Jaké je televizní vysílání přes projektor jsme si už nastínili. Teď se podívejme na to, jaké je na kvalitním monitoru prostřednictvím několika set-top boxů různých cenových relací.

Sehnat našim parametrům vyhovující monitor nebylo zcela jednoduché. Buďto byl obrovský, hodně drahý nebo neměl patřičné vybavení. Nebo měl „něco jiného“. Nakonec jsme skončili u výrobce, který je u nás od devadesátých let na špičce a byli jsme překvapeni cenami, které jsou nesrovnatelně nižší než dříve (monitor autora byl ve srovnání s tím zkoušeným více než 3x dražší).

Základní ideou bylo sehnat kvalitní monitor do domácnosti s vlastním reprosystémem a s co nejvíce obrazovými vstupy pro současné připojení set-top boxu DVB-T2 a počítače. A to v rozumné velikosti tak, aby se vešel například do dětského pokojíku nebo do menší pracovny. Vhodné by pochopitelně ještě bylo vyzkoušet takovýto kousek i s nějakou „televizní“ kartou, ale to by vydalo na článek samo o sobě, takže třeba někdy jindy.

LCD monitor Eizo EV2460 má vše, co náročnější uživatel potřebuje. Samozřejmě uživatel bez odporu k technologii obrazovky IPS, která je podle autora stále výtečná jak pro běžnou práci, tak pro zábavu.

Nakonec jsme skončili u modelu s úhlopříčkou 24 palců, resp. 23,8″, tedy 60 cm, s cenou 7990 Kč, což je z autorova pohledu přímo snové (ne, že by po patnácti, nebo kolika letech, chtěl či potřeboval svůj IPS monitor Eizo vyměnit).

FlexScan EV2460 má, na rozdíl od toho co se píše v oficiálních materiálech výrobce, bezrámečkový design jaký vidíme i u některých televizorů, naposledy u TCL 55EC780. I u Eizo je rámeček pouze ve spodní části obrazovky, jinak je tu jen nefunkční kraj LCD o šířce asi 4 mm. Obrazovka je pak ze strany obroubena plastem plynule přecházejícím v zadní stranu monitoru.

IPS displej bohužel není matný a výrobce mluví o polomatu. Dlužno ale říci, že odrazivost je znatelně nižší, než u drtivé většiny podobně vybavených televizorů, které nám prošli rukama.

Rozlišení obrazovky je Full HD, práce s barvami deseti bitová, vyvážení na bílou můžete udělat v rozmezí 4000 K až 10.000 K v krocích po 500 K. Nechybí výtečné konektorové osazení zahrnující všechny hlavní počítačové i nepočítačové vstupy, včetně jednoho HDMI. K dispozici je také interní a vcelku jednoduchý reprosystém (s důrazem na slovo jednoduchý) s dvojicí reproduktorů vyzařujících směrem k posluchači přes velmi útlou asi milimetrovou štěrbinu. Výsledek si asi dovedete představit…

Monitor je všestranně natočitelný a zvládá i režim Pivot, což je pro televizní příjem (nepleťme si ho se Samsung Sero postavený i na šířku kvůli videu z mobilního telefonu :(). Pokud ho chcete v Pivotu využít, stačí fyzicky otočit obrazovku, oznámit to v menu nastavení a přehodit ve Windows 10.

Eizo je zařazeno do energetické třídy A++, spotřeba je podle štítku EU udána na 12 W, výrobce hovoří o maximálních 44 W se zcela vytočeným jasem a provozem na všech signálových cestách, včetně USB. Vynikající je spotřeba v pohotovostním režimu, < 0,5 W, k dispozici je i poněkud obtížně nahmátnutelné kolébkové tlačítko úplného vypnutí a tady máte skutečně nulovou spotřebu.

Ovládání a možnosti monitoru

Ovládání je dotykové (elektrostatické prvky) a nahrazuje tak mechanická tlačítka, jejichž výdrž ovšem byla u Eizo excelentní. Ovládání je umístěno do pravého dolního rohu a z běžné vzdálenosti byla tlačítka na zapůjčeném černém provedení takřka neviditelná. Dobře viditelné bylo jen zapnutí/vypnutí umístěné zcela vpravo a doprovázené LED diodou. Na opačné straně řady tlačítek je vyvolání menu a v podstatě stačí jet prstem od středu monitoru (nohy podstavce) doprava a hned na něj natrefíte. Ty další se pak ukazují v místech, kde se na obrazovce objevuje softwarová nápověda. Zvyknout si nebylo nijak náročné už v podstatě po jediném dnu práce i když je pravdou, že by tlačítka mohla být viditelnější. Po nějakém čase si ale nejspíše u zvyknete i na přímý dotyk na vyhrazených místech.

Menu nastavení barevnosti pro režim Film.

Styl ovládání menu je intuitivní a bezproblémový s možností kolovat. Snadno se dostanete k přepínání obrazových režimů (druhé tlačítko zleva). K dispozici jsou i dvě uživatelská obrazová nastavení, dále pak sRGB pro fotografie, výtečný režim Paper pro psaní, Movie a DICOM; zobrazování pro zdravotnictví na prohlížení rentgenových snímků (menu není lokalizované do češtiny). Obrazové režimy jsou od sebe jasně odlišeny a k dispozici je také software Screen InStyle díky němuž se má barevný režim měnit automaticky na základě použité aplikace (nezkoušeno).

Jak vidíte, možnosti monitoru jsou značné, upozornit je třeba ještě například na volbu se snížením podílu modré barvy (režim Paper) a při analogovém napojení (D-Sub) na precizní práci funkce Auto Screen Adjust, která vám vstupní signál sama doladí (blikání obrazu, jeho pozici a velikost). Tohle ale Eizo vždy umělo naprosto špičkově.

Obrazové režimy monitoru.

Zásady testování monitoru se set-top boxy

Každý set-top byl jednak s Full HD monitorem Eizo FlexScan EV2460 vyzkoušen už nainstalovaný pro plazmový, taktéž Full HD televizor Panasonic VT20. Následně byl uveden do továrního nastavení a s monitorem nainstalován zcela od začátku.

Funkce Eizo Picture Expansion pro vstup HDMI byla nastavena na Auto, namátkou byly vyzkoušeny i další režimy Full Screen, Aspect Ratio a Dot by Dot (bod na bod, jinak řečeno 1:1). Zvuk šel vždy přes HDMI.

Samotný monitor byl před zkoušením se set-top boxy napojen na běžný kancelářský počítač přes video výstup typu D-sub a několik dnů takto provozován. Byl také vyzkoušen, už přes HDMI, s notebookem Acer Aspire S3 (1.366 x 768 bodů, Intel i5) a po připojení na set-top box (opět HDMI) bylo zjišťováno, zda vyžaduje nějakou úpravu výstupních parametrů. Vyzkoušen byl rovněž „souběžný“ signál přes set-top box (HDMI) a počítač (D-Sub) s prostým přepnutím vstupu na monitoru. Tohle asi bude nejčastější případ využití a na místo D-Sub si klidně dosaďte třeba DVI.

Možná zobrazení přijatého videosignálu přes HDMI (set-top box).

Nastavení obrazového výstupu set-top boxů bylo už z televizoru Panasonic VT20 dáno režimem 1080p, 50 Hz, což umí snad každý nově prodávaný set-top box na českém trhu. Pro jistotu ale byly zkoušeny i režimy 1080i, 720p a 576i. To už ale spíše jen pro jistotu, jak se s nimi Eizo vypořádá. A vypořádalo bez problémů.

Je třeba říci, že i přes veškeré obavy z nekompatibility některých režimů HDMI, udávaných vlastností, resp. nastavení monitoru, nebyl – po napojení set-top boxů – zjištěn jediný problém.

Jak vidíte níže, vybrány byly tři přijímače v různých cenových hladinách, které měl autor v té době k dispozici. Zkoušení probíhalo na různých kanálech, včetně ČT24, kde běžely dvě informační lišty a bylo jasně vidět, zda je vyplněna celá obrazovka, nebo je obraz ze set-top boxu zkreslen. Ani zde neměl monitor problém, a to ani tehdy, když byly zkoušeny nejrůznější režimy zobrazení přijatého videosignálu (foto výše).

 

Amiko Impulse T2/C, 1149 Kč

Set-top box ještě nebyl po testu vrácen do továrního nastavení, takže zůstal s naladěnými kanály a výstupem do HDMI nastaveným na 1080p, 50 Hz. S monitorem okamžitě spolupracoval, po návratu k původním hodnotám se nainstaloval do režimu 1080i. Obraz nebyl nijak ořezán a přijímač se dal okamžitě používat bez jakýchkoli úprav nastavení monitoru.

Amiko je taktéž ve Full HD, ale zvládá maximální výstup přes HDMI až 1080p, 60 Hz a po přestavení ani tento signál nečinil Eizu problém. Bez lapsusů taktéž byl „souběžný“ provoz set-top boxu připojený přes HDMI a počítače přes D-Sub. Jednou jen bylo zapotřebí nechat obraz z D-Sub automaticky monitorem doladit.

 

Technisat Digipal DAB, 3999 Kč

Set-top box je běžně používán s plazmovým televizorem Panasonic, který je bez tuneru DVB-T2. Po prostém přepojení HDMI (1080p, 50 Hz) okamžitě naběhl signál na Eizu a opět nebylo zapotřebí žádných úprav. Spolupráce se „souběžně“ napojeným počítačem byla na jedničku, po kompletní reinstalaci Technisatu se na video výstupu opět objevilo 1080i, přestavení na „progresivní“ pochopitelně šlo monitoru k duhu i když si obě zařízení bez potíží rozuměla v jakémkoli video režimu.

 

Wiwa H.265 Pro DVB-T2, 749 Kč

Velmi levný přijímač po přepojení z Full HD televizoru s nastavením 1080p, 50 Hz (jeho maximum) fungoval jak měl, po resetování se opět nainstaloval do režimu 1080i. Obraz nebyl nijak ořezán a řetězec bylo možné okamžitě využívat bez potřeby jakýchkoli úprav na jedné či druhé straně. „Souběžný“ provoz monitoru a počítače připojeného přes rozhraní D-Sub byl taktéž bez problémů a například výstup v 576i opět monitor nijak nerozhodil I když byl pochopitelně okamžitě znát na kvalitě obrazu.

 

Informace o signálu v případě HDMI.

Eizo EV2460 a set-top boxy pro DVB-T2? Zcela bez problémů…

Osobně by si autor ideální monitor pro počítačové použití plus použití jako obrazovku pro set-top box představoval (do výše uvedené instalace) následovně: LCD (IPS), 2x HDMI, všechny další nové i staré (skoro) PC vstupy a rozumně kvalitní reprosystém řekněme s 2x 5 W. Úhlopříčka je větší problém, ale to už záleží na podmínkách u každého z nás. Toto Eizo rozhodně vyhovuje i když druhé HDMI by se hodilo a hlavně by se hodil výraznější audio systém, protože hlasitost se na obou zařízeních musela pro běžný poslech dosti vytočit.

V každém případě reprosystém je vysloveně základní a žádnou velkou „melu“ nečekejte, což je škoda, protože našinec by si u takovéhoto monitoru rozhodně pár stokorun za lepší zvuk připlatil.

Jinak moc námitek mít nelze. Polohování obrazovky je excelentní, záruka jedním slovem skvělá, což v praxi znamená 5 let nebo 30.000 hodin provozu, což například při 8 hodinách denně představuje více než 10 let, takže druhou podmínkou nejspíše omezeni nebudete.

K tomu je navíc poskytována záruka nepřítomnosti chybného obrazového bodu (pixelu), a to i pro subpixely (!), a to po dobu šesti měsíců od data prodeje (čistě obranné opatření pro příliš „chytré“ zákazníky). V této souvislosti se podívejte na speciální článek na toto téma u televizorů.

Obraz byl jednoduše jako brus s jasně přirozenými tóny a výtečně se chovalo jak podsvícení, tak automatické řízení jasu podle úrovně okolního světla, což má pochopitelně také vliv na spotřebu energie. Tak by to mělo vypadat i u televizorů, ale u nich takhle dobře udělanou funkce uvidíte málokdy.

Výborné a od sebe jasně odlišené byly i přednastavené obrazové režimy, včetně Paper a sRGB a díky kompletní sadě video vstupů se napojíte nejspíše na jakékoli PC, které je dnes v provozu. Za danou cenu a při bezproblémovém chování se všemi set-top boxy pro příjem DVB-T2/HEVC je monitor jednoduše skvělý univerzál a pokud dáte stranou klávesnici a myš, pocit „televize“ bude ještě intensivnější.

Hodnocení (monitoru i spolupráce se set-top boxy)

  • pro: bezproblémová spolupráce s výše uvedenými set-top boxy pro české DVB-T2, vynikající přirozený obraz (i barvy), který má díky IPS šanci přetrvat hodně, hodně dlouho, výtečné automatické řízení jasu, všestranná nastavitelnost, excelentní výbava, včetně kompletní sady video vstupů, záruka 5 let, tradiční síťový vypínač, ale…
  • proti: …hůře nahmátnutelný, monitor by si zasluhoval lepší audio systém