UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Multiplex, který šíří ve standardu DVB-T například Barrandov News nebo TV Noe HD, přejde z dosavadního kanálu 34 na nový kanál 50, na kterém donedávna šířila Česká televize svoje programy v DVB-T2.

Jihočeští diváci, kteří pozemní cestou přijímají na klasickou nebo společnou televizní anténu programy Barrandov News nebo TV Noe HD, budou muset zítra přeladit své televizory nebo set-top boxy. Regionální síť 8, která tyto stanice přenáší ve standardu DVB-T, totiž změní v noci na zítřek vysílací kanál. „Ačkoliv přechod na nový vysílací standard DVB-T2 byl pozastaven, v některých lokalitách se musí provést úpravy, které podléhají mezinárodní koordinaci. V pondělí 30. března tak bude provedena změna kmitočtu Regionální sítě 8 v lokalitě České Budějovice – Včelná,“ vysvětlily České Radiokomunikace (CRA), které tuto síť provozují.

Dnes ve večerních hodinách tak bude ukončeno vysílání Regionální sítě 8 na kanále 34 a zítra v dopoledních hodinách bude obnoveno na kanále 50. „Lidé musí znovu naladit své televizory nebo set top boxy, a to buď přes manuální ladění, kdy zadají kanál 50 a nepřijdou o uložené předvolby programů, nebo pomocí automatického ladění,“ uvedly CRA. Společné televizní antény se znovu upravovat nemusí, pokud již v lokalitě diváci přijímají DVB-T2, jsou na tuto změnu již připraveny. Na kanálu 50 totiž donedávna vysílala Přechodová síť 11 s HD verzemi programů České televize ve standardu DVB-T2.

Pokrytí Regionální sítě 8 z vysílače České Budějovice – Včelná (Zdroj: CRA)

Regionální síť 8 šíří programy Barrandov News, CNN Prima News, TV Noe, TV Noe HD, Óčko Expres, Retro Music TV, Šlágr 2, Sport 5 a Nalaďte si DVB-T2. Pouze v tomto multiplexu lze pozemní cestou přijímat Barrandov News, Óčko Expres a také křesťanskou TV Noe ve verzi HD. Na kanál 50 se na jihu Čech v podstatě vrací, přede dvěma lety ho totiž musela uvolnit České televizi pro její dočasné DVB-T2 vysílání. Tehdy se také Regionální síť 8 musela přestěhovat z vysílače Kleť na Včelnou.

Regionální sítě DVB-T budou moci pokračovat ve vysílání i po 5. lednu 2020

Štítky