Projekt je sice primárně zaměřen na žáky prvního stupně, ale pro větší děti na které čekají přijímačky si Česká televize taktéž připravila speciální pořad, který poběží dvakrát týdně.

„V době mimořádných opatření a uzavření škol v celé České republice chceme nabídnout dětem alternativu ke klasickému školnímu vzdělávání, které může doplnit jejich samostudium. A také ulehčit rodičům. Připravili jsme proto živě vysílané výukové bloky vedené vystudovanými pedagogy. Nový projekt UčíTelka je primárně určen pro žáky prvního stupně základních škol. Kromě toho chystáme pro starší žáky také přípravu na přijímačky a plánujeme spuštění specializovaného edukativního webu s více než třemi tisíci vzdělávacími videi z pořadů ČT,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

K TÉMATU: S výukou mohou pomoci i některé specializované webové stránky provozované učiteli, jako například Prima úča…

Od pondělí 16. března mohou žáci prvního stupně základních škol očekávat na stanici ČT2 vyučování prostřednictvím televizní obrazovky, které poběží ve všední den od 9:00 hod. Každý učební blok bude trvat 30 minut a bude určen pro jeden ročník prvního stupně základní školy. Výukovou hodinu v kulisách školní třídy povede vždy jeden učitel, vyučování se zúčastní i tři děti.

V úterý a ve čtvrtek od 14:00 hodin pak bude vysílán pořad Škola doma zaměřený na přípravu na přijímací zkoušky na střední školy a víceletá gymnázia. Trvat bude 45 minut a v úterý se bude procvičovat čeština, ve čtvrtek matematika.

Dalším počinem bude specializovaný web, který nabídne až 3000 vzdělávacích videí z pořadů České televize. Rozděleny budou podle stupňů vzdělávání, oblastí i jednotlivých látek. Učitelé na ně budou moci žáky odkazovat při vzdělávání na dálku a rodiče na něm najdou materiály pro domácí přípravu svých dětí. Řadu výukových aplikací také mohou najít na webu www.decko.cz.

Projekt UčíTelka aneb Když děti učí telka, vzniká s odbornou garancí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ČT ho zatím spouští na dobu jednoho měsíce.

Štítky