UVNITŘ PARAMETRY, CENY A ODKAZY NA TESTOVANÉ VÝROBKY – Jestliže chcete při přechodu na nové zemské DVB-T2/HEVC co nejvíce ušetřit, pak jste na správném místě. Máme pro vás totiž další přehled přijímačů do 1000 Kč. A je jich opět víc než posledně!

Minulý rok se počet nejlevnějších set-top boxů na českém trhu poměrně dost zvedal – v březnu 2019 jsme jich našli něco málo přes 40, v září už 65. Ke konci roku ale přišly známé potíže s dodávkami a následné zdražení přístrojů zejména kvůli letecké dopravě. Teď máme skoro jarní březen 2020 a v tabulce jich najdete skoro 75 z čehož je hezká řádka s označením „DVB-T2 ověřeno“.

Na jednu stranu se některé sice už nedodávají, na stranu druhou jsou tu novinky známých značek a dodavatelé navíc – nejspíše z nouze – sáhli i po takových, které by za běžných okolností nenabízeli, takže pojďme na to!

Tabulku ke stažení s aktuálními cenami a základními parametry v PDF a XLSX (včetně odkazů na recenze) najdete – jako obvykle – na konci článku.

K TÉMATU:

Tesla Senior T2 se dvěma ovladači.

Nabídka a pohyb cen

Od našeho zářijového přehledu byl ukončen prodej například Alma 2800 HEVC, Emos EM180HD, Mascom MC750T2 HD, Tesla Vista T2, Thomson THT712 či letitého Zircon Ice. Daleko více set-top boxů ale na trh přišlo a namátkou jmenujme Alma HD 2820, GoSAT GS220T2 či Hyundai DVBT 220 PVR. Nově tu je i značka se čtyřmi kousky z nichž asi nejzajímavější je Wiwa H.265 Pro DVB-T2 s učícím se dálkovým ovladačem a pro vlastníky nějakého domácího serveru pak Wiwa H.265 Maxx DVB-T2. Ten totiž – a takových přístrojů moc není nejen v této kategorii – má mít i podporu síťových multimédií (DLNA). Oba přijímače máme domluveny na vyzkoušení.

Těsně nad hranicí tisíce korun pak jsou například AB CryptoBox 702T či výrobky se zdvojenými tunery jako Gogen DVB 219 T2 Dual. Nikoli ale všechny! Do tisíce korun se stále vejde Sencor SDB 5104TD a nově také Strong SRT 8222 (Twin), který ale i přes zdvojené tunery bohužel umí nahrávat jen jeden pořad a druhý sledovat.

Jinak dlouhodobě nejlevnější set-top box pro DVB-T2 na českém trhu, Antex plus Orion T2 stojící 550 Kč, byl od posledního přehledu z 20. září 2019 zdražen na 590 Kč, takže žádná tragédie. U jiných to však už byla záležitost stokoruny či něco málo přes i když například u Optex ORT 8930-HD v2 se cena zvýšila ze 799 Kč na plných 999 Kč a u AVerMedia AVerTV Mobile for Android šla ze 730 Kč až na zhruba 1000 Kč. Podobně výrazně zdražil i TeleSystem TS6812 T2 HEVC, který namísto 995 Kč nyní přijde na 1299 Kč a tudíž z našeho přehledu vypadl.

Celkově vzato v ceně kleslo naprosté minimum přijímačů, zdražení se však většinou pohybovala od 50 Kč do 100 Kč či lehce přes.

Značku Wiwa začalo dovážet hned několik firem, Atos Elektro si podle vlastních slov sám s distributorem řeší firmware (Wiwa H.265 Pro DVB-T2).

Jak číst tabulku a poznámky k nákupu

Tento popis zůstává, oproti poslednímu přehledu, skoro beze změny a beze změn je také tabulka, resp. sloupce s parametry.

V bodu „certifikace u CRA“ si povšimněte kolik výrobků nejlevnější kategorie splnilo požadavky na získání loga „DVB-T2 ověřeno“, což pochopitelně také něco stojí.

Položka „tunery“ je sice zřejmá, vezměte ale v úvahu to, že pokud jste někde v příhraničí, možná by se vám mohl hodit i příjem DVB-T2/H.264. I když se zdá, že přístroj s kodekem H.265/HEVC by měl H.264 bez problémů zvládat, nemusí to být vždy pravda. Proto to také každý výrobce neudává i když v tabulce najdete produkty, které by to – oficiálně vzato – zvládat měly. Pokud tohle vyžadujete, vždy si to dobře ověřte.

Příjem DVB-T2/HEVC umí všechny set-top boxy v maximálním rozlišení Full HD (1920 x 1080 bodů), lišit se mohou zejména snímkovou frekvencí, což u nás momentálně není důležité stejně, jako se v této kategorii nemusíme zabývat přístupem k případnému placenému TV vysílání čemuž se věnuje položka „PCMCIA (CI+)“. Ta označuje místo pro adaptér pro přístupovou kartu nebo rovnou štěrbinu pro přístupovou kartu. Název sloupce je z prostorových důvodů zkrácen.

Hyundai DVBT 250 PVR nabídne výborný obraz a po vypnutí dobře čitelné hodiny. Podívejte se na naši recenzi…

U bodu „některé funkce“ mějte na paměti, že i když tu nejsou uvedena třeba multimédia, neznamená to, že je výrobek nemá. Jen se to na stránkách výrobce, nebo v příručce, nepodařilo dohledat. Jistotu pochopitelně máte u testovaných výrobků.

Co se týče zabudovaných aplikací (přijímače s konektorem RJ-45, tedy ethernetovým), neberte je jako trvalou součást funkce výrobku. Mohou se totiž měnit s verzí firmwaru, placením či naopak neplacením nejrůznějších poplatků, které odvádějí výrobci, a v praxi se také často mění. U set-top boxů se tak klidně může jedna aplikace s novým firmwarem zcela ztratit a jiná objevit.

Důležitým bodem jsou „vstupy/výstupy (výběr)“. Pokud vyžadujete typicky SCART najdete ho v tabulce u některých výrobků, HDMI pak mají všechny, tedy pokud nejdete o počítačové tunery s konektorem USB. Výše zmiňovaný RJ-45 pak označuje rozhraní Ethernet (LAN) určené pro připojení do vaší domácí počítačové sítě a dále na internet. Pokud má set-top box externí infračervené čidlo, je určen pro skrytou instalaci třeba za televizor. Povely přijímá právě přes čidlo, na které musí vidět.

V poznámce mimo jiné najdete, pokud se to podařilo zjistit, jména některých zabudovaných aplikací a případně i určení set-top boxu; v drtivé většině případů jde o klasické stolní přijímače, takže u něj není uvedeno nic.

U přijímače spolupracujícího s internetem, resp. s domácí sítí, může být možné rozšíření o přístup přes Wi-Fi, takže jsou tzv. Wi-Fi Ready. To v námi uvažované kategorii vždy představuje USB Wi-Fi adaptér za který zaplatíte většinou kolem 200 Kč. Při jeho nákupu si dejte pozor a pořiďte si vždy pouze typ doporučený výrobcem, resp. prodejcem. Jiné nejspíše nebudou kompatibilní.

Evolveo Omega II T2 představuje novou generaci set-top boxů pro DVB-T2 kombinovanou s multimediálním přehrávačem.

Přehled nejlevnějších set-top boxů do 1000 Kč pro české DVB-T2 (k 12. 3. 2020)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 12. března 2020, většina údajů v tabulce však pochází ze středy. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém set-top boxu pro DVB-T2/HEVC vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na u nás testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 do 1000 Kč, březen 2020

Ke stažení (XLSX s odkazy na testy): set-top boxy DVB-T2 do 1000 Kč, březen 2020

Levná a certifikovaná Tesla TE-300 zvládá, po aktualizaci firmwaru, tzv. společné ovládání přes HDMI (CEC). Hezké při ceně 629 Kč…

Štítky