UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Multiplex, který dosud vysílal výhradně v Praze a části středních Čech, šíří 12 soukromých rádií. Od května se bude moci jeho programová nabídka ještě rozšířit.

Posluchači digitálního rozhlasu v Ostravě a Plzni se dnes dočkají výrazného rozšíření programové nabídky. České Radiokomunikace (CRA) totiž rozšíří svoji digitální síť DAB+ z Prahy do těchto dvou krajských měst, kde již pro Český rozhlas provozují další síť ČRo DAB+. „Dnes v 10 hod. spustíme nové vysílače digitálního rozhlasového vysílání DAB+ v Ostravě (kanál 7D) a Plzni (6D). Obsah bude stejný jako v Praze – 12 soukromých rozhlasových stanic. V květnu nasadíme nový DAB HedEnd, který nám umožní rozšířit počet stanic a zvýšit zvukovou kvalitu,“ sdělil prostřednictvím Twitteru Marcel Procházka, ředitel sekce regulace CRA.

V Ostravě bude nová síť využívat vysílač Hošťálkovice, odkud bude vysílat výkonem 199 W a vertikální polarizací. Pro Plzeň a okolí využije vysílač Košutka a maximální výkon 1 kW (opět s vertikální polarizací). Český telekomunikační úřad tento multiplex vede jako Regionální síť 1F (vysílače Praha – město a Praha – Strahov), Regionální síť 1P (vysílač Ostrava – Hošťálkovice) a Regionální síť 1S (vysílač Plzeň – Košutka). Programovou nabídku tvoří rádia Impuls, Český Impuls, RockZone 105,9, Frekvence 1, Evropa 2, Pigy rádio, Hitrádio City, ExpresFM, Rádio Blaník, Rádio Dechovka a Radio Proglas.

Mapy pokrytí Digitální sítě 2 pro komerční rádia (Zdroj: CRA):

Český rozhlas získal nové kmitočty pro digitální síť ČRo DAB+, například pro Ještěd, Svatobor a Praděd

 

Štítky