Dopad koronavirové krize na mediální a zejména televizní průmysl už není nezanedbatelný a až pandemie skončí, je nepravděpodobné, že mediální krajina v Evropě a ve světě bude stejná jako před ní. Podívejme se na některé již probíhající změny u nás a v Evropě.

Regulatorní opatření

Přechod na DVB-T2 byl u nás vládní novelou až do odvolání přerušen. Další podrobnosti jsme uvedli již minulý týden v tomto článku. Nejsme však sami: španělská vláda, kde je situace mnohem vážnější než u nás, oznámila provozovatelům sítí, že druhá dividenda musí být odložena v důsledku krize COVID-19. Španělská aukce 5G na udělení nových licencí, naplánovaná na první čtvrtletí, bude také z tohoto důvodu opožděna. Tato opatření mají za cíl, aby služba terestrického vysílání zůstala jako základní informační platforma zachována a tak se zabránilo nepříjemnostem v příjmu televizního vysílání. Časový posun v uvolnění 700 MHz pásma, který je celoevropsky stanoven na 30. června, oznámilo také Portugalsko, kde byl tento proces zahájen až letos v únoru. V sousedním Německu již aukce na kmitočty proběhla, obdobně také v Rakousku, kde se v uvolněném spektru testuje televizní vysílání ve standardu FeMBMS. Polsko bude opouštět 700 MHz pásmo v roce 2022.

Vládní opatření k omezení fyzických kontaktů osob znamenají zvýšený objem online výuky a práce na dálku, čímž se zvýšila poptávka po internetové kapacitě. V této souvislosti Evropská komise a BEREC (Orgán evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací), jehož součástí je i Český telekomunikační úřad (ČTÚ), vyzvaly poskytovatele obsahu a aplikací, aby zvážili dočasné přizpůsobení datové propustnosti při streamování videa. Současně apelovaly na uživatele, aby k hladkému fungování internetu v tomto kritickém období přispěli svým odpovědným přístupem a používali nastavení, která snižují spotřebu dat. O vlivu karantény na spolehlivost internetového spojení a zejména mobilních sítí jsme psali v článku:

Karanténa výrazně zvyšuje provoz internetu a mobilních sítí. Bez výpadků funguje pouze televize a rozhlas

Unikátní počin České televize

Terestrická televize má v této kritické době možnosti rozšiřovat své vysílání. Toho využila ČT s novým programem ČT 3, který je zaměřen na starší diváky, jednu z nejzranitelnějších skupin během krize.

Již od víkendu bylo možno zachytit na přijímačích, které mají automatické vyhledávání nových programů a přijímají signál DVB-T2, informaci o programu ČT 3 HD T2 (Foto: Václav Udatný)

V éteru je od 23. března od 9 hodin do 17:25 a nabídne tři oblasti obsahu – praktické rady, zprávy a klasické televizní programy – a bude distribuován prostřednictvím DVB-T2. Další podrobnosti jsme přinesli již v neděli. Samozřejmě nic nebrání jej zařadit jako převzaté vysílání také prostřednictvím kabelu a satelitu. Výukový program pro školáky, kteří jsou doma, ČT spustila již před týdnem.

Technické parametry programu ČT 3 (Foto: Václav Udatný)

Reakce na pandemii v jiných zemích

Televizní průmysl v Evropě reaguje na pandemii koronaviru pozitivně, i když ne tak nápaditým způsobem jako ČT. Na Slovensku jsme začátkem minulého týdne zaznamenali spuštění nového tematického kanálu věnovaného výhradně informování veřejnosti o COVID-19. Je šířen po dobu 24 hodin denně pod názvem Corona Virus Info TV a provozován společností Antik Telecom v jejich IPTV síti a jako mobilní aplikace.

Někteří operátoři zpřístupňují alespoň část svého obsahu širšímu publiku. V Polsku platforma DTH Platforma Canal + vytváří otevřené okno, které umožňuje svým předplatitelům, bez ohledu na předplacený balíček, do konce tohoto měsíce volný přístup k vyšším balíčkům a k filmové knihovně Kino Swiat. Rovněž v Polsku je po dobu trvání koronavirové krize bezplatně k dispozici nový obchodní kanál (Biznes24), který byl spuštěn 20. března pro kabelové operátory.

Francouzská společnost Canal+, v jejímž portfoliu je i tuzemská satelitní služba Skylink, 19. března oznámila, že její placené kanály (Canal+, Canal+ Sport, Canal+ Cinéma, Canal+ Séries and Canal+ Family) budou k dispozici na všech francouzských set-top boxech volně mimo pozemní vysílání. To však vydrželo pouze jeden den, neboť již 20. března nařídil francouzský mediální výbor (CSA), aby Canal+ obnovil kryptování zmíněných programů, protože komerční stanice TF1 a M6 si stěžovaly na neférovou konkurenci.

Standardní rozlišení SD je dostatečné

Na výzvu Evropské komise a BERECu reagovaly velké streamovací společnosti dočasným snížení šířky pásma využívané jejich službami v Evropě. Netflix začal snižovat bitové rychlosti ve všech svých proudech v Evropě po dobu 30 dnů, což naznačuje, že tato iniciativa sníží provoz Netflixu v evropských sítích přibližně o 25 procent při zachování přístupu k internetu pro všechny. Tam, kde není potřeba HD, přešel na standardní rozlišení SD. YouTube také souhlasil s omezením svého videa v Evropě z HD na SD. Obdobně firma Amazon Prime Video bude spolupracovat s poskytovateli internetového připojení, aby se zmírnilo přetížení sítí a zahájila úsilí o omezení datových toků při současném udržování kvalitních služeb pro zákazníky. I britská BBC na to reagovala tím, že uvažuje o podobné akci pro jejich službu iPlayer.

Ekonomické dopady i na mediální služby a další otazníky

Je zřejmé, že se jedná o bezprecedentní období, kdy mnoho zemí ukládá obyvatelstvu izolaci. Vládní opatření k omezení fyzických kontaktů osob vedou k rušení, případně přerušení, kulturních a sportovních akcí, které jsou, často za drahé poplatky za práva, hlavním nebo i nejsledovanějším artiklem mnohých televizních společností. Již dnes například britské kluby Premier League mohou být v boji s Sky Sports a BT Sport, se kterými uzavřely smlouvy o vysílacích právech za definovaných podmínek, při jejichž nesplnění mohou nastoupit nemalé sankce, pokud zápasy nebudou odehrány do konce dubna.

To se však zdá v současné situaci při stoupajícím počtu infikovaných málo pravděpodobné. Sportovní kanály už nemohou nabízet lidem hry v době, kdy jde o chleba, a stávají se tak nadbytečnými. Po odsunu evropského fotbalového mistrovství na příští rok se odsouvají i červencové olympijské hry a předolympijský turnaj Intel World Open v esportu (Rocket League a Street Fighter), které se měli konat od 22. července v Tokiu. Mezinárodní olympijský výbor zařadil tyto esporty jako demo s tím, že by v budoucnu mohly být součástí OH. Ale pro sportovní kanály by to mohla být příležitost, jak nahradit stávající výpadky živých přenosů, avšak je otázkou, jak by tyto esporty zatížily internetovou síť.