Každá velká televizní skupina nabízí na některém ze svých programů blok pořadů pro děti a mládež. Některé denně, jiné alespoň jednou týdně. Naladit se dají i speciální rádia pro malé posluchače.

Třetí týden celostátní karantény a uzavřených škol a školek znamená značný nápor na rodiny s dětmi školou (a školkou) povinné. Česká televize ihned po uzavření škol přišla s chvályhodným projektem televizního vyučování UčíTelka a Odpoledko na programu ČT 2, pro neškoláky vysílá po celý den dětské Déčko. To však nejsou všechny volně šířené televizní programy, které nabízí pořady nebo celá pásma vysílání pro děti a mládež. Díky pozemnímu digitálnímu vysílání, ať už ve standardu DVB-T nebo DVB-T2, můžete zdarma naladit více zajímavých pořadů pro děti. Jen o nich možná zatím nevíte. Ostatně, zajímavá je i rozhlasová nabídka pro nejmenší, a tu pro změnu nabízí zase digitální rozhlas DAB+. Pojďme se na tyto všechny možnosti podívat podrobněji.

Česká televize – ČT 2 a ČT Déčko

První volbou pro děti zahálející doma je určitě dětský program České televize Déčko. Ten vysílá v pozemních digitálních sítích DVB-T (ve standardním rozlišení) a DVB-T2 (ve Full HD kvalitě) každý den od 6:00 hod. ráno do 20:00 hod. večer, kdy jej na stejné programové pozici střídá kulturní kanál ČT art. Program ČT 2 nabízí každý všední den od 9:00 do 12:00 televizní vyučování pro žáky I. stupně základních škol UčíTelka (před ním od 8:00 do 9:00 běží na Dvojce souběžně s Déčkem také Kouzelná školka, podobně jako denně od 18:45 Večerníček). UčíTelka a řada pořadů z Déčka je také volně dostupná v internetovém archivu iVysílání.cz nebo prostřednictvím HbbTV aplikace České televize, kterou lze aktivovat na chytrém televizoru připojeném k internetu prostřednictvím červeného tlačítka na dálkovém ovladači.

Kde naladit ČT 2 a ČT Déčko v pozemním vysílání:

TV Seznam

V pozemním digitálním vysílání lze sledovat také dětská pásma TV Seznam, a to prostřednictvím multiplexu 3 ve standardu DVB-T (a standardním rozlišení obrazu), Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2 (a standardním rozlišení obrazu) a multiplexu 23 ve standardu DVB-T2 (v HD rozlišení). Každý všední den od 6:00 do 8:00 hod., od 15:50 hod. do 17:20 hod. a od 19:30 hod. do 20:00 hod. jde o pásma animovaných seriálů (aktuálně Farhat, Lví král Simba, Kniha džnglí, Byl jednou jeden… člověk). Každý pátek od 20:00 pak TV Seznam zařazuje celovečerní animovaný film. Víkendová ranní animovaná pásma se posouvají do časů 7:00 až 9:30. V sobotu od 12:45 reprízuje TV Seznam páteční animovaný celovečerní film. Víkendová podvečerní pásma animovaných seriálů probíhají od 17:30 do 20:00 hod.

Kde naladit TV Seznam v pozemním vysílání:

Nova

Hlavní kanál Novy myslí na děti hlavně o víkendu. V sobotu jim věnuje celé dopoledne, a to od 6:10 do 10:00 hod. V pásmu nabízí animované seriály Oggy a Škodíci, Tlapková patrola, Kačeří příběhy a také hrané seriály a pohádky. V neděli je toto pásmo prodlouženo až do jedné hodiny odpoledne a nabízí také české dětské filmy a pohádky. Hlavní kanál Novy vysílá v pozemním digitálním multiplexu 2 ve standardu DVB-T, Přechodových sítích 12 a 13 ve standardu DVB-T2 a v multiplexech 22 a 24 ve standardu DVB-T2 (ve všech sítích ve standardním rozlišení obrazu).

Kde naladit televizi Nova v pozemním vysílání:

Nova Cinema

Filmový kanál skupiny Nova, který vysílá v pozemním digitálním multiplexu 2 ve standardu DVB-T, Přechodových sítích 12 a 13 ve standardu DVB-T2 a v multiplexu 22 ve standardu DVB-T2 (ve všech sítích ve standardním rozlišení obrazu) zařazuje každý pátek od 20:00 hod. jako hlavní večerní pořad celovečerní animovaný film, případně hraný rodinný film. Ten samý snímek pak opakuje v sobotu odpoledne od 14:55 hod. Na sobotní rána od 8:25 nasazuje Nova Cinema, případně hlavní kanál Novy, hrané pohádky nebo rodinné filmy. Rodinným snímkům se stanice snaží věnovat i v sobotních a nedělních hlavních vysílacích časech od 20:00 hod. O nedělním poledni pak zařazuje animované filmy, které v předchozích týdnech vysílala o pátečním „dětském“ slotu od 20:00 hod.

Kde naladit v pozemním vysílání:

Nova 2

Alternativou k dětskému Déčku nebo TV Seznam mohou být ranní animovaná pásma na programu Nova 2, který vysílá v multiplexu 4 ve standardu DVB-T, Přechodové síti 13 ve standardu DVB-T2 a multiplexu 24 ve standardu DVB-T2 (všude ve standardním rozlišení obrazu). Každý všední den je na této stanici od 6:55 do 9:00 hod. několik dílů kreslených seriálů Oggy a Škodíci, Tučňáci z Madagaskaru, Scooby-Doo: Záhady s.r.o. a Spongebob v kalhotách.

Kde naladit Novu 2 v pozemním vysílání:

Nova Gold

Rovněž Nova Gold, která vysílá v multiplexu 4 ve standardu DVB-T, Přechodové síti 13 ve standardu DVB-T2 a multiplexu 24 ve standardu DVB-T2 (všude ve standardním rozlišení obrazu), nabízí každé dopoledne včetně víkendů pásmo animovaných seriálů. Probíhá od 9:00 do 11:00 hod. a nabízí seriály v multiplexu 4 ve standardu DVB-T, Přechodové síti 13 ve standardu DVB-T2 a multiplexu 24 ve standardu DVB-T2 (všude ve standardním rozlišení obrazu). Na rozdíl od Novy 2 na tomto programu běží i podvečerní animované pásmo se stejnými seriály i od 18:20 do 20:00 hod.

Kde naladit Novu Gold v pozemním vysílání:

Prima Max

Pro starší děti je na filmovém kanálu Prima Max denně krátké ranní pásmo dvou animovaných seriálů Max Steel a Super Wings, a to přibližně od 7:00 do 8:00 hod., resp. od 8:00 do 9:00 hod. (v pátek) a od 6:00 do 7:00 hod. (o víkendu). Stanici naladíte v pozemním multiplexu 3 ve standardu DVB-T, Přechodové síti 12 ve standardu DVB-T2 a multiplexu 22 ve standardu DVB-T2 (všude ve standardním rozlišení obrazu).

Kde naladit Primu Max v pozemním vysílání:

Prima Cool

Druhý program skupiny FTV Prima, na mladé diváky zaměřená Prima Cool, nabízí starším dětem animované seriály Futurama a Simpsonovi. Program naladíte v pozemním multiplexu 3 ve standardu DVB-T, Přechodové síti 12 ve standardu DVB-T2 a multiplexu 22 ve standardu DVB-T2 (všude ve standardním rozlišení obrazu). Animovaná pásma na něm běží denně od 12:10 do 14:35 hod. a od 16:05 do 20:15 hod. O víkendu pak od 13:20 do 16:00 hod. a od 17:55 do 19:50 hod. Na sobotní večery od 20:00 nasazuje Prima Cool celovečerní animované filmy.

Kde naladit Primu Cool v pozemním vysílání:

Český rozhlas Rádio Junior

Speciální dětský program má také veřejnoprávní Český rozhlas. Naladíte ho prostřednictvím digitální sítě ČRo DAB+, která pokrývá 80 procent obyvatel České republiky a naladit ji lze výhradně na digitální rádia DAB. Stanice vysílá od sedmi ráno do půl desáté večer a dostupná je také na internetu na adrese www.radiojunior.cz. Program tvoří krátké zprávy, čtení, pohádky, ale naučné a výukové pořady. Na webu je i archiv, videa a zábavné hry.

Kde naladit Rádio Junior v pozemním vysílání:

Rádio Pigy

Komerční obdobou Rádia Junior je Rádio Pigy provozované rozhlasovým domem Active Radio, kterému patří například i Frekvence 1 nebo Evropa 2. Naladíte ho rovněž výhradně v digitálním rozhlasovém vysílání DAB+, a to v síti Českých Radiokomunikací v Praze, Plzni a Ostravě a v síti Teleko Digital v Praze, Brně, severní Moravě a Slezsku, východních Čechách, Liberci a Jablonci nad Nisou, Ústeckém kraji, na Vysočině, Olomouci a okolí, Zlíně a okolí a Příbrami a okolí. Program stanice tvoří především čtené pohádky a příběhy, které lze pustit i z archivu na webu www.pigy.cz, kde jsou i další zajímavé online hry pro děti.

Kde naladit Rádio Pigy v pozemním vysílání:

Štítky