UVNITŘ MAPY A TABULKA – Novu, Novu Cinema, Primu, Primu Cool a TV Barrandov od zítřka naladí Západočeši pozemní cestou už jen v novém standardu DVB-T2.

První březnové vypínání pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T je tu. Minutu před dnešní půlnocí ukončí celoplošný multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov vysílání v Plzeňském kraji s výjimkou Sušicka. Konkrétně se odmlčí na hlavních vysílačích Plzeň – Krašov a Domažlice – Vraní vrch (kanál 48) a také na dokrývačích Nemanice – Vranovský vrch (kanál 48), Nýrsko (kanál 48) a Železná Ruda – Rozvodí (kanál 38). Společně s ním přestane z vysílače Domažlice – Vraní vrch a návazných dokrývačů vysílat i Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2, která nabízí programy multiplexů 2, 3 a Regionální sítě 8, a to na kanálu 31 (s výjimkou dokrývače Železná Ruda – Rozvodí, kde vysílá na kanálu 47).

Pokrytí vypínaných vysílačů multiplexu 2 v Plzeňském kraji:

Úpravy společných antén nebudou potřeba

Od půlnoci na zítřek obě vypínané sítě nahradí finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2, který ovšem bude až do konce června nabízet totožné programy jako vypnutá Přechodová síť 12, ovšem na jiném vysílacím kanálu. Konkrétně půjde o kanál 34, pouze v případě dokrývače Železná Ruda – Rozvodí půjde o kanál 47. Diváci, kteří dosud nepřešli na pozemní příjem televizního signálu v novém standardu DVB-T2, ale i ti, kteří tak již učinili, se budou muset v úterý ráno přeladit přijímače jednak kvůli vypnutí DVB-T vysílání multiplexu 2, nebo kvůli změně vysílacího kanálu jeho programů ve standardu DVB-T2. Stačí, když si na set-top boxu nebo televizoru DVB-T2/HEVC spustí automatické vyhledávání programů a nová síť se jim sama načte do programové nabídky.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Plzeňském kraji

Bez problémů by měli mít přelaďování diváci z bytových domů, kteří používají společné televizní antény (STA). Kvůli změně vysílacího kanálu DVB-T2 nemusí STA znovu upravovat, protože na kanálu 34 do minulého měsíce vysílala ve standardu DVB-T Česká televize. Stačí tedy opět jen přeladit televizor nebo set-top box a nechat si načíst novou programovou nabídku do přijímače. Ostatně, stejnou proceduru absolvovali západočeští diváci na Plzeňsku a Domažlicku již dvakrát: 4. února kvůli České televizi a 27. února kvůli multiplexu 4 s tematickými kanály Novy a dalšími komerčními televizemi. Dnešní vypínání multiplexu 2 a Přechodové sítě 12 se ale netýká diváků na Sušicku a Klatovsku, kde k němu dojde až 30. března. Posunutý termín se týká hlavního vysílače Sušice – Svatobor a dokrývačů Klatovy – Hůrka a Kdyně – Koráb.

Za měsíc čeká Západočechy poslední přelaďování

Poslední přelaďování čeká diváky pozemní digitální televize v Plzeňském kraji začátkem dubna, kdy zde ukončí vysílání multiplex 3 ve standardu DVB-T a nahradí jej finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2. Ten využije v naprosté většině lokalit Plzeňského kraje kanál 31 po vypnuté Přechodové síti 12, takže většina společných televizních antén bude na jeho příjem připravena a nebude je nutné opět upravovat. Se startem této sítě se k divákům dostanou další programy v HD kvalitě, konkrétně pak hlavní kanál Barrandova a TV Seznam. Zítra spouštěný multiplex 22 nabídne stejné programy jako Přechodová síť 12 a teprve od 1. července začne v celé České republice šířit kompletní programovou nabídku skupin FTV Prima a Óčko (vyjma placených kanálů Óčko Expres a Óčko Black), a také Rádio Proglas.

Za dva týdny, 16. března, vypne multiplex 2 svoje vysílání i v Karlovarském kraji, 23. března pak v Ústeckém kraji a 30. března v Libereckém kraji a na Sušicku. Během března bude vypínat DVB-T vysílání v dalších krajích i Česká televize: 19. března v Jihočeském kraji a 31. března v Jihomoravském kraji včetně Brna. Naopak multiplexy 3 a 4 nemají na březen naplánováno žádné vypínání a s přechodem na DVB-T2 budou pokračovat až v dubnu. Dodejme, že všechny celoplošné sítě DVB-T ukončí kompletně svoje vysílání do 30. června, Česká televize již k 31. květnu. Do konce května mají skončit také všechny regionální sítě DVB-T bez náhrady.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky