U CRA certifikovaný přijímač nabídne jak rozměrnější dálkový ovladač, tak možnost připojení k novějšímu (HDMI) i staršímu televizoru (SCART).

Celokovový set-top box s odvětráváním na čtyřech stranách má externí napájecí zdroj a prodává se za 799 Kč. Je plně lokalizovaný, poradí si s českým teletextem, EPG i přehráváním řady multimediálních formátů. Nahrává do otevřeného formátu TS (nikoli jak je na stránce produktu uvedeno TSV) a umí i přehrávání živého televizního vysílání s časovým posunem, tedy TimeShift.

K dispozici jsou obvyklé dva tunery pro DVB-T a nástupnické DVB-T2/HEVC, dosti unikátní grafické prostředí nejen v menu nastavení a po poslední aktualizaci TE-300 spolupracuje i s tzv. společným ovládáním přes HDMI (CEC). I k němu se postupně dostaneme.

Bez klasických nožiček a s bohatým tříděním kanálů

Box je bez měkkých nožiček, které se nedodávají ani jako volně ložené a na spodu přijímače vidíte pouze vylisované výstupky. Instalace zaujme jak grafickým provedením, tak dobrou češtinou a také tím, že všechny televizní stanice mají příznak HD. Ten později – v seznamu naladěných kanálů – zmizí a objeví se jen na správných místech.

Instalace je zcela jiná než u dalších set-top boxů na českém trhu. Vyberete si pouze jazyk, zda chcete či nechcete vyhledat Síť (asi LAN i když tady připojení vůbec není) a jaké chcete ladit kanály (volné, všechny). Napájení antény chybí, takže pokud ho potřebujete, musíte po instalaci opět do menu a naladit znova.

Set-top box si po připojení na špičkovou Full HD plazmu Panasonic VT20 nastavil obrazový výstup přes HDMI na 1080i, změna v menu je trochu komplikovaná, protože volba se z neznámých důvodů nachází v části „Nastavení“, „Nastavení OSD“ a tam bychom ji opravdu nečekali. Videovýstup sice můžete měnit i přímo přes tlačítko Display, ale přejmenovat položku třeba na „Nastavení videovýstupu a OSD“ by asi bylo vhodné.

Naladěné stanice se ukládají od čísla 1 zvlášť pro rozhlasové a televizní kanály. Jejich setřídění provedete buď přes oblíbené položky, nebo fyzicky. V tomto případě je můžete velmi jednoduše přesunout na novou pozici (OK a šipky), nebo zaměnit jeden za druhý, nebo kanál na novou pozici dostat přímo zadáním čísla. Takové možnosti jen tak neuvidíte!

Po instalaci jsme ještě provedli aktualizaci firmwaru, což se dělá prostým překopírováním souboru na USB flash a jeho následným spuštěním. Poté vám do menu nastavení přibude celá jedna část pro práci s HDMI (CEC) k čemuž se ještě dostaneme.

Zcela jiné prostředí, trochu jiný ovládací styl

Menu nastavení je graficky vydařené, většinou výborně lokalizované a dá se v něm kolovat na všech úrovních (sláva!). Práce s ním je jednoduchá a intuitivní, jen se některé položky měly jmenovat trochu jinak – třeba „Nastavení OSD“ (menu na obrazovce), které nemá zhola nic společného s obrazovým výstupem. Škoda je i toho, že v menu zcela chybí položka aktualizace firmwaru přes USB, což na druhou stranu může být záměr. A pochopitelný…

Dálkový ovladač nepatří k těm miniaturním, kompaktním, ale velikostně je něco mezi ním a klasickým „dospělým“ ovladačem, který známe především z televizorů nebo ze set-top boxů Technisat. Nemusíte ho sice na čidlo zaměřovat zcela přesně, ale bylo vidět, že je citlivější v horizontální rovině.

Rozložení dálkového ovladače je u TE-300 trochu atypické, pro někoho také budou špatně čitelné velmi malé popisky na barevných původem teletextových tlačítkách na kterých ale najdete důležité funkce jako EPG a Info. Jinak jsou kolem OK soustředěna, vedle Menu a Exit, i výrazně méně často potřebná tlačítka jako PVR a Sleep. Zajímavostí je i to, že tu není samostatná regulace hlasitosti, ale jsou tu samostatná tlačítka pro postupnou volbu kanálů. Vše se ale také dá přepínat za pomoci kurzorových šipek.

OK v tuneru vyvolá seznam kanálů, v multimédiích kupodivu ukáže seznam souborů k přehrání v daném adresáři. Časová lišta po které můžete ve videu (šipka vpravo a vlevo) i skákat (výborně!), se vyvolá přes Info. Další operace v multimédiích už obstarávají speciální tlačítka.

Dvojí náhled EPG a občasné potíže

Programová nabídka má dvojí náhled z nichž jeden je i s obrazem. Podle vybraného druhu pak ukáže pořady buď pro čtyři nebo pět stanic v jednom se také snadno přepíná mezi jednotlivými dny. Záleží na vás, jaký náhled si vyberete, užitečné jsou ale oba dva a přepnutí je snadné.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, změna stanice vyvolá i změnu v tuneru a automatické stažení nabídky; pokud je tedy k dispozici signál… Jednou se tu ale stalo, že se po přejetí na nějaký budoucí pořad set-top box kousl natolik, že bylo zapotřebí ho odpojit od 230 V.

I když přímé nahrávání zadáte tradičním tlačítkem (červený puntík), v EPG je to bohužel nahrazeno slovem „REC“, takže to může mást nehledě na to, že naprogramované nahrávání tu prakticky není vidět (to ani vypnutá hlasitost…) dokud v EPG nepřejedete na jiný pořad. Nejlepší je tak zapomenout na „REC“ a zmáčknout červené teletextové tlačítko, které vyvolá nový časovač události. Zároveň si pak v menu upravit i dobu nahrávání, což jinak v EPG nejde.

Záznamy se ukládají do adresáře ALIDVRS2 a dalších podadresářů nazvaných například „[TS]CT sport HD T2[27-02-2020.08.20.00]“. V nich už je umístěna nahrávka (dá se volně přehrát např. VLC Playerem) a také pomocné soubory.

Překvapivě se chová TimeShift, protože se po stlačení Pause pokračuje v živém vysílání a TimeShift se spustí až teprve tehdy, když zmáčknete Play. Trochu nezvykle se také ukončuje Exit a nikoli Stop.

Možnosti tzv. společného ovládání přes HDMI (CEC).

HDMI (CEC) nabízí možnost upravit akci při zapnutí TV a při přepnutí STB do pohotovostního režimu. A také nabízí – u kompatibilního televizoru – možnost řízení dálkovým ovladačem televizoru a je tu i volba pro regulaci hlasitosti. Samozřejmě vždy (!) musí být na druhé straně kompatibilní televizor a protože HMDI (CEC) není právě dobře navržená technologie je třeba si to vyzkoušet. Dopředu se to odhadnout nedá a není to ani vina set-top boxu, ani televizoru. Jen problémové technologie.

V případě spolupráce Tesla TE-300 a Panasonic VT20 vše dopadlo na 100 % (při používání DO set-top boxu) a po vypnutí Tesly se vypnul i televizor a po jejím zapnutí se také zapnul. Jen mu to déle trvalo, což souvisí se startem set-top boxu a náběhem jeho funkcí (bootováním).

Správce souborů je přehledný a dobře ovladatelný. Občas zlobilo samovolné přepnutí například do režimu Obrázky, při zadání Vše a následném promítnutí nějaké fotografie. Podobně na tom byla i Hudba a Filmy.

Výborná multimédia, titulky potřebují vylepšit

Výborně ovladatelný správce souborů dovolí přehrát buď jednotlivé druhy multimédií postupně, nebo všechny na jeden zátah, takže dopředu nic volit nemusíte. Dá se v něm kolovat, takže jste rychleji tam, kde potřebujete být, což má značnou výhodu nejen při objemnějším médiu.

Ve fotografiích přehraje JPG a BMP, naproti tomu MPO (3D snímky), GIF a PNG sice set-top box zobrazil, ale nepřehrál. V hudbě zvládl MP3, WAV a FLAC, FLAC HD už ale nikoli.

U videa je kompatibilita nejvyšší a s výjimkou DivX 5 Tesla TE-300 zvládala prakticky vše, co jí bylo předloženo, včetně XviD, MPEG-4 či třeba AVCHD. A výborně si poradila například i s nahrávkou z BBC s tokem kolem 8 Mb/s a profesionálním záznamem ve Full HD s tokem přes 20 Mb/s. Pohybová ostrost byla v těchto vypjatých okamžicích excelentní a bylo vidět, že to set-top box výkonově zvládá.

Nejslabší částí multimédií jsou zatím doplňkové titulky ve videu, což by se prý do budoucna mělo změnit. Jde jim sice nastavit znaková sada, barva už ale nikoli i když tu příslušná volba byla. A přednastavená červená není na sledování právě ideální, takže na titulky raději zapomeňte. Je to škoda, protože jinak by to mohlo být za dvě a pokud by tu byla i změna velikosti, resp. výraznější font tak i za jedna.

Po dvojím zmáčknutí Info vidíte následující výpis.

Nadějný, ale pár věcí by zasluhovalo aktualizaci firmwaru

Set-top box byl v drtivé většině případů stabilní s bezproblémovým chodem. Dvakrát si ale důrazně postavil hlavu a jednou v EPG vysloveně zamrznul. Nepodařilo se vypozorovat zda to souviselo s typem náhledu nebo nějakou stanicí a už se to nikdy neobjevilo. Možná bude na vině i kolísavý signál těchto dnů. Jednou se také set-top box samovolně vypnul jakoby měl vypnutí nastaveno automaticky.

Obrazově námitek mít nelze, spolupráce se špičkovým televizorem Panasonic VT20 bez DVB-T2/HEVC byla ukázková, což bylo vidět i na překvapivě dobrém HDMI (CEC). Možnou potíž může občas představovat zdánlivá nulová reakce na stisk tlačítka, jak ale bylo řečeno, dálkový ovladač je citlivější na míření v horizontální rovině. Škoda nedotažených titulků ve videu přes USB a zejména toho, že alespoň nemají bílou barvu a výraznější font. To by ale také nemělo být těžko upravit, resp. by možná stačila zprovoznit příslušná volba.

Tesla TE-300 je velmi nadějný a i za stávajících okolností dobře použitelný set-top box pro DVB-T2. Navíc vám může nabídnout to, co v dané ceně jinde nenajdete – HDMI (CEC) a úpravu barevnosti videovýstupu. A také svižný chod!

Hodnocení

  • PRO: velice dobrá kvalita obrazu, dobré i když někdy trochu specifické ovládání, dobré a srozumitelně popsané HDMI (CEC), řada možností třídění naladěných kanálů, slušná multimédia, ale…
  • PROTI: …v podstatě nepoužitelné externí titulky ve videu, chybí klasické nožičky

Štítky