Před půlnocí skončí vysílání Přechodové sítě 12 na kanálu 31 z hlavního západočeského vysílače Krašov. Její programy nově diváci naladí ve finálním multiplexu 22 na kanálu 34.

Problém s pozemním příjmem programů televize Prima a Barrandov, ale i dalších komerčních stanic, mohou v noci na dnešek zaznamenat diváci na Plzeňsku. Z hlavního západočeského vysílače Krašov totiž přestane minutu před půlnocí vysílat Přechodová síť 12, která šíří v novém standardu DVB-T2 programy komerčních televizí Nova, Prima, Barrandov, Óčko, Šlágr, TV Seznam a TV Noe. Zatímco na kanálu 31 se tyto programy odmlčí, nově je diváci budou moci z Krašova naladit na kanálu 34 jako multiplex 22. Obsah sítě se nezmění, půjde o 19 komerčních televizí a jedno rádio. Diváci však musí kvůli této změně přeladit své televizory nebo set-top boxy, aby se jim do nich načetla nová programová nabídka.

Nový kanál po vypnutém vysílání ČT

Společné televizní antény (STA) nebude nutné kvůli této změně opět upravovat, protože kanál 34 na Plzeňsku donedávna využívala Česká televize pro šíření svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T. Toto vysílání ale ke 4. únoru ukončila. STA jsou tak již v dřívější doby nastaveny na příjem programů na kanálu 34. Již od minulého úterý 3. března vysílá na stejném kanálu multiplex 22 z domažlického Vraního vrchu a dokrývačů Nýrsko a Železná Ruda – Rozvodí. Na Sušicku a Klatovsku, kde je dosud možné naladit multiplex 2 ve standardu DVB-T, jehož nástupcem je multiplex 22, tato nová síť odstartuje až 31. března. Týkat se to bude jak hlavního vysílače Svatobor, tak dokrývačů Klatovy – Hůrka a Kdyně – Koráb.

Někteří diváci na Plzeňsku se uplynulý týden marně snažili naladit nové vysílání na kanálu 34, protože se domnívali, že multiplex 22 odstartoval i na Krašově. Úspěšní ale bude až zítra ráno. Kromě změny vysílacího kanálu je ale nic nového nečeká. Multiplex 22 totiž bude až do konce června obsahově kopírovat Přechodovou síť 12 a až 1. července začne šířit výhradně programy televizí Prima a Óčko, včetně nového zpravodajského kanálu CNN Prima News nebo hlavního kanálu Primy posunutého o hodinu, který vysílá pod názvem Prima +1. Prima již dříve deklarovala, že by její programy mohly ve finální síti DVB-T2 vysílat v lepším rozlišení než v přechodovém multiplexu. Nemá však jít přímo o Full HD, které Prima nabízí jako prémiovou službu prostřednictvím kabelu, satelitu a IPTV.

Programy, jichž se týká noční změna vysílacího kanálu DVB-T2 na vysílači Krašov:

Opouštěný kanál 31 obsadí nový multiplex 23

Kanál 31, na kterém dosud z Krašova vysílá Přechodová síť 12, využije od 2. dubna další finální multiplex 23, který nahradí vypínaný multiplex 3 vysílaný ve standardu DVB-T. Do této sítě se přestěhuje Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Seznam HD a TV Noe. Na 31. kanálu bude multiplex 23 dostupný ze všech lokalit v Plzeňském kraji kromě Železné Rudy, kde jej diváci naladí na kanálu 22. Multiplex 3 ukončí vysílání v tomto regionu na dvě etapy. 1. dubna se odmlčí z Krašova a 5. dubna z domažlického Vraního vrchu a sušického Svatoboru. Multiplex 23 pak po Krašovu odstartuje 6. dubna ze Sušic, Klatov a Kdyně, 8. dubna pak z Domažlic a Nemanic. Tím bude přechod na DVB-T2 v Plzeňském kraji dokončen.

Jen o několik dní později skončí druhá televizní digitalizace také v sousedním Karlovarském kraji. Multiplex 2 a Přechodová síť 12 zde ukončí vysílání přesně za týden 16. března, finální multiplex 22 odstartuje 17. března. Multiplex 3 se v Karlovarském kraji odmlčí 1. dubna a jeho nástupce multiplex 23 odstartuje 14., respektive 16. dubna. Celý proces přechodu na DVB-T2 se začne postupně přesouvat směrem na východ, do východních Čech a na Moravu, kde se největší změna očekává již 31. března. K tomuto dni ukončí Česká televize DVB-T vysílání v Brně i celém jihomoravském regionu. Dosavadní kanál pro vysílání DVB-T2 však měnit nebude, takže diváci, kteří jíž dříve přešli na příjem HD verzí programů ČT, už nebudou muset nic řešit.

Štítky