Speciální program pro seniory odstartuje v pondělí v 9:00 hod. v pozemním digitálním vysílání DVB-T2, na satelitu, v kabelu a IPTV. Některé pořady budou i na internetu.

Nový speciální program České televize pro seniory, „televize pro třetí generaci“ ČT 3, již zprovoznil promo pozici v celoplošném pozemním multiplexu 21, který vysílá ve standardu DVB-T2. Na webu je již dostupná také její internetová stránka a ČT zařazuje novou stanici i do svého online televizního programu. „ČT již zařadila promo pozici do DVB-T2 sítě s pokrytím 99% obyvatel, kterou pro ČT provozujeme. Ukazuje se výhoda vlastní sítě ČT, která může flexibilně měnit programovou skladbu a využití nejmodernější technologie DVB-T2/HEVC, která umožní vysílat více programů v lepší kvalitě,“ informoval Marcel Procházka, ředitel sekce regulace Českých Radiokomunikací.

K TÉMATU:  Česká televize bude mít další kanál. ČT 3 pro seniory, ale půjde „o provizorní vysílání“

ČT 3 odstartuje v pondělí 23. března v 9:00 hod. a její vysílání bude denně trvat osm a půl hodiny, do 17:25 hod. Kromě pozemního vysílání (výhradně však ve standardu DVB-T2) ji diváci naladí i na satelitu, v kabelové televizi a přes IPTV. Vybrané pořady budou dostupné i na internetu prostřednictvím iVysílání.cz. ČT 3 bude ráno začínat lifestylovým magazínem Život na třetí, který z brněnského a ostravského studia ČT nabídne informace, praktické rady, inspirativní témata a rozhovory s hosty. Stejný magazín nabídne ČT 3 i každé odpoledne od 15:00 hod. V pravé poledne bude „Trojka“ vysílat Zprávy ve 12 – stejné jako na ČT 1 a ČT 24. Dopolední vysílání bude patřit seriálům z archivu (první týden Eliška a její rod), záznamům koncertů (Karel Gott) a pořadům o hudbě.

ČTĚTE TAKÉ: ČT 3 pro seniory využije v DVB-T2 prostor pro plánované rozšíření regionů

Po poledni ČT 3 nabídne populární seriál Nemocnice na kraji města, Televarieté a další seriál z archivu (první dva týdny Rozpaky kuchaře Svatopluka). Na obrazovku se díky ČT 3 vrátí také soutěž O poklad Anežky České a také se do vysílání dočasně vrátí hlasatelky. „Jednotlivé programové bloky uvedou v rolích hlasatelek moderátorky pořadu Sama doma, které i nyní, každý všední den připravují nové díly. V prvním týdnu jimi budou Lucie Křížová, Jana Havrdová nebo Martina Hynková Vrbová, pro kterou to bude zároveň návrat k dřívějšímu povolání,“ uvedla ČT. Nový program časem nasadí i kultovní Dva písaře, Hovory H po dvaceti letech, Divadélko pod Věží a Zajíce v pytli.