Start nové digitální stanice Českého rozhlasu je naplánovaný několik dní před zahájením Letních olympijských her v Japonsku, které začínají 24. července.

Nejen Česká televize, ale i Český rozhlas bude mít stálý sportovní kanál. Opráší dosavadní koncept Radiožurnálu Sport, který v minulosti vysílal jako dočasná digitální stanice při významných sportovních událostech. Kromě názvu Radiožurnál Sport byl známý i pod značkou Radiožurnál Olympijský speciál. „Půjde o plnohodnotnou stanici. Její spuštění plánujeme před letní olympiádou v Japonsku. Vysílání budou zajišťovat stávající redaktoři naší silné sportovní redakce,“ potvrdil již v polovině února generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Podle informací serveru Televizníweb.cz rozhlas plánuje nový program propagovat již od přelomu května a června, odstartovat by měl v druhé polovině července jako čistě digitální stanice.

Pokrytí? Až 95 procent území Česka

„Radiožurnál Sport bude vysílat v digitálním multiplexu ČRo DAB+, který už pokrývá 80 procent domácností a většinu dálnic. Letos postavíme nové DAB+ vysílače a zvýšíme pokrytí na více než 90 procent,“ sdělil prostřednictvím Twitteru Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací, které pro rozhlas zajišťují technický provoz jeho digitální DAB sítě. Jak Televizníweb.cz informoval již začátkem února, Český rozhlas získal od Českého telekomunikačního úřadu nové individuální oprávnění pro digitální vysílače Liberec – Ještěd, Pardubice – Krásné, Sušice – Svatobor, Votice – Mezivrata, Jihlava – Javořice Jeseník – Praděd a Valašské Meziříčí – Radhošť. Po jejich spuštění by měla síť ČRo DAB+ pokrývat 95 procent obyvatel České republiky a dosáhnout tak celoplošnosti podle zákona (ten se ale vztahuje pouze na analogové vysílání).

Nové kmitočty může ČRo využít pro vysílání na kanálech 12C (Čechy) a 12D (Morava). Kmitočty pro kanál 12C se vztahují na lokality Liberec – Ještěd, Pardubice – Krásné, Sušice – Svatobor a Votice – Mezivrata, pro kanál 12D na vysílače Jihlava – Javořice, Jeseník – Praděd a Valašské Meziříčí – Radhošť. Programová skladba na těchto kanálech se liší v regionálních stanicích ČRo. V českých krajích jsou digitálně šířeny programy krajských studií z českých krajů, na Moravě moravských. Nový program Radiožurnál Sport bude šířený celoplošně a kromě pozemní digitální sítě bude dostupný i přes internet, kabel, a patrně i přes satelit, na kterém rozhlas čerstvě šíří i všechny své regionální stanice. Nová stanice má využít především vysílací práva ke sportovním událostem, která dosud rozhlas používal jen omezeně.

Aktuální pokrytí digitální sítě ČRo DAB+ před spuštěním plánovaných nových vysílačů (Zdroj: Český rozhlas)

Kombinace s rockovou hudbou a dopravou?

Zprávy a sportovní přenosy má doplnit rocková hudba, generální ředitel ČRo René Zavoral uvažoval i o mixu dopravního zpravodajství. Tím by se Radiožurnál Sport tematicky přiblížil již existujícímu Rádiu Dálnice, které provozuje Radim Pařízek a jež se zaměřuje na česky a anglicky vysílané dopravní zpravodajství a rockovou hudbu. Toto rádio primárně pokrývá hlavní dálniční tahy v České republice, stejně jako digitální síť ČRo DAB+. Pařízek v minulosti nabízel veřejnoprávnímu rozhlasu v oblasti dopravního zpravodajství spolupráci, k jednání na toto téma ale podle informací serveru Televizníweb.cz nedošlo. Jak Pařízek, tak Zavoral však vystoupí na červnové konferenci DIGIMEDIA 2020, kde se budou probírat jak digitální plány Českého rozhlasu, tak rozvoj Rádia Dálnice.

Český rozhlas podle Zavorala plánuje v letošním roce silnější osvětu v oblasti digitálního rozhlasového vysílání a také podporu prodeje digitálních rozhlasových přijímačů. „Jednáme například s automobilkami nebo s obchodními řetězci,“ uvedl generální ředitel ČRo. Zařazení DAB rádií do automobilů označil Zavoral za klíčové. Podle nařízení Evropské unie by v budoucnu měly všechny nově vyrobené automobily na území EU povinně obsahovat digitální autorádia. Například Škoda Auto již vybavuje nové modely Škody Octavia digitálním přijímače již v základní výbavě. Vedle Českého rozhlasu rozšiřují digitální vysílání i další operátoři, společnosti Teleko Digital a RTI cz. Novinkám v jejich sítích se budeme věnovat v samotných článcích.

Štítky