Dnes se podíváme na drobný kovový přijímač s integrovaným zdrojem, výtečným učícím se dálkovým ovladačem, kvalitním obrazem a zajímavými funkcemi.

Značka Wiwa je na našem trhu nová a někteří ji, v době set-top boxové nouze na přelomu roku, začali dovážet jako doplněk standardního sortimentu, kterého moc k mání nebylo. Společnost Atos Elektro, od které jsme si set-top box půjčili, ho podle svých vlastních slov „vozí přímo a sama si s distributorem řeší firmware, včetně vlastního českého návodu“, který přibaluje v papírové podobě.

Od značky Wiwa můžete na našem trhu najít čtyři výrobky:

  • Wiwa H.265 Lite DVB-T2, což je základní model, bez displeje,
  • Wiwa H.265 DVB-T2 (nebo také jen Wiwa H.265) s displejem,
  • Wiwa H.265 Pro DVB-T2 s učícím se dálkovým ovladačem a konečně
  • Wiwa H.265 Maxx DVB-T2 s učícím se dálkovým ovladačem, dvojicí rozhraní USB a hlavně podporou multimédií na serveru (DLNA).

Dnes se podíváme na „Pro“ za 749 Kč, na vyzkoušení je ještě domluvena verze Maxx u níž jsme zvědaví, jak bude spolupracovat s DLNA, resp. s multimediálním serverem.

Wiwa H.265 Pro DVB-T2 se dá připojit k internetu a oficiálně vzato tu následně najdete čtečku RSS, IPTV (portál Stalker), předpověď počasí a klient pro YouTube (v době testu nepracoval). Po náhledu do menu ještě vidíte ikonu pro aktualizaci firmwaru, která však nedělala nic. Pro ukládání stanic je k dispozici paměť pro tisíc televizních a rozhlasových kanálů a tady o volné pozice nouze opravdu nebude.

DVB-T2: TOP 10 NEJprodávanějších set-top boxů z velkých českých obchodů

Stránky produktu jsou u Atos Elektro výborně dělané, takže se tu dozvíte řadu informací na které jsou jiní skoupí nemluvě o tom, že tu jsou také fotografie přímo z uživatelského prostředí. Jen musíte zjistit, že set-top boxy pro DVB-T2 má obchod z neznámého důvodu umístěny mezi Anténní techniku. Mimochodem i když se tu píše, že „baterie 2x AAA nejsou součástí balení“ u zapůjčeného přístroje nechyběly.

Jednoduchá instalace i třídění kanálů

Set-top box je kovový s odvětráváním na čtyřech stranách a i přes interní zdroj je bez tlačítka úplného vypnutí. Zpracování bylo dobré, pouze konektor SCART byl na zadní straně umístěn poněkud nakřivo, ale držel a neviklal se. Na spodní straně pak najdete poměrně výrazné gumy.

Instalace je jednodušší než u řady konkurenčních produktů, protože na jediné obrazovce navolíte vše potřebné, včetně napájení antény. Jen by například rovnou mohlo být k polštině přiřazeno Polsko, k češtině Česko, atd. Po zahájení ladění vidíte, že se stanice ukládají od čísla jedna zvlášť pro rozhlasové a televizní.

Wiwa si pro napojení na plazmový televizor Panasonic VT20 zvolila na HDMI režim 1080i, přestavení na „p“ najdete v menu nastavení a i přes nemožnost vyvolat náhled kompletní nabídky obrazových režimů, to nejspíše nebude trvat nijak dlouho.

Třídění kanálů dovoluje na jednom místě jednak využít oblíbené položky (FAV) a jednak stanici fyzicky přesunout či smazat.

Setřídění naladěných kanálů bylo velmi jednoduché a dělá se buď přes oblíbené položky (FAV) nebo prostým přesunutím jedné vybrané stanic na jinou pozici.

Papírová příručka má sice pár nedostatků, ale hodně se věnuje programování učícího se dálkového ovladače schopného řídit i základní funkce televizoru a je to uděláno správně. Programování je tak jednoduché a stačí se jen držet návodu. Programování z ovladače televizoru Panasonic VT20 bylo v pořádku, provoz bezproblémový.

V menu nastavení se dá kolovat na všech úrovních.

Vynikající rozložení, vynikající držení

Dálkový ovladač nepředstavuje ani tu kompaktní „mrňku“ s pomalu nečitelnou polovinou tlačítek, kterou dnes bohužel vidíte až příliš často, ani tradiční „dospělý“ ovladač. Je něco mezi a jde mu to k duhu. Popisky jsou většinou výrazné, řízení hlasitosti a postupná volba kanálů má jak samostatná tlačítka, tak k tomu můžete využívat šipky na kurzorovém kříži s OK uprostřed, což je asi nejlepší řešení. Přesněji řečeno s OK/List uprostřed a už hodně dlouho jsme neviděli ovladač s takto správným označením, protože zároveň vyvolává i seznam naladěných kanálů.

„Dálka“ je ve spodní polovině s bateriemi silnější (je to vidět ve fotogalerii výše), na úrovni EPG a Info se hloubka výrazně snižuje, což napomáhá výtečnému držení při němž palec má na dosah základní a nejpotřebnější funkce, včetně EPG, Info a ztlumení hlasitosti. Tohle je co do rozložení jeden z nejlepších ovladačů s jakým jsme kdy u set-top boxu setkali. Pochopitelně pokud na něj uvidíte, protože na trhu jsou i přístroje s rozměrnějšími tlačítky, resp. popiskami.

V menu nastavení se dá kolovat, ovládání je většinou výborné i když je škoda, že se parametry na konkrétní položce nezobrazí všechny, ale ukazuje se pouze ten aktuální.

Co se týče multimédií, tady se už pár ovládacích specifik vyskytuje. OK/List tu bohužel nemá žádnou funkci a tak musíte používat pouze vyhrazená tlačítka. Pokud ale využijete přetáčení (a jinou možnost posunu po videu tu na první pohled nemáte, protože chybí i časová osa) po zmáčknutí Play/Pause se spustí nejprve druhá funkce a pak teprve ta první. I tady však narazíte na jednu finesu. Barevná tlačítka sice funkční nejsou, ale po zmáčknutí FAV ve videu se najednou objevila funkce GoTo, tedy skok na čas. Wiwa je tu a tam samá překvapení na která se zapomnělo i v příručce :).

Drobností, i když nepochopitelnou je pak pohyb prostřednictvím Exit a hlavně EPG, které tu nahrazuje Zpět. Proč výrobce nesáhl po logičtějším Menu je záhadou.

Programová nabídka je jednoduchá s jedním náhledem. Největší potíží ale je, že se přímo nedostanete na pole s datumem.

Slabší EPG, základní nahrávání

Programová nabídka má jediný náhled – výpis pořadů na několik hodin dopředu pro jediný kanál. Problémem je přepnutí na další den, a to klasické přes pole s datumem, barevná tlačítka apod. tu není, takže to jde pouze prostým listování šipkami po pořadech. Urychlit to trochu šlo červeným tlačítkem, které v pořadech listuje po celé obrazovce, ale žádná sláva to není. Programování nahrávání tak není zcela ideální, resp. samotné programování není problém (můžete upravit i čas začátku a konce), ale problémem je pořad vůbec nalézt.

Po vysloveně jednoduchém EPG (zvuk k dispozici je, obraz prakticky nevidíte) se nemůžete volně pohybovat, jakmile přejdete na jiný kanál změní se i v tuneru. Vpravo pak pro vybraný pořad vidíte podrobný popisek.

Nahrávání je tradiční, tzn. že jde nahrávat z jedné stanice a dívat se na stanici jinou na témže multiplexu. Bohužel ale v tomto okamžiku není omezen seznam kanálů na tlačítku OK/List, takže divák neví, kam se může a nemůže přepnout. Naštěstí set-top boxu v tomto okamžiku spolehlivě fungovalo upozornění, takže se v praxi vlastně nic neděje, jen je to méně přehledné, než by být mohlo. Jakmile tak zmáčknete OK u stanice na jiném multiplexu než ze kterého nahráváte, na obrazovce se objeví „Nahrávání zapnuto!“. Pokud si ho nezrušíte, pokračuje.

Záznamy jsou ukládány do adresáře HBPVR bez ladu a skladu. Označené jsou například „Seznam.cz_TV_HD___T2-20200320094943-.mts“ a jak vidíte, je to beze jména pořadu z EPG. Záznam sice bez potíží přehrajete například přes VLC Player, ale jinak je tato Wiwa vhodná jen pro vysloveně občasný záznam.

Vstup do multimédií a na nahrávání. Využít jde ale i tlačítko PVR nebo takto neoznačené červené teletextové tlačítko. To modré pak nabídne vstup do časovačů.

Výborná kompatibilita ve videu

Správce souborů v multimédiích taktéž nabízí kolování a tady je to ještě důležitější než u menu. Navíc nabízí jednu zajímavost – u videa ukazoval naposledy přehrávaný soubor, což se může hodit. Má ale i svá specifika a například videa spouští nejprve v náhledu a pro celou obrazovku musíte zmáčknout „1“.

Jak také vidíte na snímku výše, je třeba si dopředu vybrat, co budete přehrávat a přes tuto volbu se rovněž dostanete na nahrávky, které nejsou přes část Film dostupné.

Co do formátové kompatibility si Wiwa poradila s MPEG-4 i H.264, a také s kompresí H.265/HEVC, XviD i DivX, a to poslední vidíte dnes skutečně málokdy i u televizorů (většinou buď jeden formát, nebo druhý). Nelíbilo se mu tak zejména AVCHD (M2TS) a soubor s touto koncovkou sice ve správci zobrazil, ale nepřehrál. Počítejte také s tím, že pokud přehrávání přerušíte, začíná se vždy od začátku.

Co se týče externích titulků ty bohužel neumožňují vybrat znakovou sadu a s češtinou se tak někdy trefí a jindy nikoli. Jinak bylo možné vybrat ze tří velikostí (ta největší je už na tři, čtyři metry čitelná), barvy titulků a barvy pozadí.

Z fotografií se přehrály formáty JPG, PNG, BMP i GIF, navíc máte možnost zapnout si obrázkový náhled, což může být přehlednější. Zajímavé je i to, že OK spustí fotografii do náhledu na celou obrazovku a nemusíte tudíž otravně mačkat „1“ jako u videa.

V případě hudby je kompatibilita nejslabší – Wiwa zvládla pouze MP3 a nepřehrála dokonce ani prostý WAV.

Druhé zmáčknutí tlačítka Info. Po prvním vidíte mj. název kanálu, kvalitu signálu a název stávajícího a budoucího pořadu.

Jaký je? Většinou výborný

Základ polského set-top boxu je výborný a navíc má – díky Atos Elektro to, co často postrádáme – slušný papírový návod v češtině. K tomu si připočtěte kvalitní obraz, včetně překvapivě slušného resamplování i z horších zdrojů (jak u DVB-T2, tak přes USB) a také většinou výtečné ovládání, byť někdy trochu své.

Pochválit je třeba i spotřebu v pohotovostním režimu a i když byla jednou udávána na 0,35 a podruhé na 0,5 W je to stále výtečné. Výtečné je i chování v okamžiku přepnutí do režimu rozhlasu. Na obrazovce se totiž objeví putující ikona rádia s označením kanálu, a to u konkurence prakticky zcela chybí.

Wiwa H.265 Pro DVB-T2 je rozhodně velmi příjemným zpestřením našeho trhu a řadu lidí potěší už jenom interním zdrojem a tím, že se příliš nehřeje ani po mnoha hodinách provozu. Rozložení dálkového ovladače je prakticky ukázkové a i když jeho záběr není nijak velký a některé funkce jsou trochu omezené, jiné nabízejí možnosti, které jsou k vidění zřídka. Pokud příliš (nebo vůbec) nenahráváte, naopak užíváte například filmových multimédií, bude Wiwa dobrou volbou. Navíc – jak se zdá – programování ovladače televizoru funguje výborně.

Hodnocení

  • PRO: dálkový ovladač s výtečným rozložením, vynikajícím držením a bezproblémovým programováním, vynikající spotřeba v pohotovostním režimu, velmi dobře udělaný režim Rádio, výborná formátová kompatibilita ve videu a fotografiích, papírová příručka v češtině, ale…
  • PROTI: …nejsou v ní popsány všechny funkce, při nahrávání není omezen seznam kanálů na OK/List, v EPG není vyřešen výběr dne

Štítky