Nejen Český rozhlas nabízí svoje programy prostřednictvím pozemního rozhlasového digitálního vysílání DAB+. Plzeňská společnost RTI cz pomáhá s digitálem komerčním stanicím.

Hned tři české společnosti se věnují provozování sítí pro pozemní digitální rozhlasové vysílání DAB+. Vedle Českých Radiokomunikací, které zajišťují pro Český rozhlas provoz sítě ČRo DAB+ a provozují ještě vlastní rozhlasové multiplexy pro komerční rádia, jde o plzeňskou společnost RTI cz a také o příbramskou firmu Teleko Digital, která svého času sehrála klíčovou roli při prvních testech DAB vysílání a propagaci digitálního rozhlasu u odborné i laické veřejnosti. Televizníweb.cz dosud informoval především o veřejnoprávní síti ČRo DAB+, která má největší pokrytí i nejobsáhlejší programovou nabídku. Postupně ale představíme i sítě zaměřené na šíření digitálního signálu komerčních rádií. Začínáme sítí společnosti RTI cz.

Přechod z L pásma do III. pásma

Multiplex, který se dříve soustředil především na západní a jižní Čechy, momentálně vysílá z deseti lokalit včetně Prahy. U Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) je veden ale jako deset samostatných regionálních sítí označených písmeny G, H, I, K, L, M, N, O, 1W a 1Y. Jejich obsah je ale shodný, tvoří ho komerční Rádio 1, Rádio Beat, Rádio Samson, DAB Plus Top 40, Rádio Proglas a veřejnoprávní krajské studio Český rozhlas Karlovy Vary. Dva z těchto programů vysílají terestricky pouze v DAB+ (Rádio Samson, které loni odešlo z FM a speciální digitální stanice DAB Plus Top 40). Téměř všechny digitální vysílače RTI cz mohou vysílat maximálním výkonem 1 kW, pouze v Karlovarském kraji až 4 kW (Karlovy Vary a Jáchymov) a v Příbrami je malý dokrývač o výkonu 0,25 kW.

Skutečné výkony vysílačů digitální rozhlasové sítě RTI cz jsou většinou nižší. Operátor od loňského podzimu postupně vypínal vysílání v tzv. L pásmu a nahrazoval ho novými kmitočty ve III. pásmu, které se „stravitelnější“ pro běžně dostupné digitální rozhlasové přijímače. Například 17. října RTI cz přestěhovala vysílač DAB+ pro Plzeň z ulice Zikmunda Wintra na lokalitu Plzeň – Sylván, změnila vysílací kanál na 5B a výkon na 1 kW. Nový anténní systém a vyšší lokalita umožnily podstatné navýšení pokrytí sítě v Plzeňském kraji. O den později operátor přelaďoval DAB vysílání v Českých Budějovicích z kanálu 5D na nový kanál 7A a zvýšil výkon na 1 kW. Zároveň vypnul vysílání v L pásmu. A 26. listopadu odstartoval zcela nový vysílač Klatovy – Doubrava na kanálu 5B výkonem 1 kW.

Aktuální pokrytí multiplexu DAB+ společnosti RTI cz (Zdroj: www.digitalradiodab.cz)

Významně lepší pokrytí pro Radio 1

Změny poté pokračovaly začátkem letošního roku. 6. ledna zprovoznila RTI cz nový vysílač v Praze na Strahově, který využívá kanál 5A a vysílá výkonem 0,3 kW. Po výměně anténního systému má být výkon navýšen na 1 kW. Souběžně se spuštěním nového vysílače ve III. pásmu firma vypnula dosavadní digitální rozhlasové vysílání na kanálu LD v pásmu L. Od 8. ledna provozuje RTI cz nový DAB+ vysílač v Kašperských horách – Javorníku, který vysílá na kanálu 7A výkonem 1 kW. O den později následoval další nový vysílač v Karlových Varech (kanál 5A) s výkonem 0,5 kW. Karlovarský kraj poté od 6. února dokryl vysílač Jáchymov – Klínovec na kanálu 9C s výkonem 1 kW a zároveň vypnul dosavadní DAB vysílání v L pásmu. Posledním nově spuštěným vysílačem pak byla Příbram, kde RTI cz začala vysílat teprve před měsícem 10. února.

„Po testovacím provozu, při kterém jsme ověřovali SFN sít s vysílačem Praha – Strahov, byl do plného provozu spuštěn T-DAB vysílač Příbram – hvězdárna na kanálu 5A s vyzářeným výkonem 250 W,“ informoval o tom operátor na svých internetových stránkách. Z hlediska obsahu sítě RTI cz oznámila začátkem letošního roku vstup alternativního Radia 1 do celé svojí DAB+ sítě. Pro populární stanici to znamenalo významné navýšení pokrytí v terestrickém vysílání, kde dosud fungovala výhradně v analogovém FM pásmu v Praze a několik posledních let i v Plzni. Díky digitálnímu vysílání pokrylo Radio 1 významnou část Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje. Zároveň získalo i analogové FM dokrývače v Liberci (98,7 FM) a Českých Budějovicích (100,2 FM), z nichž začne vysílat letos v létě.

Štítky