Po více než půl roce přicházíme s aktualizací našeho přehledu desítky prodejně nejúspěšnějších přijímačů z velkých českých obchodů. Všechny důležité žebříčky tak máte možnost vidět na jednom místě.

Elektronické obchody sice nezveřejňují prodeje za jednotlivé kategorie (to prakticky nedělají ani výrobci), ale na jejich stránkách si například u televizorů a set-top boxů často můžete nechat výrobky vypsat podle nejprodávanějších, nebo-li nejpopulárnějších či nejúspěšnějších.

Stejně jako minulý rok i nyní jsme vybrali pět velkých e-shopů a u každého se podívali na deset nejprodávanějších set-top boxů pro české DVB-T2/HEVC. Pro vás to může představovat další výběrové kritérium, které se na nákup dívá z trochu jiného úhlu nemluvě o tom, že některé set-top boxy se nám přes všechnu snahu do ruky nedostanou, takže alespoň máte pro případný nákup nějaké kritérium.

Někdo sice může namítnout, že informace mohou být tendenční, ale jak už bylo řečeno dříve, o „kvalitě těchto informací sice můžeme polemizovat, ale to je asi tak to jediné, co s tím můžeme dělat“. Jiné oficiální statistiky totiž k dispozici nejsou. A než se dostaneme k žebříčkům, dvě technické poznámky: Názvy výroků uvádíme tak, jak je má uveden obchod (mohou se lišit od názvu uvedeného v recenzi), a TOP 10 se v e-shopech mění v čase. A to nejen ze dne na den, ale i někdy dokonce možná i pomalu z hodiny na hodinu. Nejčastěji si však výrobky jen vyměňují pořadí.

K TÉMATU:

 

 

Alza.cz, set-top boxové TOP 10 (k 3. 3. 2020).

Alza: Sencor SDB 520T

Žebříček vede značka Sencor, která má v desítce nejúspěšnějších hned dva výrobky stejně, jako na druhý a také na třetí pozici se umístivší Emos (EM190 a EM190-S). Všechny přijímače jsme vyzkoušeli, takže se níže můžete – přes odkazy – podívat na recenze.

Jednička žebříčku, Sencor SDB 520T, je shodou okolností těsně nad nejlevnějším výrobkem TOP 10, což jsou, se 649 Kč, Alma HD 2820 a Hyundai DVBT 220 PVR. Naopak nejdražší AB CryptoBox 702T za 1090 Kč je jediným, který se dostal nad tuto hranici. Zajímavé je i nulové zastoupení set-top boxů s HbbTV, a to zejména ve světle jiných obchodů.

Alza TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

 

CZC, set-top boxové TOP 10 (k 3. 3. 2020).

CZC: Sencor SDB 5003T

U tohoto obchodu poslední dny zlobil výpis TOP 10, takže když jsme zatrhli, že chceme pouze nové výrobky, což děláme vždy, TOP 10 zmizelo.

Jedničkou, i přes výše uvedenou možnou výhradu, byl ve středu Sencor SDB 5003T s cenou 690 Kč, druhý Sencor SDB 520T byl nabízen za stejnou cenu a třetí příčku zaujal Emos EM190-S za 749 Kč.

Nejlevnějším výrobkem byla Alma 2880 Mini (599 Kč), nejdražším AB CryptoBox 702T (1090 Kč). V žebříčku jsou hned čtyři značky zastoupené dvěma přístroji: AB CryptoBox, Emos, Maxxo a Sencor, set-top box s HbbTV chybí.

CZC TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

 

Datart, set-top boxové TOP 10 (k 3. 3. 2020).

Datart: Gogen DVB 272 T2 PVR

U Datartu byl nejprodávanější Gogen DVB 272 T2 PVR, následovaný Tesla TE-320 a Gogen DVB 132 T2 PVR. Nejlevnějším set-top boxem přehledu byly Gogen DVB 132 T2 PVR a Alma 2800 SE, oba za 699 Kč, nejdražším pak Tesla TEH-500 Plus za 2499 Kč, následovaná Zircon Air T2 (1490 Kč) s podporou hybridního televizního vysílání HbbTV. A to je hodně zajímavé stejně jako to, že v žebříčku jsou pouze dvě značky s více než jedním přístrojem – Gogen a Tesla.

Jak vidíte, tento obchod se ostatnímu TOP 10 hodně vymyká, navíc v základním menu s jednotlivými druhy přístrojů set-top boxy pro DVB-T2 velmi snadno přehlédnete (jsou pod „Videotechnikou“ a uvedeny jen jako „set-top boxy“).

Datart TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

 

Euronics, set-top boxové TOP 10 (k 3. 3. 2020).

Euronics: Tesla TE-310

Tento obchod tvrdošíjně označuje set-top boxy pro DVB-T2, jako „DVB-T“, v kategorii už pak byly (snad) jen ty kompatibilní i když jediné zatržitelné políčko „DVB-T2 (H.265/HEVC)“ uvozoval název „DVB-T tuner“. Na druhou stranu je žebříček hodně zajímavý. Pokud jde o značky, třikrát je zastoupena Tesla, dvakrát Emos.

Jedničkou je u tohoto obchodního řetězce Tesla TE-310 (H.265/HEVC) s cenou 799 Kč, dvojkou velmi překvapivě Zircon Air T2 s HbbTV a třetí se umístil miniaturní Strong SRT 82.

Nejlevnějším přístrojem je s cenou 619 Kč Tesla TE-380 mini, nejdražším pak zmiňovaný Zircon Air T2 s HbbTV (1490 Kč).

Euronics TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

 

Mall, set-top boxové TOP 10 (k 3. 3. 2020).

Mall: Tesla TE-310

Jedničkou TOP 10 je u tohoto obchodu opět Tesla TE-310, dvojkou Sencor SDB 520T a na „bedně“ je ještě Emos EM190-S, který exceloval i jinde. Nejlevnějším set-top boxem je Alma 2880 Mini těsně pod šest set korun, nejdražším Humax Nano T2, který je už ovšem vybaven HbbTV.

Co se značek týče, nejlépe jsou na tom Emos, Sencor a Tesla. Všechny mají žebříčku po dvou přijímačích.

Mall TOP 10 (řazeno abecedně podle značek)

 

Výborný Strong SRT 82 není nejlevnější a využijete ho jen s televizorem, který má konektor HDMI. Přesto se v jednom případě dostal mezi tři nejprodávanější set-top boxy na českém trhu.

Jak vypadá situace? V TOP 10 je nyní kupodivu hodně HbbTV…

Po v podstatě nulových skladových zásobách koncem minulého roku a nutnosti přejít na leteckou dopravu byla řada set-top boxů zdražena o čemž jsme se zmiňovali v samostatném článku „Český trh se set-top boxy se nedá odhadnout. Firmy musejí sahat po letecké přepravě a proto se zdražuje“.

Zákazníci totiž kupovali a kupovali, a to i tehdy, když se jich právě druhá digitalizace vůbec netýkala, nebo se jich dokonce týkala třeba až za půl roku. Teď se nicméně zdá, že zboží je dost, ale nějaké větší zlevnění se nekoná.

Pokud si prodej ve vybraných českých elektronických obchodech shrneme, vidíme, že na prvních třech místech jsou nejvíce zastoupeny značky Emos, Sencor a Tesla.

Za celé TOP 10 jsou pak nejprodávanějšími značkami: Emos, Tesla a Sencor (podle pořadí). S odstupem je následují AB CryptoBox, Alma a Maxxo a dále pak Gogen a Mascom. Po dvou výrobcích mají v TOP 10 Strong a Zircon, po jednom pak Humax, Hyundai, Philips a Thomson.

Překvapením je to, že set-top boxy s HbbTV najdete v TOP 10 hned u třech (!)¨z pěti obchodů, což je rozhodně posun. Nejsou tak jen u Alzy a CZC.

Štítky