Česká televize plánuje pro multiplex 21 pět programových pozic pro regionální vysílání, zatím však využívá jen tři. Nový program ČT 3 tak může vysílat v HD kvalitě.

Speciální televizní program pro seniory, který od pondělí 23. března spustí Česká televize, využije volnou kapacitu ve veřejnoprávní síti DVB-T2 určenou pro rozšíření stávajícího regionálního vysílání. Kavčí hory plánují v příštím roce rozdělit nynější Události v regionech z českých krajů na tři relace: Události v regionech Střed (vysílané z Prahy), Události v regionech Severovýchod (vysílané z Hradce Králové) a Události v regionech Jihozápad (vysílané z Českých Budějovic). Doplnit by měly dnešní relace z moravských krajů vysílané jako mutace programu ČT 1 označované „ČT 1 JM“ a „ČT 1 SM“. Volnou kapacitu pro budoucí stanice „ČT 1 SV“ a „ČT 1 JZ“ tak nyní dočasně využije nový program ČT 3 ve stejném rozlišení jako všechny další programy (1 920 x 1 080p).

Pokrytí multiplexu 21 ve standardu DVB-T2, v němž bude vysílat program ČT 3 (Zdroj: ČT/CRA)

Retro kanál plánovala ČT již od nástupu Petra Dvořáka

Terestricky, tedy na klasickou nebo společnou televizní anténu, však bude možné tuto stanici naladit pouze v novém standardu DVB-T2. Diváci, kteří ještě nepřešli na nové vysílání a stále přijímají signál ČT v končícím standardu DVB-T, budou nový program ladit marně. Do veřejnoprávního multiplexu 1 by se už ČT 3 nevešla. Ostatně, pro Kavčí hory byl už problém vměstnat do multiplexu dětský kanál ČT Déčko a umělecký ČT art. Omezovaly kvůli nim jiné služby. Pokud tedy diváci zatím nepřijímají signál DVB-T2, musí si kvůli příjmu programu ČT 3 pořídit set-top box nebo televizor DVB-T2/HEVC. Diváci napojení na společné televizní antény naladí ČT 3 bez problémů. Přechodová a finální DVB-T2 síť České televize pokrývá 99 procent obyvatel Česka, takže kdokoli, kdo má DVB-T2 přijímač, může sledovat nový kanál ČT 3.

Vysílání ČT 3 bude časově omezené na osm a půl hodiny denně. Začínat bude v 9:00 a končit v 18:25 hod. Z převážné většiny jej budou tvořit filmy a pořady ze Zlatého fondu ČT, ale i tematické magazíny a základní informační servis včetně aktuálních informací o situaci okolo pandemie nového typu koronaviru COVID-19. „Prozatím půjde o provizorní vysílání. Vzhledem k aktuální mimořádné situaci jsme byli nuceni pozastavit výrobu většiny pořadů, tak můžeme dočasně finanční prostředky směřovat na tento program,“ vysvětlil generální ředitel ČT Petr Dvořák. Se speciálním retro nebo archivním kanálem přitom šéf ČT počítal už ve svém kandidátském projektu, když se poprvé ucházel o ředitelské křeslo na Kavčích horách. Také tehdy plánoval, že by tento program měl vysílat pořady ze zlatého televizního fondu.

Původní návrhy názvu a loga dětského kanálu České televize z roku 2013 (Zdroj: Úřad průmyslového vlastnictví ČR)

Název ČT 3 byl původně určený pro dětský program

Ve svém projektu Dvořák označoval takový program názvem ČT Retro, resp. ČT Archiv. Naopak název ČT 3, který dnes označuje za „televizi třetího věku“, původně plánoval použít pro dětský kanál. Česká televize si v roce 2013 registrovala celou skupinu ochranných známek a názvů, z nichž vybírala název dětského programu. Kromě ČT 3 šlo o ČT děti, ČT ahoj, ČT mini, ČT hele a později vybrané ČT :D, tedy Déčko. Při druhé kandidatuře na ředitele Dvořák už spíše akcentoval rozšíření počtu regionálních mutací zpráv, a to nejprve ve současných tří na pět a později až na sedm. Z toho nakonec sešlo, ČT půjde zlatou střední cestou a bude mít pět regionálních verzí Událostí v regionech. Jejich spuštění závisí na dobudování televizních studií v Hradci Králové a Českých Budějovicích.

Obě nová studia mají být připravena zhruba v polovině příštího roku. Protože však Česká televize musela počítat s rozšířením počtu programových pozic ve svém novém multiplexu DVB-T2, má potřebnou kapacitu pro jejich vysílání v DVB-T2 již nyní. Nový program ČT 3 tak nebude ohledně distribuce signálu představovat žádné náklady navíc, ale může vysílat jen dočasně, maximálně do poloviny příštího roku. Poté bude chtít ČT kapacitu využít pro nové verze regionálního vysílání. Co bude s programem ČT 3 poté, není jasné. ČT si například může zaplatit kapacitu v některém z dalších multiplexů DVB-T2. Místa pro nové televize v nich je zatím dostatek.