Druhá televizní digitalizace se kvůli mimořádným opatřením spojeným s celostátní karanténou až do odvolání přerušuje. Již nyní je jisté, že nebude dokončena v první pololetí.

Druhá televizní digitalizace v Česku neskončí 30. června, jak předpokládá Technický plán přechodu na DVB-T2. Vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu přijala návrh novely vládního nařízení, kterým pozastavuje realizaci Technického plánu přechodu na DVB-T2 na neurčito. Jedinou výjimkou bude vypnutí multiplexu 3 na kanálu 30 z jihlavského vysílače Javořice, k němuž dojde 25. května a k němuž musí dojít na základě mezinárodních dohod o koordinaci kmitočtů. Zároveň se tím vyřeší i vzájemné rušení s finálním multiplexem 24 v jižních Čechách, který rovněž vysílá na kanálu 30.

K TÉMATU: České Radiokomunikace pozastavují do konce března vypínání DVB-T. Dotkne se to pěti krajů

Jisté je, že přerušení realizace přechodu na DVB-T2 se už nebude týkat pouze březnových termínů vypínání DVB-T. „Ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem, Českou televizí a s podnikateli, kteří zajišťují šíření celoplošného zemského digitálního televizního vysílání, analyzujeme situaci a dopady vyhlášeného stavu nouze a přijatých opatření na probíhající proces přechodu na nový vysílací standard DVB-T2,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodal: „Abychom v této nelehké době udrželi informovanost obyvatel, která je klíčová, tak jsme se rozhodli dočasně pozastavit přechod na DVB-T2 a prodloužit vysílání ve standardu DVB-T.“

ČTĚTE TAKÉ: Digital Broadcasting ruší dubnový přechod multiplexu 4 na DVB-T2 na východu Čech

Vláda tak chce dát větší časový prostor divákům, kteří ještě nepřešli na nový vysílací standard DVB-T2, aby se nemuseli nyní tímto procesem zabývat v době celostátní karantény, kdy jsou zavřeny obchody s elektrem a zároveň jim chtěla zachovat informovanost o přijímaných opatřeních. „Podle vývoje situace Ministerstvo průmyslu a obchodu předloží další novelu nařízení, která bude obsahovat aktualizovaný harmonogram procesu přechodu zemského digitálního televizního vysílání ze standardu DVB-T na DVB-T2,“ doplnil náměstek ministra pro digitalizaci a inovace Petr Očko.