Z Čech se druhá televizní digitalizace zatím příliš nedotkla Pardubického kraje a kraje Vysočina. Od konce března se s přechodem na DVB-T2 začne i na Moravě.

Zatímco české kraje postupně dokončují přechod na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2, Moravu druhá televizní digitalizace teprve čeká. První velkou zkouškou projde 31. března Brno a celý Jihomoravský kraj, kde Česká televize ukončí vysílání ve standardu DVB-T na kanálu 29. Terestricky pak bude možné programy ČT přijímat pouze ve standardu DVB-T2 na kanálu 26, na kterém veřejnoprávní síť nové generace vysílá již od roku 2018. Až po jižní Moravě se přechod na DVB-T2 dotkne posledních dvou českých krajů: teprve 30. dubna začnou dosavadní DVB-T vysílání vypínat Pardubický kraj a kraj Vysočina. Ve všech těchto regionech zahajuje vypínání signálu DVB-T Česká televize. Jak půjdou jednotlivé kraje chronologicky za sebou?

31. března Jihomoravský kraj

Velké manévry začnou na jižní Moravě 31. března, kdy zde Česká televize ukončí vysílání ve standardu DVB-T. Komerční televize začnou s přechodem na DVB-T2 až 4. května, kdy se v celém kraji odmlčí multiplexy 2 a 3. Jako poslední z celoplošných sítí DVB-T se odmlčí multiplex 3, jehož vysílání skončí 31. května.

Vysílač Brno – Hády

29. dubna Pardubický kraj

Jako první v Pardubickém kraji vypne DVB-T vysílání celoplošný multiplex 4 s tematickými kanály skupiny Nova a dalšími komerčními televizemi. O den později, 30. dubna, ukončí Česká televize svoje DVB-T vysílání na hlavním vysílači Pardubice – Krásné a návazných dokrývačích. Výjimkou budou dokrývače v České Třebové, Dolní Dobrouči a Jablonném nad Orlicí, které odebírají primární signál z jihomoravského Kojálu a ukončí DVB-T vysílání České televize již k 31. březnu. Poslední dvě celoplošné sítě DVB-T, multiplex 2 a 3, vypnou svoje vysílání pro Pardubický kraj 25. května.

Vysílač Pardubice – Krásné (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

30. dubna kraj Vysočina, Olomoucký a Moravskoslezský kraj

Česká televize ukončí na Vysočině vysílání ve standardu DVB-T jako první 30. dubna. Odmlčí se na hlavním vysílači Jihlava – Javořice a návazných dokrývačích, ovšem část jich přejde výhradně na DVB-T2 již 31. března společně s vypínáním multiplexu 1 na jihomoravském Kojálu. Komerční televize začnou vypínat DVB-T signál 25. května, kdy na Vysočině skončí vysílání multiplexů 2 a 3. O den později, 26. května, je bude následovat i multiplex 4.

30. dubna také skončí DVB-T vysílání České televize v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Komerční televize začnou vypínat DVB-T vysílání v Olomouckém kraji 5. května, kdy se zde odmlčí multiplex 4 (v Jeseníkách až 29. května). 1. června se přidá multiplex 2 a 4. června multiplex 3. V Moravskoslezském kraji se z komerčních televizí nejprve odmlčí multiplex 4, a to 27. května. Multiplex 2 bude následovat 1. června a multiplex 3 vypne vysílání DVB-T jako poslední 8. června.

31. května Zlínský kraj

Jako poslední vypne vysílače DVB-T Zlínský kraj. 28. května se odmlčí kompletně všechny vysílače a dokrývače multiplexu 4. Česká televize zde hlavní vysílače odstaví 31. května, ale řada dokrývačů skončí již 31. března a 30. dubna. Celoplošné multiplexy 2 a 3 ve Zlínském kraji ukončí vysílání 23. června s výjimkou multiplexu 3 na vysílači Valašské Klobouky – Ploštiny, kde dojde k ukončení vysílání 29. června. Zároveň půjde o poslední vysílač celoplošných sítí DVB-T, který ukončí v České republice vysílání.

Vysílač Valašské Klobouky – Ploštiny

Štítky