UVNITŘ MAPY A TABULKA – Operátor nedávno spustil digitální vysílání ve III. pásmu v Brně, což byla poslední lokalita, kde bylo možné jeho multiplex naladit v končícím L pásmu.

Je to Apríl, nebo ne? ptali se sami sebe fanoušci digitálního rozhlasového vysílání DAB+, když jim společnost Teleko Digital první dubnový den prostřednictvím Facebooku oznámila, že spustí vysílání DAB+ ve III. pásmu pro Brno na kanálu 8A. Nakonec se ukázalo, že o žádný aprílový žertík nejde. Teleko Digital zkrátka připravila poslední lokalitu, kde šíří svoje digitální rozhlasové vysílání, na přechod z pásma L, které DAB+ opouští, do III. pásma, v němž mají v budoucnu vysílat všechny plánované celoplošné i regionální sítě DAB+. Mimochodem, po veřejnoprávní síti ČRo DAB+, jejíž provoz technicky zajišťují České Radiokomunikace, je síť Teleko Digital druhou největší v České republice. A zároveň největší pro šíření komerčních rádií.

Aktuální pokrytí multiplexu Teleko digital (Zdroj: Digitalradiodab.cz)

Signál pro šest milionů posluchačů

Multiplexy provozované tímto operátorem může naladit až šest milionů posluchačů a pokrývají kompletně Prahu, Moravskoslezský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, značnou část Ústeckého kraje, Středočeského kraje, kraje Vysočina, Olomoucko, Zlínsko a Brněnsko. Aktuálně šíří šest programů: veřejnoprávní krajská studia Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Ústí nad Labem a komerční rádia DAB plus TOP 40 (projekt dalšího operátora sítí DAB+, plzeňské společnosti RTI cz), Samson Digital, Rádio Proglas a dětské Pigy rádio. Z privátních stanic pouze Rádio Proglas vysílá i analogově, všechna ostatní rádia jsou čistě digitální (Rádio Samson přešlo na výhradně digitální distribuci signálu teprve loni, ostatní využívají i další sítě DAB+).

Teleko Digital provozuje celkem 10 digitálních rozhlasových přijímačů ve III. pásmu, z toho šest zprovoznilo teprve v loňském roce. Dříve však na většině lokalit vysílalo v L pásmu. Ostatně, svého času to byla právě tato společnost, která jako jediná v Česku propagovala a reálně testovala pozemní digitální rozhlasové vysílání. Dá se říci, že testy, i když dlouhodobějšího rázu, pokračují dodnes, protože jak Teleko Digital, tak další operátoři RTI cz a České Radiokomunikace čekají na okamžik, kdy Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypíše výběrové řízení na celoplošné sítě DAB+. Dnešní multiplexy se totiž skládají z několika regionálních sítí přidělovaných na základě žádostí o individuální oprávnění k využívání kmitočtů.

Digitální vysílání komerčních rádií: multiplex společnosti RTI cz má již 10 vysílačů a šíří šest programů

Vznikne kvůli DAB+ další novela vysílacího zákona?

Většímu rozvoji digitálního rozhlasového vysílání brání i negativní postoj většiny komerčních rádií, která se brání liberalizaci trhu a možnosti vstupu dalších hráčů do éteru. V analogovém FM pásmu totiž již nyní pro nová rádia místo a karty jsou rozdány, takže další prostor pro konkurenci se nabízí pouze v digitálním vysílání. Protože však neexistují žádné vážné důvody pro vypínání analogového rozhlasového vysílání (u televizního vysílání to bylo nejprve uvolňování pásma 800 MHz v případě přechodu na DVB-T a poté uvolňování pásma 700 MHz v případě přechodu na DVB-T2), provozovatelé komerčních stanic se mu brání. Na druhou stranu postupně všichni přistoupili na možnost opakovaného prodloužení licence pro analogové vysílání podle novely vysílacího zákona, která předpokládá přechod na DAB.

Tuto novelu si před časem u zákonodárců vylobovali sami představitelé komerčních rádií s tím, že podruhé automaticky prodlužené licence se budou nazývat „transformační“ a jejich držitelé se zavážou, že nejpozději v roce 2025 přejdou na pozemní digitální rozhlasové vysílání. Díky tomu se vyhnuli licenčním řízením na jejich kmitočty, která by musela být podle původního znění zákona vypsána, jakmile vyprší platnost jednou prodloužené vysílací licence. Ve hře je nyní možnost další novely zákona o rozhlasové a televizním vysílání, která by upravila podmínky pro vstup do sítí DAB+ a případně zachovala i vysílání v analogovém FM pásmu. Například veřejnoprávní Český rozhlas již před časem uzavřel dlouholetou smlouvu na analogové vysílání v FM pásmu a vedle něj si buduje samostatnou digitální síť DAB+, v níž šíří i speciální stanice, jež nejsou dostupné v analogu.

Podrobné mapy pokrytí jednotlivých vysílačů DAB+ společnosti Teleko digital:

Štítky