Jak naladit nový kanál České televize na set-top boxu nebo na televizoru? Obecná rada se dát nedá, ale pár věci by vás snad k cíli přiblížit mohlo.

Problém „nenaladění“ nějakého kanálu se ani zdaleka netýká jen seniorů a dětí. Naladit si přijímač nedokáže celá řada diváků ani v podstatně produktivnějším věku a souvisí to s dnešním obecným přístupem k elektronice a technice jako takové. Spousta lidí umí ovládat dotykový mobil, ale nedokáže si správně z internetu překopírovat text do Wordu. Tedy bez pomoci. Nad tím, co by mělo patřit k základnímu vzdělání, řada lidí jednoduše mávne rukou a svěří to nějakému kamarádovi nebo specialistovi. Nemají na to chuť, a nakonec ani vědomosti, což se vrší a kupí při jakémkoli jen trochu složitějším problému. V dnešní době „přelaďovací“ a „koronavirové“ se to ovšem zcela jasně nevyplácí, nemluvě o tom, že vysvětlit někomu, že za přelaďování pozemního signálu nemohou tzv. anténáři, je dosti těžké.

K TÉMATU: ČT 3 pro seniory využije v DVB-T2 prostor pro plánované rozšíření regionů

Obecně vzato jde o dvě věci: o nějaké vaše domácí přeladění přijímače jakoukoli cestou nebo o automatické nalezení zcela nově přidaných kanálů přímo přijímačem. Způsob se však značka od značky přijímače, a někdy i přístroj od přístroje (v rámci značky), liší a tak obecnou kuchařku pro všechny, nebo alespoň zvlášť pro set-top boxy (STB) a zvlášť pro televizory (TV), vytvořit nelze. Vezměme to tedy postupně a pokusme se alespoň částečně problematiku objasnit na nějakém co nejuniverzálnějším postupu. Připravili jsme pro vás také celou řadu obrazovek z menu nastavení nejrůznějších přijímačů, což by snad alespoň typově taktéž mohlo pomoci.

A kde se vysílá ČT 3?

V bezplatném pozemním vysílání stanici najdete ve veřejnoprávní Přechodové síti 11 a v Multiplexu 21 v rámci nového DVB-T2 (nikoli tedy ve starém vysílání DVB-T, kde programy ČT vysílají v Multiplexu 1). Kanál si zde zabral pozici určenou pro rozšíření stávajícího regionálního vysílání a věnovali jsme tomu samostatný článek.

 

Nejčastější způsob vyvolání menu nastavení – ikona ozubeného kolečka, tlačítko Menu a Home (domeček) se sdruženou nabídku ve které pak najdete volbu Nastavení nebo třeba další ikonu ozubeného kolečka (Android TV). Zleva dálkový ovladač televizoru TCL 32ES580, set-top boxu Emos EM190 a televizoru Samsung UE50RU7472.

Máte zapnutou automatickou aktualizaci kanálů? Tak byste měli být bez starostí, ale…

Moderní televizní přijímače mají pro instalaci často povoleno automatické zjišťování nových kanálů, přičemž u set-top boxů je tato funkce málokdy a snad nikdy ne u těch nejlevnějších. Pokud ji máte zapnutou, ČT 3 se vám nejspíše už objevila sama od sebe. Někdy ale bývá po instalaci vypnuta od výrobce a vy ji musíte v menu nastavení povolit ručně, jindy (zejména na starších přístrojích) mohla být součástí jejich instalace. Další možností je, že ji ten, kdo vám instaloval televizor, vypnul záměrně, protože poměrně často – při zjištění nových kanálů – rozhodila celý setříděný seznam naladěných stanic. Ostatně i pokud zapnuta je, může ji zpravidla divák sám odmítnout v okamžiku, kdy se na obrazovce objeví upozornění, že byly nalezeny nové kanály. V tomto případě tedy záleží na tom, jak se chová váš přijímač a jak se zachováte vy.

Kde se automatické vyhledávání nově přidaných kanálů vyskytuje, se nedá obecně říci, ale například na televizoru Samsung QE55Q70R z kolekce 2019/20 jsme ji vůbec nenašli a ČT 3 se tu také automaticky nenabídla. Naopak na starším, byť stále špičkovém plazmovém televizoru Panasonic VT20,k dispozici byla (Menu, Nastavení, Menu ladění DVB-T a Hlášení nového kanálu) stejně, jako u dalších výrobků z doby před šesti, osmi roky, což je vám ale houby platné, protože mají pouze tuner DVB-T a nikoli současné DVB-T2 s kompresí, kodekem H.265/HEVC. U set-top boxu Technisat DigiPal DAB+ (a u jiných téže značky…) najdete funkci v Nastavení, Servisní nastavení a Update Channel List (DVB-T/DAB).

Velmi specifická je situace u televizorů s operačním systémem Android TV, kde se vstup do menu nastavení a tím pádem ladění, atd. hodně liší. Například u Sony KD-55XG80 musíte do domovské nabídky (Home, domeček) a tam na ikonu ozubeného kolečka, kde je společné menu Sony a Googlu.

Následně vám zbývají tři možnosti, jak dostat ČT3 na vaši obrazovku

Manuální ladění – nejlepší způsob, jak ČT 3 do televizoru dostat, je (platí to i u set-top boxu) vstoupit do menu nastavení přes tlačítko Menu, ozubené kolečko, apod. a najít volbu nazvanou většinou Kanál nebo Instalace. Prostě místo, kde jsou položky pro automatické a manuální ladění. Právě zadání druhé volby je tou nejlepší cestou, protože stačí nastavit 26. kanál (nebo frekvenci 514 MHz), šířku pásma nebo také pásmo (pokud je zapotřebí) dát na 8M a spustit doladění. Pak se doplní jen kanály ČT.

Pokud půjdete cestou plného Automatického ladění, stávající seznam kanálů v televizoru nebo set-top-boxu se vymaže a nahradí novým. Bohužel to někdy může znamenat, že o některé stanice naopak přijdete, protože dnes je to pomalu jako na houpačce.

Návrat k původním hodnotám (tzv. tovární nastavení) a spuštění prvotní instalace – I když tohle většinou zafunguje, někdy to nejde nebo to uživatel jednoduše nezvládne, což platí zejména u televizorů a naopak u set-top boxů to může být ta nejsnazší cesta, kterou se také nejsnáze naučíte. Naopak to nedoporučujeme u TV s Androidem a nejen proto, že instalace je dlouhá a náročná a dá se říci, že ideální to není ani u jiných televizorů. Volba pro tovární nastavení je většinou nazvána takto (nebo První instalace, Prvotní instalace, Úvodní instalace, Reset, atd., atd.) a jakmile ji odmáčknete přijímač se většinou zeptá na potvrzení příkazu a jakmile dáte Ano/Yes uvede se do původní nastavení z fabriky a automaticky spustí tzv. prvotní instalaci. Někdy je ještě vyžadováno heslo a pokud jste ho nezměnili, většinou jde o „0000“ nebo „1234“ – pokud výjimečně zařízení vyžaduje šest znaků, prostě jen pokračujte.

Jestliže máte doma napájenou anténu, resp. používáte napájení antény ze set-top boxu, musíte mu to dát vědět. Někdy je dotaz už součástí instalace, někdy ji ale musíte provést bez napájení, pak vstoupit do Menu a většinou do položky Instalace (někdy ale také třeba Obecné, atd.), povolit napájení a znova přeladit. A jak zjistit, že takovýto systém používáte? To vám poví ten, kdo instaloval anténní systém, nebo vám přijímač ladil hned po koupi.

Jak bylo řečeno, u Android TV je menu nastavení pomalu verze od verze, a výrobce od výrobce, jiné. U Sony KD-49XG8396 musíte do domovského menu (Home) a pak na ikonu nastavení (ozubené kolečko). Nejen u tohoto televizoru Sony na dálkovém ovladači tlačítko přímého vyvolání menu nastavení, na rozdíl od většiny TV TCL a Philips, nenajdete.

Ukázky menu u některých televizorů a set-top boxů

Níže ve fotografiích a jejich popiscích (řazeny jsou abecedně podle značek), najdete postup pro ladění, resp. uvedení do továrního nastavení, pro některé druhy přijímačů i když nás vždy neberte za zcela slovo, protože jsme přijímače už dávno vrátili. Ne vždy to také máme nafocené, takže co máme, dáváme k dispozici na jednom místě.

U Amiko Impulse T2/C je to jasné – zmáčknout tlačítko Menu a pak položka Instalace.

 

U dlouho nejlevnějšího set-top pro DVB-T2, Antex plus Orion T2 HEVC, najdete ladění po stlačení Menu na dálkovém ovladači hned na první ikoně.

 

U Emos EM180 HD vstoupíte do menu nastavení přes tlačítko Menu. Tovární nastavení najdete v části Nastavení, pokud chcete jen ladit, je tu volba Instalace.

 

U set-top boxu Gosat GS 220T2 je ladění vyhrazena hned první položka zeměkoule s lupou. Pro vyvolání menu nastavení se opět používá tlačítko Menu.

 

U televizoru Gosat GS5560 Smart najdete ladění na položce Kanál a prvotní instalaci v části Systém a Úvodní nastavení. Do voleb, resp. menu nastavení, vstoupíte přes tlačítko s ozubeným kolečkem na dálkovém ovladači.

 

Hisense H55NU8700 (TV) a menu nastavení s laděním na volbě Kanál. Do menu vstoupíte přes ikonu s ozubeným kolečkem na dálkovém ovladači.

 

U set-top boxu Hyundai DVBT 250 PVR najdete tlačítko Menu už na čelním panelu (je i u OK na dálkovém ovladači), což je čestná výjimka, protože většinou je tu výrazně méně tlačítek. Ladění (vyhledávání kanálů), automatické i manuální, tu kupodivu najdete pod ikonou satelitního talíře. Uvedení do továrního nastavení by mělo být v položce Systém.

 

U chytrých televizorů LG vstoupíte do menu nastavení například přes tlačítko domečku (Home, domovská nabídka) a ikonu s ozubeným kolečkem (LG OLED65B8 a OLED55B8).

 

U televizorů Philips s operačním systémem Android se to dosti liší. U Philips 50PUS6504 najdete přeladění na tlačítku Home a záložce Nastavení – ikona Instalace kanálu.

 

U set-top boxu Philips DTR3502B stačí zmáčknout Menu a objeví se tato nabídka. Pak stačí najet na Instalace nebo na Kanály.

 

U chytrých televizorů Samsung s takovýmto či podobným ovladačem se do nastavení dostanete přes tlačítko domečku (Home, domovská nabídka) a následně volbu Nastavení. V zobrazeném menu je naladění na položce se satelitním talířem (parabolou) a nápisem nejspíše Vysílání. Tovární nastavení bylo u testovaných TV 2019 v části Obecné a Obnovit. V minulosti ale nešlo udělat vždy anebo plně (záleželo na modelu).

 

Jiný druh menu u set-top boxu Sencor SDB 5003T. Volby Ladění i Instalace jsou nasnadě, vstup opět přes tlačítko Menu na dálkovém ovladači.

 

U řady set-top boxů Sencor stačí zmáčknout Menu a vlevo na ikoně antény najdete ladění (SDB 5104TD).

 

Jak vidíte, Skyworth SKWT21 FTA má v menu nastavení v části Kanály jen správu jejich seznamu. Tady se tak nejspíše musíte vydat do položky Instalace (po stlačení Menu na dálkovém ovladači).

 

Maličkatý set-top box Strong SRT 82 má Tovární nastavení v menu Systém. Pak se spustí prvotní instalace s automatickým laděním kanálů. Do nabídek se dostanete tlačítkem Menu na dálkovém ovladači, samotné ladění kanálů bude nejspíše na třetí ikoně zleva (lupa). Podobně je na to i Strong SRT 8209.

 

Televizor Strong SRT43UB6203 má v menu nastavení pro ladění vyhrazenu položku Kanál. Vstupuje se do něj tlačítkem Menu a obecně vzato je u TV lepší přelaďovat než obnovovat nastavení z výroby.

 

Stále nejspíše nejlevnější televizor s Androidem TCL 32ES580 má vstup do nastavení (ikona ozubeného kolečka) rovnou na dálkovém ovladači nad šipkou nahoru. Ladění najdete v části Kanál. U TV s Androidem je lepší neuvádět je do továrního nastavení. Prvotní instalace není právě krátká a někdy ani jednoduchá.

 

Set-top box Tesla Senior T2: zmáčkněte tlačítko Menu na klasickém ovladači (dodává se i seniorský, ale tam Menu není) a instalaci – ladění máte hned na první položce. Na ozubeném kolečku pak nejspíše najdete Tovární nastavení.

 

Tesla TE-300 (STB) má položku Instalace hned na prvním místě menu nastavení (opět vyvoláte přes tlačítko Menu) a jak vidíte, můžete zde spustit i Tovární nastavení, které kompletně resetuje a restartuje set-top box a vyvolá tzv. prvotní instalaci, včetně automatického ladění.

 

U set-top boxu Wiwa H.265 Pro DVB-T2 najdete ladění, po zmáčknutí tlačítka Menu, na třetí ikoně zleva. Na fotografii z manuálního ladění už vidíte nastavené parametry pro příjem České televize na většině našeho území.