šlágru, TV Seznam a TV Noe a Přechodová síť 12 se stejnými programy v DVB-T2, a v neposlední řadě Česká televize ukončila vysílání svojí Přechodové sítě 11, aby spustila finální multiplex 21 na novém vysílacím kanálu. Divákům, kteří dosud nepřeladili své přijímače, tak z obrazovek zmizela téměř polovina všech pozemně šířených programů.

Mapa pokrytí multiplexu 24, který nahradí vypínaný multiplex 4 a Přechodovou síť 13 (Zdroj: Digital Broadcasting)

Multiplex 4 a Přechodová síť 13 se mění na multiplex 24

Již krátce po půlnoci na dnešek skončilo vysílání multiplexu 4 na vysílačích České Budějovice – Kleť a Dačice – Urbanecký vrch (kanál 25) a také na dokrývačích Prachatice – Křeplice (kanál 56), Vimperk – Pod Homolkou (kanál 56) a Volary – CETIN (kanál 25). Zároveň měla ze stejných lokalit skončit i Přechodová síť 13, ale do poslední chvíle nebylo jasné, zda společnost Digital Broadcasting, která multiplex 4 i Přechodovou síť 13 provozuje, opravdu vypne přechodový multiplex na dačickém vysílači Urbanecký vrch. Finální síť 24 z tohoto vysílače by totiž vysílala na kanálu 30, který by se rušil s vysíláním multiplexu 3 na stejném kanálu z vysílače Jihlava – Javořice. Operátor proto podle informací serveru Televizníweb.cz uvažoval o dočasném zachování Přechodové sítě 13 z Dačic, než dojde k vypnutí multiplexu 3 z Javořice.

Pokud by se tak stalo, Přechodová síť 13 skončila pouze na vysílači České Budějovice – Kleť (kanál 32) a dokrývačích Prachatice – Křeplice (kanál 24), Vimperk – Pod Homolkou (kanál 24) a Volary – CETIN (kanál 32). Z dačického Urbaneckého vrchu by pokračovala na kanálu 24. V průběhu dnešního rána až dopoledne nahradí vypnutý multiplex 4 i Přechodovou síť 13 finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2, který bude ze všech zmíněných lokalit vysílat na kanálu 30, tedy kromě Prachatic, kde jej bude možné naladit na kanálu 36. Multiplex 24 šíří programy Nova, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Comedy Central, Joj family, CS Mystery, Retro Music TV, Relax, Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál, Galerie, Klenot TV, ABC TV a Jihočeskou televizi.

Hlavní kanál Novy bude v jižních Čechách dostupný hned ve dvou finálních sítích DVB-T2: multiplexu 22 a 24

Česká televize mění vysílací kanál DVB-T2 z 50 na 39

Minutu před včerejší půlnocí také došlo k ukončení vysílání veřejnoprávní Přechodové sítě 11 v Jihočeském kraji na kanálu 50. Diváci, kteří již přijímali programy České televize v novém standardu DVB-T2, si musí přeladit přijímače, protože počínaje dnešním dopolednem se veřejnoprávní síť DVB-T2 přestěhovala na kanál 39, to na hlavních vysílačích České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch. Během dneška ukončí Přechodová síť 11 vysílání i na dokrývačích Loučovice – Krásná Pole (kanál 50), Týn nad Vltavou – Semenec (kanál 50), Volary – Horní Sněžná (kanál 50) a Zdíkov – Novotných vršek (kanál 50). Dokrývač Prachatice – Šibeniční vrch pokračuje na kanálu 29. V průběhu následujících dvou dní bude na dalších dokrývačích zprovozněn finální multiplex 21 na kanálu 39 (v Loučovicích, Týnci nad Vltavou, Volarech a Zdíkově).

Mapy pokrytí vypínané Přechodové sítě 11:

Dnes také v jižních Čechách startuje finální multiplex 23, který nahradí včera vypnutý multiplex 3 a Přechodovou síť 12. Po multiplexu 3 zdědí kanál 22, na kterém odstartuje z vysílačů České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch, postupně však také na dokrývačích Husinec – Na Vrážích, Loučovice – Krásná Pole, Tábor – Čelkovice, Týn nad Vltavou – Semenec a Zdíkov – Novotných vršek (všude kanál 22). V této síti diváci naladí programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Seznam HD a TV Noe. Pro příjem této sítě je opět nutné spustit na přijímači, ať již televizoru nebo set-top boxu, automatické vyhledávání programů, po kterém se do přístroje načte nová programová nabídka.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky