UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY A CENAMI –  Máme pro vás další aktualizaci u nás prodávaných přijímačů s populárním „červeným tlačítkem“, tedy příjmem hybridního televizního vysílání.

HbbTV, nebo-li Hybrid Broadcast Broadband TV, po česku televizní vysílání kombinované s internetovým příjmem (dnes je u nás snad všechno „Broadband…“), je velmi populární a v tomto ohledu patříme ke světovým velmocem. Pochopitelně se tomu přizpůsobují i vysílatelé a krásně je to vidět na televizi Nova. Po době naprostého odmítání následovala epocha jednoduché aplikace HbbTV ve které byly vidět maximálně videoukázky. Pak přišla doba drobného koketování s komplexnější nabídku, kterou zanedlouho vystřídala spousta „plných“ seriálových dílů a náročné aplikace HbbTV s reklamou před, na konci i uprostřed pořadu.

Nova tak postupovala od jednoduchých aplikací HbbTV, které jste přehráli na všech zařízeních, přes středně náročné, ale stále bezproblémově i na levném set-top boxu, nebo levném televizoru, přehratelné aplikace, až po ty hodně náročné a komplikované se kterými jsou/mohou být potíže. Postupu à la FTV Prima, která s tímto přístupem začala a po HbbTV 1.5 chtěla věci, pro které byla navržena až dvojka, tedy HbbTV 2.0, se nevyhnula ani Nova a ani Česká televize.

Asi tušíte kam tím míříme – provoz takovýchto aplikací může být pro běžný set-top box neuvěřitelně náročný a náročný může být i pro jednodušší televizor s nižším výpočetním výkonem. A to také pozorujeme v testech.

Jednodušší a obecně přehratelnější HbbTV pak najdete například i u Óčka, Šlágru nebo na stanici CS Mystery (dříve Kinosvět).

K TÉMATU:

Současné české aplikace jsou postavené na „jedničkovém“ HbbTV, „jakýsi test“ nejnovějšího HbbTV 2.0 pak poskytuje ČT, ale bohužel není jasné o co vlastně jde (ČT to ani nesděluje), takže ho za bernou minci brát nemůžeme.

Pokud máte obavu zda levné set-top boxy se současným hodně náročným HbbTV už nejenom u FTV Prima, ale také u České televize a Novy pracují jak mají a bez nějakých tragických zpomalení kupujte tam, kde přijímač můžete bez udání důvodu vrátit. A protože se od našeho testování hodně změnilo, chystáme test nový, zaměřený čistě na nejnovější a nejnáročnější aplikace HbbTV u výše zmiňovaných televizních skupin.

A co potřebujete abyste mohli hybridní televizní vysílání HbbTV na přijímači vůbec provozovat? Jednak musí být připojen k internetu a jednak na něm musí být zprovozněno HbbTV. To je u většiny přístrojů automaticky povoleno hned po instalaci, ale například u televizorů Samsung nebo TCL to musíte udělat sami. U některých set-top boxů pak HbbTV vyžaduje instalaci, resp. povolení tzv. modulu plug-in, nebo-li zásuvného modulu, což je ovšem softwarová záležitost, kterou nejspíše vždy dostanete v ceně.

Poznámka: Seznam testovaných set-top boxů s DVB-T2 a HbbTV najdete ke stažení na konci článku (PDF, XLSX). Odkazy na recenze na Televizním webu jsou pak k dispozici v souboru XLSX.

 

Amiko Viper 4K Combo nabídne, za 2950 Kč, tunery DVB-T/C/S/S2/SX a také české DVB-T2/HEVC (to mají všechny přijímače v tabulce).

Nabídka slabší, ale už jsme skoro na třiceti…

Jestliže se podíváte do některého z našich obecných přehledů uvidíte, že HbbTV v set-top boxech až tak často není. Ještě méně jich je v přijímačích do dvou tisíc korun nemluvě o certifikací výrobků u CRA. Těch je vysloveně pár a i to najdete v přehledové tabulce. Z výrobků, které v ní jsou, značné zlevnění zaznamenal Dreambox DM525, DVB-T2/DVB-C, který ze 4690 Kč klesl na pouhých 2790 Kč a příjemné v ceně poklesl i Technisat DigiPal DAB+ (ze 4690 Kč na 3999 Kč) vybavený také tunerem pro příjem digitálního rozhlasu. Naopak lehce zdražil GoSAT GS7075 COMBOi, a to z 2990 Kč na 3390 Kč.

Nenalezen zůstal VU+ Duo 4K Dual T2 a také Octagon SF4008 UHD 4K se zdvojenými tunery pro pozemní příjem. Za to se objevila varianta Octagon SF4008 UHD 4K 2x DVB-S2X s možností zasunout kartu pro pozemní příjem v DVB-T2/HEVC za 1915 Kč. V tabulce je cena za kompletní řešení.

Novinkou je také Octagon SF4008 Triple 4K E2 UHD 2x DVB-T2/C (5899 Kč) u kterého se HbbTV zprovozní formou tzv. přídavného (zásuvného) modulu o kterém už byla řeč.

Nové jsou (vzhledem k našemu poslednímu přehledu) i Amiko Viper 4K Combo H.265 (2950 Kč) a Amiko Viper Combo HDD H.265 (HEVC). Ten je prodáván za příjemných 2150 Kč, pracuje taktéž na Linuxu a můžete si do něj vsadit i pevný disk.

Se značkou Zgemma se, vedle H7S (4390 Kč), v nabídce českých obchodů objevily další tři přístroje s HbbTV: Zgemma H5 T2C (2285 Kč) s přípravou na Wi-Fi, Zgemma H9 Combo (3495 Kč) s podporou KODI a integrovanou Wi-Fi a podobně vybavený Zgemma H9.2H (2999 Kč).

Řada výše zmiňovaných linuxových strojů pak nabízí několik tunerových variant nebo dokonce mají volnou pozici (slot) do které zastrčíte další tuner podle vašeho výběru. Do přehledové tabulky jsou proto zařazeny jen některé výrobky.

Zgemma H5 T2C (2285 Kč) je Wi-Fi Ready a pracuje na Linuxu.

Jak číst tabulku

Certifikaci „DVB-T2 ověřeno“ můžeme vynechat, ostatně sami vidíte, jak to vypadá. U bodu „tunery“ byste si snad už pomalu mohli přestat dávat pozor na kompatibilitu s DVB-T2/HEVC, pokud ale vyžadujete tento kodek i při satelitním příjmu, ověřte si to. Pokud chcete drahý kombinovaný přístroj, měl by v tomto případě zvládat i nastupující DVB-S2X.

Položka „příjem (rozlišení)“ je jasná a starat se o ni při pozemním příjmu nemusíte, protože takovéto vysílání bohužel u nás nehrozí.

Bod „Čtečka karet“ se jednak vztahuje na mechaniku PCMCIA (CI+) sloužící pro zasunutí adaptéru s přístupovou kartou a jednak na prostou štěrbinu (vnitřní mechaniku) určenou rovnou pro zasunutí přístupové karty k placeným kanálům. Veďte v patrnosti, že typicky Technisaty sice čtečku zabudovanou má, ale je určena pouze pro německou službu freenet TV a u nás se s vysokou pravděpodobností vůbec neupotřebí.

U položky „některé funkce“ je občas napsáno, „EPG neuvedeno“, ale neznamená to, že ho přijímač nemá. Jen se to nepodařilo dohledat. HbbTV by měly mít všechny uvedené přístroje, někdy ale může být zapotřebí dohrát potřebný softwarový modul. Snad vždy půjde o HbbTV 1.5, nikde jsme nenarazili na možnost dvojky, včetně případné aktualizace na tuto verzi tak, jak do mají udělány televizory. Například Samsung…

Konektor RJ-45 u položky „Vstupy/výstupy (výběr)“ označuje ethernetové připojení k domácímu směrovači, routeru, resp. dále na internet. Označuje se také jako Ethernet LAN, nebo prostě ethernetový konektor. Většina přístrojů (nejspíše drtivá pak také v případě HDMI nabízí i tzv. společné ovládání HDMI (CEC), které dovolí jedním ovladačem obsluhovat jak set-top box, tak televizor. Dnes jde snad vždy jen o základní funkce – zapnutí/vypnutí, přepnutí vstupu a hlasitost.

V „poznámce“ najdete další doplňkové údaje, jako například rozšíření o Wi-Fi („Wi-Fi Ready“), možnost zabudovat interní disk, nebo informace o doplňkových aplikacích, pokud byly k mání. V případě označení Wi-Fi Ready veďte v patrnosti, že pokud si ho budete pořizovat, vždy kupujte jen adaptér doporučený výrobcem, potažmo prodejcem. Jiné budou s vysokou pravděpodobností nekompatibilní.

Tabulka ke stažení

Poslední aktualizace tabulky a článku proběhla ve čtvrtek 26. března 2020. Přehled STB s HbbTV si sice nedělá ambice na úplnost, jestliže ale narazíte na přístroj vyhovující našim parametrům, dejte nám prosím vědět v diskusi.

Přehledová tabulka ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 s HbbTV, březen 2020

Přehledová tabulka ke stažení s přímými odkazy na recenze (XLSX): set-top boxy DVB-T2 s HbbTV, březen 2020

Štítky