AKTUALIZUJEME – Ruší se dnešní vypínání multiplexu 2 a Přechodové sítě 12 v Karlovarském kraji. Rozhodnutí se týká i Jihočeského, Ústeckého, Libereckého a Jihomoravského kraje, konkrétně pak vypínání multiplexů 1 a 2.

Karlovarský kraj dnes v noci nevypne vysílání celoplošného televizního multiplexu 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov, který vysílá ve standardu DVB-T na kanálu 35. Serveru Televizníweb.cz to řekl Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací s odkazem na stav nouze a celostátní karanténu vyhlášenou vládou. „Dnes nic vypínat nebudeme a zítra nebudeme přelaďovat Přechodovou síť 12 na multiplex 22,“ uvedl Procházka. Kromě vypínání multiplexu 2 mělo dojít také k přeladění stávající dočasné sítě DVB-T2 s největšími komerčními programy z přechodného kanálu 31 na finální kanál 38. Tyto změny by si ale u některých diváků vyžádaly koupi nového přijímače nebo úpravy společných televizních antén.

Vzhledem k aktuální situaci okolo opatření proti šíření koronaviru je nutné zajistit všem divákům bezproblémový příjem bezplatného pozemního televizního vysílání. „Divákům nechceme komplikovat přístup k pozemnímu TV vysílání, které je nejdůležitější distribuční platformou nejenom v krizovém období,“ uvedl Marcel Procházka. Rozhodnutí Českých Radiokomunikací se nebude týkat pouze Karlovarského kraje. „Pozastavili jsme veškeré vypínání DVB-T vysílačů až do konce března,“ uvedla pro Televizniweb.cz marketingová ředitelka CRA Anna Tůmová. 19. března tak nedojde k vypnutí DVB-T vysílání České televize v Jihočeském kraji, 23. března nepřestane vysílat multiplex 2 v Ústeckém a 30. března v Libereckém kraji a 31. března neskončí DVB-T vysílání ČT na jihu Moravy.

Nové termíny vypínání oznámí CRA příští týden

„Chceme lidem, kteří mají mnoho starostí se současnou složitou situací, ušetřit alespoň nutnost přelaďování televizních přijímačů. Televizní vysílání je nyní primárním kanálem přenosu informací v reálném čase, pozemní vysílání má na rozdíl od všech ostatních platforem povinnost zajistit přenos vysílání co největšímu počtu lidí a nebudeme tuto situaci komplikovat nutností přeladění. Lidé musí myslet především na ochranu svého zdraví,“ komentoval rozhodnutí CRA generální ředitel Vít Vážan. „O nových datech jednáme s Českým telekomunikačním úřadem a ministerstvem průmyslu a obchodu, je to i otázka mezinárodní koordinace kmitočtů. Jakmile budeme mít harmonogram doladěný, budeme o něm neprodleně informovat,“ dodal.

Společnost Digital Broadcasting, která provozuje celoplošný multiplex 4, zatím žádné posuny termínů vypínání DVB-T vysílání neplánuje. Na březen totiž nemá podle Technického plánu přechodu na DVB-T2 naplánované přepínání v žádném kraji. Nejbližší vypínání multiplexu 4 má proběhnout 29. dubna v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Zatím nelze odhadnout, jak se vyvine situace okolo pandemie koronaviru, ale na rozhodnutí o případném posunu termínu vypínání multiplexu 4 má Digital Broadcasting čas minimálně pět týdnů. O nových termínech vypínání multiplexů 1 a 2 v dotčených pěti krajích se mají CRA dohodnout s ČTÚ během příštího týdne.

Štítky