Internetový projekt nabízí nekonečné živé přenosy z pražského Letiště Václava Havla, Hlavního nádraží, ale i ptačího krmítka nebo cesty remorkéru po Labi z Děčína do Hamburku.

Karanténa zvedá sledovanost televizního vysílání. Jenom za první dva týdny vládou vyhlášeného stavu nouze, během něhož je omezen volný pohyb lidí na nezbytné minimum, vzrostl zájem o televizní vysílání meziročně o třetinu, upozornila společnost Atmedia, která zastupuje tematické televizní stanice v prodeji reklamních časů. U mladších diváků vzrostl zájem o televizi dokonce o více než 50 procent. Karanténu před obrazovkou tráví osm z deseti Čechů a průměrně jí věnují 4,5 hodiny denně, vyplývá z měření společnosti Nielsen Admosphere. Největší zájem přitom je o živé přenosy, tedy především zpravodajství. Program ČT 24 dosahuje nejlepších výsledků v historii.

Kamera AXIS Q6215, kterou Slow TV snímá ranvej pražského Letiště Václava Havla. Má IR dosvit 400 metrů a stěrače pro případ špatného počasí.

Živé vysílání, i když v trochu jiném formátu než zpravodajské stanice, nabízí i speciální internetové televize. Na „nekonečných“ živých přenosech je založena například Slow TV, kterou pro Mall.tv provozuje agentura TAKTIQ Communications, vydavatel serveru Televizníweb.cz. Velmi dobře ji znají planespotteři, protože Slow TV nabízí nonstop přenos z ranveje pražského Letiště Václava Havla, ale proslulé jsou i přenosy z cest speciální pražské tramvaje Mazačky, které však jsou aktuálně dočasně pozastaveny. Slow TV nabízí nejen živé vysílání, ale i krátké záznamy toho nejzajímavějšího, co vám mohlo uniknout v době, kdy jste přenos nesledovali. Abyste měli představu, co vše můžete na Slow TV vidět, vybíráme pro vás několik ochutnávek:

Letiště Václava Havla

Živé přenosy z pražského letiště jsou srdeční záležitostí nejen pro skalní planespottery, ale všechny milovníky letadel. Slow TV jich nabízí hned několik – mimo jiné i živé vysílání z hlavní ranveje, které vzniklo přímo ve spolupráci s Letištěm Praha a které je doplněné o praktickou infografiku, díky níž přesně víte, jaký vzdušný stroj na obrazovce zrovna vidíte. Přestože je v současné době provoz na letišti omezený a pravidelné linky z velké části zrušené, vysílání má stále co nabídnout. Můžete například sledovat speciální lety se zdravotnickou pomocí. Dění živě podkresluje poutavá komunikace pilotů s řídicí věží.

Praha Hlavní nádraží

V přenosu z pražského Hlavního nádraží můžete sledovat, jak se pod střechou největšího osobního nádraží v ČR setkávají vlaky z celé republiky. Kamera Slow TV na nádraží shlíží z výšky blízkého Panorama Business Center, diváci tak mají přehled o dění na většině nástupišť. Záběr je navíc vytvořený tak, aby zabíral i část magistrály. Přes den si tak prostřednictvím kamery můžete sami zkontrolovat stupeň dopravy v centru.

Remorkér na Labi z Děčína do Hamburku

Když je řeka splavná a soulodí tvořené tlačným remorkérem RIO 2 a dvěma tlačnými čluny Vida 10 a TČ 2 zrovna nekotví nebo nenakládá zboží, můžete se v tomto přenosu Slow TV každý den kochat překrásnou krajinou podél Labe mezi Děčínem a Hamburkem. Deset metrů široký kolos je uzpůsobený pro přepravu těžkých nákladů nebo zboží velkých rozměrů, které jiný druh dopravy nepojme. Posádku plavidla tvoří kapitán Jaroslav Batista, lodník Kuba a dalších několik členů, kteří v reportáži a diskuzi, které jsou součástí přenosu, sdílejí novinky a zajímavosti ze života na lodi.

Umělá inteligence počítá přestupky

Otáčení do protisměru na světelné křižovatce – to je přestupek, kterého se často dopouštějí řidiči na křížení ulic Evropská a Thákurova. Křižovatku můžete sledovat v inovativním přenosu, v němž má detekci přestupků na starosti umělá inteligence. Program, který vznikl ve spolupráci se společnostmi Axis Communications a Certicon a s použitím softwaru CertiConVis, je vytrénovaný s pomocí neuronových sítí a rozlišuje velká a malá vozidla, směr jejich jízdy i přestupky. Veškerá data se zaznamenávají do tabulky, která je taktéž součástí přenosu. Je opravdu umělá inteligence neomylná? Zachytí všechny přestupky? Živé vysílání z Evropské je zajímavou ukázkou schopností i limitů umělé inteligence.

Panorama z Lomnického štítu

Lomnický štít, jeden z nejnavštěvovanějších vrcholů Vysokých Tater, je s nadmořskou výškou 2634 m druhá nejvyšší hora Vysokých Tater a Slovenska. Kamera Axis, která má tento živý přenos na starosti, je dokonce nejvýše položenou, kontinuálně vysílající živou kamerou na území Česka a Slovenska. Přestože zde můžete být svědky častých chumelenic i husté mlhy, když se mraky na „Lomničáku“ protrhají, trpělivost přinese své ovoce. Přenos vám nabídne neopakovatelný panoramatický pohled na okolní vrcholky i do údolí.

Ptačí krmítko v Makově

Přímý přenos z ptačího krmítka v záchranné stanici v Makově běží obvykle od listopadu do března. Vzhledem k současné situaci se však hajný Libor Šejna, který má chod makovské stanice na starosti, rozhodl přenos prodloužit a umožnit tak lidem v době karanténních omezení sledovat kouzelnou přírodu Písecka ze svých domovů. Živé vysílání běží ve dne i v noci a mezi stálé návštěvníky krmítka patří kosi, sojky, strakapoudi, stehlíci a dalších až 50 druhů menšího ptactva. V noci můžete zachytit dokonce i lovící sovu pálenou! Jako bonus můžete v záběru pozorovat i další stálé obyvatele Makova – srnky, čápy, husy a další. Nezapomeňte zapnout zvuk, krom obrazu se totiž můžete těšit i z uklidňujících zvuků přírody.

Štítky